Презентація "Посилення проявів «культу особи» Йосифа Сталіна в УРСР"

Про матеріал
Презентація до уроку за новою програмою за підручником В.Власова, С.Кульчицького
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Посилення проявів «культу особи» Йосифа Сталіна в УРСР

Номер слайду 2

Повторення 1. За оцінкою історика О. Бойка «…характерним для стратегії радянського керівництва в процесі відбудови було повернення до довоєнної моделі розвитку народного господарства». Що було покладено в основу зазначеної моделі?2. Якими були особливості процесу післявоєнної відбудови народного господарства УРСР (1945 — початок 1950-х років)?Першочергова відбудова важкої промисловості та енергетики. Спрямування основної частини капіталовкладень у соціальну сферу. Пріоритетний розвиток сільського господарства як джерела фінансування промисловості. Опора лише на власні сили та ресурси Радянського Союзу. Відсутність достатньої кількості кваліфікованої робочої сили. Використання фінансової та технічної допомоги США за «планом Маршалла».

Номер слайду 3

Що стало причиною явища в історії СРСР та УРСР, відображеного в уривку з історичного джерела: «…у нас фактично відсутні вартісні відношення, а ціни не грають ролі. Головне – централізований розподіл...»?Аполітико-ідеологічна криза. Бзовнішньополітична ізоляція. Вкомандно-адміністративна система. Гспоживацькі настрої в суспільстві4. Проілюструйте конкретними фактами тези про особливості розвитку сільського господарства в повоєнний період: » Екстенсивний розвиток сільського господарства як головної риси в пануванні колгоспної системи. » Відвернення ресурсів сільського господарства в інші сфери виробництва. » Панування ручної праці в сільськогосподарських процесах. » Переважання в колгоспному виробництві праці жінок, підлітків і людей похилого віку. » Репресії як основний засіб стимулювання праці в колгоспному виробництві. » Заходи держави з обмеження праці колгоспників у присадибному господарстві.

Номер слайду 4

Повторення На якій картосхемі позначено голод 21-23, голодомор 32-33, голод 46-47123

Номер слайду 5

Мета уроку. Розуміти: – зміст понять: «державний антисемітизм», «ждановщина», «культ особи», «лисенківщина», Уміти: визначати передумови та ідеологічних кампаній, їхнього впливу на суспільну свідомість;– аналізувати політичну діяльністьаналізувати політичну діяльність. Микити Хрущова, Лазаря Кагановича як провідників союзної/імперської влади в Україні

Номер слайду 6

План уроку1 Особливості державної пропаганди. 2. Посилення проявів «культу особи» Йосифа Сталіна в УРСР3.Ідеологічні інтерпретації перемоги над нацизмом. 4.«Ждановщина» в Україні. Кампанії боротьби проти «українських буржуазних націоналістів» і «безрідних космополітів».

Номер слайду 7

1. Особливості державної пропаганди СРСР. Пропага́нда — форма комунікації, спрямована на поширення в суспільстві — світогляду, теорії, твердження, фактів, аргументів, чуток та інших відомостей для впливу на суспільну думку на користь певної спільної справи чи громадської позиції. Пропаганда може мати різні форми й використовувати різні засоби, але її сила — у простоті запропонованих готових відповідей на складні життєві запитання. Пропаганда може ґрунтуватися частково на правдивій інформації. Пропаганда є потужною зброєю інформаційної війни; використовується для дегуманізації та створення ненависті до відповідного ворога — як зовнішнього, так і внутрішнього.

Номер слайду 8

1. Особливості державної пропаганди СРСР. Радянська пропаганда — пропаганда комуністичної ідеології, РАДЯНСЬКОГО способу життя  а з іншого — це критика «загниваючого» капіталізму та Заходу. В СРСР пропаганда розроблялась та спрямовувалася спеціальними партійними та державними органами та установами. Головним ідеологом країни за рангом — особою, яка завідувала держполітикою в цій сфері за ієрархією — був 2-й («ідеологічний») секретар ЦК, він же і постійний член Політбюро. Головною ціллю радянської пропаганди було навіювання неминучості перемоги комунізму в усьому світі. Завдання: вселити радянським людям негативні уявлення про Захід і виробити у них імунітет до «згубного впливу Заходу»

Номер слайду 9

2. Посилення проявів «культу особи» Йосифа Сталіна в УРСРВнутрішня політика в УРСР була спрямована на відновлення тоталітарного режиму. Пропаганда спирається на авторитет, до якого звертаються, він може бути релігійним або політичним діячем, діячем науки, також він може бути вигаданим. Визначальною рисою суспільно-політичного життя було поклоніння Сталіну. Історичне джерело. У дні 70-річчя Й. Сталіна газета «Радянська Україна» писала: «У народному фольклорі є мудре визнання товариша Сталіна в усій нашій діяльності: “Що б ми не робили, — чи ткали, чи кували, чи ліс рубали, чи дім будували, — у всякому ділі нашого успіху тільки друга половина. Першу за нас Сталін уже зробив». Усі ЗМІ називали його «світочем комунізму», «визволителем і збирачем українських земель», «корифеєм наук», «сонцем нашої ери»...

Номер слайду 10

Номер слайду 11

3.Ідеологічні інтерпретації перемоги над нацизмом. У Радянському Союзі спеціально не хотіли говорити про Другу світову війну, яка почалася у вересні 1939 році з розподілу Польщі нацистською Німеччиною й більшовицьким Радянським Союзом. Як альтернативу Другій світовій війні радянська пропаганда з подачі Сталіна почала утверджувати уявлення про так звану «Велику вітчизняну війну», яка почалася з червня 1941 року, коли на Радянський Союз напала Німеччина, і яка тривала до травня 1945 року, тобто до перемоги над нацистами. Акт капітуляції нацистської Німеччини був підписаний 8 травня 1945 року. Однак тодішньому очільнику Радянського Союзу Йосифу Сталіну захотілося відзначати перемогу над нацистами на день пізніше – щоб не так, як на Заході. Війну розв”язали імперіалісти, про пакт Молотлова- Рібннтропа не згадувализахідна допомога за програмою ленд-лізу була незначною, і Радянський Союз міг перемогти у війні з гітлерівською Німеччиною і без допомоги союзників. .в 1948 році 9 травня перестало бути «червоним днем календаря», тобто вихідним. Ніхто не творив «культу ветеранів»,адже вони знали правду про війну.

Номер слайду 12

3.Ідеологічні інтерпретації перемоги над нацизмом.https://www.youtube.com/watch?v=c. ZAUCO-ETp. U Прослухати виступ Сталіна та визначити ,ідеологічні інтерпретації перемоги над нацизмом

Номер слайду 13

4.«Ждановщина» в Україні. Прямим наслідком дій сталінських ідеологів були потворні утиски духовної сфери, нагнітання страху і невпевненості серед інтелігенції. Кампанію з наведення «ідеологічної дисципліни» очолював ЦК ВКП(б). Секретарю ЦК Андрію Жданову Сталін доручив приборкати «неслухняних» інтелектуалів.«Ждановщина» - ідеологічна кампанія з переслідування та дискредитації діячів культури і науки в СРСР, інспірована секретарем ЦК ВКП(б) А. Ждановим. Метою «ждановщини» в Україні було посилення контролю над творчими процесами в галузі культури, придушення національно-визвольного руху та будь-яких проявів української самостійної ідеї. Секретар ЦК ВКП(б) з 10 лютого 1934 по 31 серпня 1948 Доктрина Ждановасвіт поділений на два табори:«імперіалістичний», очолюваний СШАта «демократичний», очолюваний СРСР.

Номер слайду 14

Кампанії боротьби проти «українських буржуазних націоналістів»  Буржуазний націоналіст - ідеологічно зумовлений термін, яким ідеологи комуністичного режиму позначали тих, хто виступав за розвиток національної культури, мови, збереження звичаїв, історичних традицій свого народу.січні 1944 р., Сталін дав зелене світло відкритому цькуванню кінорежисера і письменника Олександра Довженка за «відхід від засад марксизму-ленінізму, український буржуазний націоналізм». Й. Сталін особисто заборонив друкувати та екранізувати його кіноповість «Україна в огні».у вересні 1947 р., у якому він піддав нищівній критиці І. Сенченка, Ю. Яновського, А. Малишка, М. Рильського. Л. Кагановича на посаді першого секретаря ЦК КП(б)УОстап Вишня, який незадовго до того повернувся з ГУЛАГу. У статті, опублікованій у газеті «Правда», було зазначено, що його твори ідеологічно шкідливі.»МИСЛИВСЬКІ УСМІШКИ»У 1951 р.,  затаврувала вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну» (написаний ще в 1944 р.) як «ідейно-порочний націоналістичний твір»

Номер слайду 15

Кампанії боротьби проти «безрідних космополітів». З ініціативи Сталіна наприкінці 1948 р. розгорнулося гоніння проти так званих космополітів. Так іменували нову категорію «ворогів народу» - інтелектуалів єврейської національності.  Космополітизм - система поглядів, що передбачає розширення поняття «Батьківщина» на весь світ. їх називали «безрідними космополітами», «антипатріотами», «низькопоклонниками», що плазують перед реакційною культурою буржуазного Заходу. 1948 р. як «центр антирадянської пропаганди» ліквідовано Єврейський антифашистський комітет (ЄАК), У справі ЄАК заарештували 110 осіб\1952 р. винесли смертний вирок 13 особам, зокрема 5 вихідцям з України - відомим єврейським письменникам.було ліквідовано Кабінет єврейської історії та культури АН УРСР. Більшість співробітників кабінету зазнали репресій. Радянська карикатура на буржуазних націоналістів та “безрідних космополітів”

Номер слайду 16

Причини “ждановщини”Багато мислячих людей, переживши німецьку окупацію, позбулись ідеологічної зашореності, почали розуміти шкідливість не лише гітлерівського, а й сталінського тоталітаризму. Ознайомлення з чужою політико-економічною системою вплинуло на багатьох радянських громадян. Відтак влада мусила шукати ідейну протидію цьому «ворожому впливові». Українські селяни сподівалися, що будуть розпущені колгоспи; робітники — на достойну заробітну плату, хороші умови праці й побуту; інтелігенція прагнула послаблення над нею контролю з боку влади, інтелектуальної свободи. занепокоєння режиму викликало населення, котре жило на окупованих територіях, потрапило в німецький полон, працювало на примусових роботах.  прагнення влади повернути стару схему тотального контролю над соціумом і придушити будь-які погляди, альтернативні офіційним.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 4.п1,4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
8148
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку