Презентація "Постембріональний розвиток людини"

Про матеріал
Презентація " Постембріональний розвиток людини" містить матеріал до уроків з біології у 8 класі. Дана презентація буде цікава вчителям, учням та всім, хто цікавиться біологією. Презентація містить характеристику основних періодів постембріонального розвитку людини; поняття репродуктивного здоров*я, безпліддя та штучного запліднення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Постембріональний розвиток людини Підготувала Вчитель біології Криворізького навчально-виховного комплексу №81 «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - ліцей» Турчин Наталія Леонідівна

Номер слайду 2

Періоди постембріогенеза: Дорепродуктивний – це період життя організму від народження до настання статевої зрілості. Репродуктивний – це період статевої зрілості організму, що характеризується здатністю людини до розмноження. Післярепродуктивний – це період, що характеризується втратою організму здатності до розмноження.

Номер слайду 3

ПОСТЕМБРІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК – це періоди життя людини, що відрізняються особливостями росту й розвитку новонароджений – 1-10 днів; грудний період – до 12 місяців; раннє дитинство – 1-3 років; перше дитинство – 4-7 років; друге дитинство – 8-12 років–хлопці, 8-11 - дівчата; підлітковий вік – 13-16 років-хлопці, 12-15 - дівчата; юнацький – 17-21, 16-20 років; зрілий вік – 22-60, 21-55 років; похилий вік – 61-74, 56-74 років; старечий – 75-90 років; довгожителі – понад 90 років.

Номер слайду 4

Грудний перід У грудний період ріст супроводжується збільшенням довжини і маси тіла. За цей період ріст дитини збільшується приблизно в півтора-два рази. У дитини віком 2,5-3 місяці зміцнюються шийні м'язи, і вона починає самостійно тримати голівку. Це сприяє утворенню шийного вигину

Номер слайду 5

У п'ятимісячної дитини настільки розвиваються м'язи тулуба, що вона може самостійно сидіти. У віці шість місяців у дитини починають прорізуватися молочні зуби

Номер слайду 6

На кінець першого року дитина стає на ніжки. У цей час починає формуватися поперековий вигин хребта. У 1,5-2 роки вже повністю сформовані всі вигини хребта.

Номер слайду 7

Ясельний період Ясельний період – це період від одного до трьох років. До 2 років у дитини повинні з’явитися всі 20 молочних зубів. У цей час дитина постійно рухається, тому важливо правильно фізично виховувати й загартовувати її тіло. Потрібно дотримуватися графіка профілактичного щеплення, аби запобігти вірусним та інфекційним хворобам.

Номер слайду 8

Дошкільний період Дошкільний період – триває від 3 до 6-7 років. Зріст дитини збільшується на 6-8 см у рік, а маса на 2 кг. З 5-6 років молочні зуби починають замінюватися на постійні. Психічна діяльність набуває великого розвитку і дитина вже добре говорить, малює олівцями, знає багато віршів і пісень. У цьому віці формуються риси характеру. У цей період потрібно готувати дитину до школи, привчати до самостійності.

Номер слайду 9

Шкільний період Шкільний період поділяється на а) молодший б) середній (підлітковий) в) старший

Номер слайду 10

Молодший шкільний період Цей період характеризується уповільненням темпів росту. Дитина підростає за рік на 4-5 см. У цей період діти починають навчатися, оволодівати грамотою, читанням, математикою. У процесі навчання спостерігається розвиток розумових здібностей учнів.

Номер слайду 11

Середній шкільний період Підлітковий (середній шкільний період) збігається з періодом статевого дозрівання, яке супроводжується змінами діяльності залоз внутрішньої секреції. У цьому віці закладається багато рис характеру, властивих конкретній особистості, виробляється вміння контролювати власну поведінку, здатність керувати собою, своїми вчинками і настроєм. Людина стає особистістю в результаті самовиховання. У цей період формуються моральні якості людини, її цілеспрямованість. Під впливом авторитету дорослих і навколишнього середовища формується характер.

Номер слайду 12

Старший шкільний період Це вік статевого дозрівання (від 12-13 до 17-18 років). Організм готується до дорослого життя. За нормальних умов статеве. Фізичне і психічне дозрівання відбувається відповідно один до одного, причому у дівчат приблизно на два роки раніше, ніж у хлопчиків.У цьому віці швидкими темпами збільшується ріст і маса тіла. Подальший розвиток м’язової системи відбувається за рахунок діаметра м’язового волокна. Характеризуючи вищу нервову діяльність підлітків, необхідно відзначити, що на початку цього періоду

Номер слайду 13

Зрілий вік Зрілий вік настає у віці 21 рік. Перший період зрілого віку - до 35 років. Це найпродуктивніший період у житті людини, пора, коли розвиваються її здібності, можливості їхнього прояву в конкретній сфері діяльності. У цей період людина здебільшого створює сім'ю, народжує і виховує дітей. Другий період зрілого віку - від 36 до 60 років у чоловіків і до 55 років у жінок. У цей відрізок часу життя людина намагається реалізувати себе в обраній професії.

Номер слайду 14

Похилий, старечий вік Похилий вік починається з 61 року в чоловіків і з 56 років у жінок. Багато людей зберігають у цей період достатньо високу професійну працездатність. Старечий вік у чоловіків і жінок починається в 75 років. У цьому віці багато людей ще мають ясний розум і здатні до творчої праці.

Номер слайду 15

Серед довгожителів планети є українець Григорій Нестор, який прожив 116 років, 270 днів (15 березня 1891 – 17 грудня 2007)

Номер слайду 16

Репродуктивне здоров’я - це стан благополуччя функцій і процесів репродуктивної системи, а також статевих стосунків на всіх стадіях життя

Номер слайду 17

ОСНОВНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Порушення гаметогенезу й запліднення спричиняє безпліддя чи спадкові хвороби Безпліддя – порушення репродуктивного життя людини, нездатність людини зачати дитину в процесі природного статевого акту Жіноче безпліддя – порушення будови матки, непрохідність фалопієвих труб, наявністю спайок у статевих шляхах Чоловіче безпліддя – порушення процесу утворення сперматозоїдів (варикоцеле – варикозне розширення вен сім*яника) Спермограма – аналіз сперми. ЕКО – екстракорпоральне запліднення Суроганте материнство

Номер слайду 20

Штучне запліднення застосовують у разі безпліддя одного чи обох майбутніх батьків.

Номер слайду 21

Найчастіше для цього використовують власну сперму чоловіка; якщо ж його сперматозоїди нежиттєздатні, то сперму беруть у донора. Законним батьком дитини завжди вважають чоловіка вагітної жінки, а донор не має жодних юридичних прав щодо біологічного нащадка.

Номер слайду 22

Складніше виконати запліднення яйцеклітини поза організмом жінки («у пробірці»). Для цього з матки вилучають яйцеклітини, які певний час зберігають живими в ембріологічних лабораторіях. Сперму чоловіка або донора вносять у середовище з яйцеклітинами або сперматозоїд безпосередньо вводять у яйцеклітину (це підвищує ефективність запліднення). Після запліднення зародки кілька діб культивують на поживних середовищах, після чого повертають до матки. Там вони розвиваються до народження.

Номер слайду 23

1. Опрацювати §65. 2. Заповнити у робочих зошитах таблицю «Основні рекомендації щодо збереження репродуктивного здоров'я людини». (ст.286 підручника Соболь В.І. «Біолоігя 8»)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гірняк Олександра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
20015
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку