Презентація "Посуд з глини"

Про матеріал
Керамічний посуд - найбільш екологічний посуд для кафе, барів, ресторанів, бо не вступає в хімічну реакцію з стравами, не шкодить здоров'ю людини, як тефлоновий або алюмінієвий посуд, не виділяє шкідливих речовин при термообробці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Посуд з глини для закладів ресторанного господарства»Викладач спецдисципліни з професії «Офіціант» Подзярей Людмила Василівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Керамікос: фірмова гуртівня Тз. ОВ «Галицька художня кераміка»Керамічний посуд - найбільш екологічний посуд для кафе, барів, ресторанів, бо не вступає в хімічну реакцію з стравами, не шкодить здоров'ю людини, як тефлоновий або алюмінієвий посуд, не виділяє шкідливих речовин при термообробці.

Номер слайду 9

Керамічний посуд і склокераміка в ресторанах, кафе і барах більше підходить для зберігання, ніж для приготування їжі, оскільки більшість виробів з кераміки придатні саме для духовки завдяки рівномірному розподілу тепла. Ми не можемо уявити собі м’ясо по селянськи без керамічного горщика, який зберігає весь смак і аромат страви, тому керамічний посуд в ресторанах необхідний. А ось ставити керамічний посуд на вогонь не варто: від різкого перепаду температури виріб може зіпсується.

Номер слайду 10

Приготування їжі в натуральному посуді з глини стає все популярнішим. І пояснюється це не тільки модою на простоту і екологічність. Другі страви і супи, приготовані в посуді з глини, мають абсолютно особливий смак. Мабуть, найпоширеніший вид посуду - це глиняні горщики. Запечене в них м'ясо - справжній делікатес. Цікавий факт - молоко в глечику з глини залишається холодним навіть у жарку погоду і зберігається набагато довше. А ще, виявляється, бувають хлібниці з глини - в них хліб не черствіє, не пліснявіє і не задихається.

Номер слайду 11

Вишнева кераміка. Для виробництва виробів був використаний досвід багатьох поколінь гончарів. При своєму дуже красивому, декоративному зовнішньому вигляді вишневий посуд повністю придатний для використання у побуті. Вишневу кераміку можна використовувати як харчову, і навіть готувати на ній. Головне – не допускати дотик посуду до відкритого вогню (для приготування на газовій плитці необхідно використовувати газовий розсікач.

Номер слайду 12

Горщик Блюдо для шашлику

Номер слайду 13

Набір для спецій Маслениця Діаметр 28 см. Тарілка глибока Тарілка мілка

Номер слайду 14

Макітри - великі широкогорлі горщики.Їх використовували для зберігання круп, в макітрах замішували тісто, зберігали крупи, укладали в них готові вареники, пиріжки та хліб. Вони були різних розмірів і форми, з вузьким і широким горлом.Ємкість 1 літр. Макітрамілка Ємкість 2 літри. Макітраглибока

Номер слайду 15

"Покутська кераміка"Її ще називають "живою" керамікою. Цей посуд має особливі, тільки йому притаманні властивості – він дихає. Під час приготування страв спочатку вбирає вологу, а потім поступово її повертає. Тому їжа не пригорає і набуває особливого смаку. Молоко довше звичайного не кисне. Варення та соління не пліснявіють. Свіжий хліб довго не черствіє та не "цвіте". "Жива" кераміка тривалий час зберігає температуру продуктів.

Номер слайду 16

Асортимент глиняного посуду«Покутська кераміка»

Номер слайду 17

ПП “Васильківська майоліка” - одне із підприємств з виробництва художніх керамічних виробів в Україні.  ПП "Васильківська Майоліка" Підприємство випускає біля шестидесяти зразків різноманітних виробів. Це - посуд, речі господарського призначення (тарілки, макітри, глечики, кухлі та ін.).

Номер слайду 18

Макітра«Козацька» 3,4л. Ємність для холодцю 0,6л. Макітра«Рушничок» 1,8 л. Макітра«Казка» 3л.

Номер слайду 19

Миска глибока«Медова» 0,7 л. Миска глибока«Пролісок» 0,45 л. Підсметанник 0,55 л. Горщики для печені 0,4 л.

Номер слайду 20

Миска мілка«Фантазія» Ø 265 мм. Миска мілка«Перепічка» Ø 275 мм. Миска мілка«Фантазія» Ø 215 мм. Миска мілка«Фантазія» Ø 175 мм.

Номер слайду 21

Глечик «Веселі квіти» 1,5 л. Соусник 0,11 л. Чашка «Каштан» 0,18 л. Оселедник довжина 230 см..

Номер слайду 22

Сільничка 0,08 л. Цукорниця 0,45 л. Стакан 0,3 л. Ємність для спецій0,1 л.

Номер слайду 23

Глиняний посуд. Горщик — низька керамічна посудина із широким горлом, призначений для варіння їжіГорнятко – маленький горщик, чашка

Номер слайду 24

Горщик Слово горщик походять від давньоруського "горн" - плавильна піч - округлий глиняний посуд різного виду, випалений на вогніГорщик — низька керамічна посудина із широким горлом, призначений головним чином для варіння їжі

Номер слайду 25

У сучасній кулінарії горщик – це універсальний вид посуду у якому: запікають страви: печеня по-домашньому, крученики, деруни селянські, тощо. Готують кашіПодають перші страви, тощо.

Номер слайду 26

Протягом багатьох століть горщик був головним кухонним посудом у Київській Русі. Ним користувалися в царських і боярських кухнях, на кухнях городян, в хатах селян. Форма горщика не змінювалася у всі часи його існування і була добре пристосована для приготування їжі в російській печі.

Номер слайду 27

Глиняний посуд. Глечик – глиняний горщик для напоїв Макітра - конусоподібний посуд, виготовлений із випаленої глини, для сходження тіста або для перетирання маку макогоном чи подрібнення інших харчових продуктів

Номер слайду 28

маленький горщик з однією ручкою. Призначався для смаження і подачі на стіл густих (других) страв і каш. Кашник. З часом змінив свою форму, однак призначення залишилась

Номер слайду 29

Братина - посуд, в якій подавалася їжа до столу, відрізняється від звичайного горщика ручками. Ручки до горщика приклеюються так, щоб за них було зручно братися, але вони не повинні дуже сильно виходити за габарити горщика.

Номер слайду 30

Латка - довгаста сковорода для смаження овочів. Латки зазвичай закривалися глиняною кришкою, під якою м'ясо не стільки смажиться, скільки париться - «пряжі» у власному соку

Номер слайду 31

Корчага - глиняний посуд великих розмірів, який мав найрізноманітніше призначення: він використовувався для нагрівання води, варіння пива, квасу, браги, бученія - кип'ятіння білизни з лугом

Номер слайду 32

Кринка - посудина для зберігання і подачі молока на стіл. Характерною особливістю глечика є високе, досить широке горло, яке плавно переходить в округлий тулуб. Форма горла, його діаметр і висота розраховані на обхват рукою. Молоко в такому посуді довше зберігає свою свіжість, а при прокисані дає товстий шар сметани, який зручно знімати ложкою.

Номер слайду 33

Глечик – це посудина,яка має порівняно високу, бочкувату форму, звужену під горлом, з ручкою і носком, іноді з кришкою

Номер слайду 34

Традиційний український майоліковий посуд. Майоліка  — це особливий вид декоративної тонкої кераміки, покритої блискучою або матовою глазур'ю і розписаної витонченим візерунком, який відбиває мотиви народної творчості і асоціюється із старовиною.

Номер слайду 35

Кераміку необхідно мити в теплій воді з содою або невеликою кількістю миючого засобу. Якщо кераміка не покрита спеціальною глазур'ю, її необхідно ретельно насухо витерти і залишити постояти в провітрюваному приміщенні, інакше може з'явитись неприємний запах. Зрозуміло, що керамічний посуд тендітний, тому ресторани і кафе не завжди його обирають

pptx
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
3042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку