Презентація " «Повінь – ситуація надзвичайна»

Про матеріал

В наш час на уроках природознавства є проекти . Отже один із них я надаю. Цю тему можна використовувати в усіх початкових класах. Разом з дітьми ми пізнали багато нового

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічний проект ТЕМА ПРОЕКТУ: «Повінь – ситуація надзвичайна» Автор проекту: Короход Н.І. 2017-2018 рік

Номер слайду 2

Характеристика проекту Автор проекту: Короход Н.ІКатегорія учасників: учні, вчитель. За кількістю учасників: колективний. За терміном реалізації: довготривалий (тиждень). За основною діяльністю: творчий. За формою проведення: презентація розваги. За характером контактів: серед дітей різного віку.

Номер слайду 3

Хоча у світі немаєє предмета, який був би слабшим і ніжнішим за воду, але вона може зруйнувати найтвердіший предмет. (Лаоцзи)

Номер слайду 4

Анотація проекту. З найдавніших часів і по теперішній час люди знаходяться в прямій залежності від стану водних ресурсів. Дана проблема стає все більш актуальною для населення нашої планети. В останні десятиліття велике число фахівців серед проблем, що стоять перед людством, під номером 1 називають проблему води. Водні проблеми виникають у трьох випадках: коли недостатньо прісної води, коли якість води не відповідає соціальним, екологічним та господарським вимогам, і, нарешті, коли від надлишку води населені території страждають від повеней. Якщо над першими двома проблемами ми стали замислюватися відносно недавно, то остання супроводжує суспільству з найдавніших часів. І як це не парадоксально, протягом багатьох століть людство, робилися неймовірні зусилля для захисту від повеней, ніяк не може досягти успіху в цьому заході. Навпаки, з кожним століттям збиток від повеней продовжує зростати. 

Номер слайду 5

Про повені написано багато статей і сотні книг. Але, на жаль, в більшості з них дається проста констатація про що відбулися повенях, заподіяний ними збиток, або ж розглядаються окремі аспекти цього феномена, такі як прогноз повеней, причини, що викликають повені, інженерні методи захисту від них. У більшості районів Земної кулі повені викликаються тривалими, інтенсивними дощами і зливами в результаті проходження циклонів. Повені на річках Північної півкулі відбуваються також у зв'язку з бурхливим таненням снігів, зажорами, заторами льоду. Передгір'я і високогірні долини піддаються повеням, пов'язаним з проривами внутрільодовикових озер. У приморських районах при сильних вітрах нерідкі нагінні повені, а при підводних землетрусах і виверженнях вулканів - повені, викликані хвилями цунамі. Вони характеризуються несподіванкою, циклічністю, швидкоплинністю і колосальною руйнівною силою. Плюсом до всього вагому роль відіграє потепління клімату.

Номер слайду 6

Закрепите знання дітей про найбільш характерні для нашої місцевості природні стихійні лиха особливо про повінь. Дати знання про причини виникнення повіню, про правила поведінки під час повіню. Вправляти дітей у правильному користуванні предметами вжитку і сприяти оперуванню отриманими знаннями у штучно створених ситуаціях. Узагальнити знання дітей про стихійні лиха, про сигнали цивільного захисту та оповіщення населення у випадку стихійних лих. Розвивати вміння правильно діяти в надзвичайних ситуаціях, виховувати навички самодисципліни, організованості, впевненості в своїх силах та прагненні допомогти тим, хто цього потребує. Мета проекту:

Номер слайду 7

Задачі проекту: Пізнавальний розвиток: - зацікавлено ставитися до предметного довкілля, концентрувати на ньому увагу, запам`ятовувати бачене- ознайомлювати дітей з правилами поведінки під час виникнення повені, пояснити дітям причини виникнення природного явища. - акцентувати увагу на наслідки від повені - закріпити правила безпеки. - доречно застосовувати набуті знання у звичних та схожих ситуаціях. Мовленнєвий розвиток: - учити дітей відповідати повними логічно завершеними реченнями. - розвивати діалогічну зв’язну мову, активізувати словниковий запас дієсловами, які характеризують діяльність пожежника. --- поширити словниковий запас назвою професії людини та знарядь праці.

Номер слайду 8

Емоційно – ціннісний: - радіти спілкуванню з природним довкіллям - викликати бажання бути самостійними та вправними- розвивати емоційну чуйність- сприяти прояву емоцій дітей через міміку та жести - вчити виражати найпростіші форми емоційного стану- адекватно реагувати на події та ситуації- викликати радість та задоволення від спілкування з однолітками та дорослими; - вчити цінувати дружбу- бути безкорисливим, відданим, емоційно відгукуватися . Художньо – естетичний: - розвивати вміння сприймати художні твори, твори мистецтва, музику- передавати свої враження та почуття в ігровій діяльності, в танці, пісні; - виділяти в предметному довкіллі яскраве, вражаюче.- відображати у предметно- практичній та художній діяльності естетичне ставлення до світу, творів мистецтва. Соціально – моральний розвиток:- сприяти саморозкриттю, самовираженню, розвивати впевненість в собі. -виховувати бажання піклуватися про своє здоров`я, і оточуючих. - заохочувати піклуватися, про самопочуття постраждалих. - навчати дітей здатності розпізнавати й оцінювати потенційні загрози.

Номер слайду 9

Завдання:- формувати у дітей пропаганду здорового образу життя;- підготувати учасників навчально- виховного процесу до захисту життя в умовах надзвичайних ситуаціях;- здійснювати профілактичні заходи спрямовані на вироблення навичок дотримання правил поведінки в життєво - побутових ситуаціях;- формувати ціннісне ставлення до свого здоров`я та життя, вміння бачити небезпеку;-розвивати морально-вольові якості; -виховувати у дитини прагнення вести здоровий образ життя.

Номер слайду 10

Очікувані результати:- діти повинні знати, що таке відлига, повінь і льодохід- уміти пояснювати причини їх виникнення- знати правила поведінки під час відлиги, повінню, льодоходу

Номер слайду 11

Повінь – це затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері, що викликається значним, відносно тривалим підвищенням рівня води і спостерігається щороку в один і той же сезон. Повінь

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Правила поведінки під час повені1. Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами.2. Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.3. Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї.4. Підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть все у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.5. Від'єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ.6. Перенесіть більш цінні речі та продовольство на верхні поверхи або підніміть на верхні полиці.

Номер слайду 14

Дії в зоні раптового затоплення під час повені:1. Зберігайте спокій, уникайте паніки.2. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.3. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.4. По можливості негайно залишіть зону затоплення.5. Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері, якщо є час - закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).6. Підніміться на верхні поверхи або на горищні приміщення.7. До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.8. Перевірте, чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, по можливості, допомогу.9. Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, за допомогою яких можна утриматися до одержання допомоги.10. Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти).

Номер слайду 15

Дії після повені:1. Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.2. Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.3. Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.4. Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.5. Здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води на добу.6. Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.7. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.8. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.9. Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню

Номер слайду 16

Наслідки повені Пошкодження різних будівель, включаючи мости, будинки, каналізаційні системи, дороги та канали.•   Забруднення питної води, нестача чистої питної води.•   Негігієнічні умови зумовлюють спалахи інфекційних хвороб.•   Втрати врожаю. Однак сільське господарство в низинах біля річок залежить від річкового мулу, який накопичується в результаті повеней. Мул збагачує ґрунтпоживними речовинами.•   Непристосовані дерева помирають внаслідок повеней.•   Руйнуються транспортні вузли, що також ускладнює роботу служб допомоги.

Номер слайду 17

Відли́га — підвищення температури повітря взимку або навесні до додатніх значень після тривалої від'ємної температури в помірних або високих широтах Землі. Призводить до часткового або повного танення снігового покриву. Виникає під час надходження теплих повітряних мас із інших районів планети. Зазвичай супроводжується туманами, іноді — похмурою погодою. Якщо відлига змінюється зниженою температурою, виникає ожеледь. Відлига

Номер слайду 18

- ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ногиякщо лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини - негайно повертайтеся. не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду. не зайвим буде застерегти і рибалок: не пробивайте поруч багато лунок, не збирайтеся великими групами на одному місці, не пробивайте лунки на переправах, завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів, тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку. І пам’ятайте,якщо ви провалилися під кригу, ні в якому разі не панікуйте. Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори. вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена.незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі. Правила поведінки під час відлиги

Номер слайду 19

Льодохід. Льодохі́д — рух крижин і крижаних полів на річках під дією течії чи вітру. Розрізняють весняний та осінній льодохід. При весняному льодоході рухаються крижини, що утворилися в результаті руйнування крижаного покриву; при осінньому льодоході — крижини, що утворилися змерзанням сала, шуги, сніжниці й заберегів, що відірвалися.

Номер слайду 20

не наближайтеся до крижаних заторів.для своєчасного попередження можливих нещасних випадків на льоду: не виходьте на лід, якщо вам невідома його товщинане підходьте близько до ополонок, проталин, місць затору льодуне проходьте через ділянки битого, колотого льодуне відштовхуйте крижини від берегаокрім того, суворо забороняється ходити по крижинах та кататися на них. Правила поведінки під час льодоходу

Номер слайду 21

Діагностичне обстеження дітей з теми:«Що діти знають про причини виникнення повені» «Небезпека води для життя людей. Які засоби можна застосувати при повені»

Номер слайду 22

Визначення очікуваних результатів:- Діти здатні розпізнавати й оцінювати понтенційні загрози;- Визначають шляхи надійного захисту від небезпек;- Уміють надавати допомогу собі та постраждалим;- Прогнозують можливості та наслідки впливу негативних факторів на організм людини;- Узагальнюють і абстрагують, засвоюють нову інформацію;- Творчо використовують нову інформацію на практиці: у іграх, творчо-продуктивній діяльності, в подальшому житті.

Номер слайду 23

Реалізація проекту:

Номер слайду 24

Виховні години « Вода – сік життя» «Повінь» « Небезпека на воді»

Номер слайду 25

Дидактичні ігри:« Лихо мене обмине»« Знайди відмінність»« Кому потрібна вода»« Загадкові чоловічки»« Дві сніжинки»« Що шкідливе і корисне для природи»(води?)

Номер слайду 26

Досліди:«Повінь у місті»« Збільшення рівня води від додавання різних речовин»

Номер слайду 27

Творча гра: - «Повінь»«Ми рятівники»«Моряки»

Номер слайду 28

Художня література: Твір «Весняна повінь або дві матері» - Людмила Н. Твір «Повінь» Василь Чухліб. Твір «Весняні води» - Євген Гуцало. Вірш «Зелена повінь» - Марія Познанська. Вірш «Повінь» - Андрій Гагін. Вірш «Повінь на росі» - Тетяна Чорновіл. Вірш «Повінь» - Василь Надвірнянський

Номер слайду 29

Мультфильмы для Детей - Руби – Наводнение. Юху и его друзья - Наводнение на Грините - Мультики для детей, малышей. Мультфильм Городок. Потоп в Караганде. Лунтик и его друзья - 44 серия. Потоп. Мультик для детей | Зверюшки-Добрюшки | Половодье (сезон 1 | 9 серия)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лукаш Олексій Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
10615
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку