Презентація "ТЕПЛОВІ ЯВИЩА"

Про матеріал

Усе життя ми стикаємося з тепловими явищами: від полум'я свічки до вогнища, від приготування їжі до виплавляння сталі, від виверження вулканів до космічних ракет.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бевзенко Валентина Василівна вчитель природознавства Дніпровського ЗЗСО. ТЕПЛОВІ ЯВИЩА

Номер слайду 2

Що ми спостерігаємо?

Номер слайду 3

Усе життя ми стикаємося з тепловими явищами: від полум'я свічки до вогнища, від приготування їжі до виплавляння сталі, від виверження вулканів до космічних ракет. Матеріал сьогоднішнього уроку допоможе нам з'ясувати, чому інколи влітку в сонячну днину лопають гумові кулі; чому влітку нам спекотно, а взимку — холодно; чому, виходячи після купання з води, нам прохолодно; як пристосовуються до сезонних змін температури живі організми, які явища повторюються рік у рік, день у день, та інші не менш цікаві явища у житті ТЕПЛОВІ ЯВИЩА

Номер слайду 4

Що є головним джерелом тепла на Землі? Головним джерелом тепла на Землі є Сонце. Воно розтоплює навесні сніг, випаровує калюжі. З ним пов'язана зміна пір року. Від нього залежить, холодним чи теплим буде день. Більшість інших джерел тепла так чи інакше пов'язані із Сонцем. Вугілля, нафта, газ зберігають у собі накопичене протягом мільйонів років тепло сонячних променів. Вітер також зобов'язаний своєю діяльністю променям Сонця.

Номер слайду 5

Види теплових явищ. Прикладами теплових явищ є: нагрівання, охолодження, випаровування, конденсація (перехід речовини з газоподібного стану в рідкий), плавлення і тверднення речовин.

Номер слайду 6

Усі вони супроводжуються зміною температури. Які з цих явищ ви спостерігали в довкіллі? Чому, коли ви виходи те з води, вам прохолодно? Явище випаровування супроводжується виділенням тепла у простір, тому людині після купання прохолодно. Чому рано навесні, коли тане сніг, на вулиці прохолодно, незважаючи на ясні, сонячні дні? Танення снігу називають явищем плавлення, яке супроводжується вбиранням тепла з простору. Тому в період танення снігу навесні завжди прохолодно. Явище конденсації супроводжується виділенням тепла у простір.

Номер слайду 7

Швидкість випаровування залежить від: 1) виду речовини (ефір випаровуватиметься швидше ніж вода, а олія сохнутиме взагалі кілька діб), 2) площі ії поверхні (з широкої тарілки вода випарується швидше ніж з чашки), 3) температури (якщо тарілку з водою поставити на батарею то вода випарується швидше), 4) вітру (білизна скоріше висохне у суху вітряну погоду ніж у тиху).

Номер слайду 8

Як позначають високу і низьку температуру? У нас в Україні, як і в більшості країн Європи та Азії, застосовують систему відліку температури, яку запропонував у 1742 році шведський астроном і фізик Андерс Цельсій (°С). Він взяв за постійні точки відліку точки замерзання і кипіння води (0° і 100°), а відстань між ними поділив на 100 частин. Ця система відліку виявилася найпростішою і набула поширення у світі. Градуси вище від нуля вважають додатними (тепло), а нижче нуля - від'ємними (холод).

Номер слайду 9

Це цікаво знати… Перший термометр виготовив у 1586 році видатний італійський учений Галілео Галілей. Нині існує велика кількість різних термометрів, а саме: ртутні, спиртові, медичні тощо.

Номер слайду 10

Чому існують різні термометри? Спеціальними термометрами вимірюють температуру води в річках, температуру повітря на вулиці і в приміщеннях. Термометри для вимірювання високих температур мають бути ртутними, оскільки температура кипіння ртуті +357 °С, а замерзання    39 °С. В інших випадках використовують спиртові термометри. Температура замерзання спирту-112 °С, а кипіння—+78 °С. Медичним термометром вимірюють температуру тіла людини. 

Номер слайду 11

Які термометри ви знаєте?

Номер слайду 12

Питання і відповідь Яка особливість градусної шкали медичного термометра? (Шкала починається з 34°С). Чому відлік градусів на медичному термометрі не починають з нуля? (Температура тіла людини не може бути нижчою за 34 градусів). Яка температура тіла здорової людини? ( 36,6 °С).

Номер слайду 13

Цікаво знати. Періодичні явища в живій природі називають біоритмами. Періодичні явища спостерігаються і впродовж доби. Наприклад, повертання до Сонця своїх голівок багатьох рослин, розкриття і закриття своїх віночків квітками кульбаби, соняшника та інших рослин.

Номер слайду 14

Цікаво знати. Живими годинниками можуть бути і тварини. Ластівки, синиці знають коли їм братись до роботи. Кажани, які сплять у схованці, не визирають щоразу зі схованки, щоб довідатись, чи настала ніч. Вони точно знають, коли вилітати на полювання.

Номер слайду 15

Узагальнення знань Наведіть приклади теплових явищ, які вам доводилось спостерігати у довкіллі? Чи існує зв'язок між тепловими явищами та періодичними змінами у природі? Як називаються періодичні зміни в живій природі? Наведіть приклади річних періодичних змін у живій та неживій природі? Наведіть приклади добових періодичних змін у живій та неживій природі?

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. ліцей Ірдинський
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Марчук Даша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
36234
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку