Презентація "Повторення-необхідна складова навчального процесу"

Про матеріал

Повторення навчального матеріалу є необхідною частиною процесу навчання. Презентація містить основні вимоги та поради щодо організації повторення раніше вивченого матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Венгер А. О., вчитель початкових класів, вчитель-методист Повторення - необхідна складова навчального процесу(методичні рекомендації)

Номер слайду 2

Повторення — це постійне повернення до старих знань, систематичне відтворення їх у пам’яті учнів. Повторення навчального матеріалу є необхідною частиною процесу навчання. Якщо нові поняття спираються на раніше засвоєні, то вони не тільки розширюють і поглиблюють старі поняття, а й зміцнюють їх.

Номер слайду 3

Основні вимоги до організації повторення Цілеспрямованість, усвідомлення учнями завдань, що стоять перед ними. Знання учнями мети і плану роботи з повторення, розуміння важливості й необхідності його мобілізують на подолання труднощів, сприяють розвитку їхньої волі й уваги, підвищують ефект повторення.

Номер слайду 4

Активність у процесі повторення. Воно має бути не пасивним відтворенням вивченого, а поглибленням розуміння. Повторення не тільки закріплює пройдене, а й ставить перед учнями нові проблеми, вимагає розгляду предметів і явищ в інших зв’язках і умовах.

Номер слайду 5

Ретельний добір і планування матеріалу для повторення. До основних положень повертаються доти, доки всі учні міцно не засвоять необхідні знання чи дії. При доборі матеріалу враховується який матеріал не вимагає багатьох повторювань, який треба систематично повторювати.

Номер слайду 6

Пам'ятайте! Чим складніший матеріал, тим більша кількість повторював потрібна для його засвоєння.

Номер слайду 7

Попередження можливих помилок при закріпленні матеріалу Велике значення при цьому має якість початкового засвоєння матеріалу, правильність його розуміння. У процесі повторення педагог забезпечує контроль за правильністю відтворення знань.

Номер слайду 8

Пам'ятайте! Усі помилкові асоціації варто попереджати, а в разі їхнього виникнення — негайно усувати.

Номер слайду 9

Забезпечення зв’язку між новим і пройдених матеріалом Кращим методом є той, який забезпечує вивчення основ знань і поступовість додавання до них нового матеріалу. Нові знання можуть бути засвоєні лише за умови, коли нові поняття й уявлення асоціюються зі старими, накопиченими раніше. Внутрішній логічний зв’язок між старим і новим матеріалом — передумова систематичних, міцних і усвідомлених знань.

Номер слайду 10

Різноманітність прийомів повторення. Важливу роль у попередженні одноманітності повторення відіграють елементи нового. У процесі повторення й особливо під час періодичних і підсумкових повторень варто вдаватися до перегрупування матеріалу, а також змінювати методи, прийоми повторення.

Номер слайду 11

Правильний розподіл повторень у часі Міцне засвоєння навчального матеріалу на основі повторень, розподілених у часі, забезпечує не поверхове, а ґрунтовне і глибоке розуміння матеріалу.

Номер слайду 12

Правильний розподіл повторень у часі заощаджує кількість повторень. Повторення треба розподіляти протягом усього навчального року з огляду на вік учнів і складність матеріалу, а також ураховувати дію законів забування.

Номер слайду 13

Зв’язок, органічне сполучення окремих видів повторення Основні види повторення: повторення пройденого на початку навчального року, поточне повторення в процесі вивчення нового матеріалу, періодичне повторення пройдених розділів, тем курсу, підсумкове повторення.

Номер слайду 14

Як організувати повторення на початку року?Уроки повторення на початку навчального року дають учителю можливість визначити, які розділи програми добре засвоєні всім класом, які знання та правіша забулися, які прогалини і чи значні вони в знаннях, уміннях, навичках учнів.

Номер слайду 15

Учитель мусить потур-буватися, щоб прогалини в знаннях були усунуті спеціально організованим повторенням. Певну роль учитель відводить індивідуальній роботі з учнями.

Номер слайду 16

Уроки перших двох тижнів навчального року — це уроки повторення в поєднанні з вивченням нових знань. Спершу вчитель повинен зробити аналіз програми, і це дозволить йому запланувати матеріал, який насамперед треба повторити і зміцнити для успішного просування вперед. Обсяг матеріалу для повторення визначається складністю предмета й рівнем підготовки учнів.

Номер слайду 17

Повторення має бути посильним для учнів. Не слід їх перевантажувати значною кількістю діагностичних завдань. У зв’язку з цим учитель ретельно продумує систему контрольних і тренувальних вправ, визначає обсяг матеріалу для повторення, організацію роботи. У процесі повторення він з’ясовує ступінь володіння учнями тими поняттями, що будуть необхідні для вивчення нового.

Номер слайду 18

Як організувати поточне повторення?Найкращим способом закріпити пройдений матеріал є повторення його в природному зв’язку з вивченням нового матеріалу.

Номер слайду 19

Пам'ятайте! Учитель, який правильно будує урок, ніколи не пропустить можливості логічно пов’язати між собою нове і старе, тому що тільки так можна міцно засвоїти систему наукового знання.

Номер слайду 20

Підсумкове повторення:допомагає створити у свідомості учня систему навчального предмета, розділу або теми, установити взаємозв’язки між їх частинами;закріплює в пам’яті найважливіші факти тощо, систематизує їх;забезпечує цілісне уявлення про вивчений матеріал;готує учнів до свідомого засвоєння нових знань;забезпечує міцне засвоєння нового матеріалу, розгляд його в нових аспектах і умовах;допомагає вчителеві з’ясувати глибину засвоєння знань, виявити прогалини в знаннях, намітити заходи та організувати роботу для виправлення неточностей і помилок;сприяє вихованню почуття успіху, упевненості у своїх силах, прагнення до вдосконалення знань.

Номер слайду 21

Найбільш природно повторення пройденого здійснюється в процесі викладу нового матеріалу. Раніше засвоєні знання при цьому відразу використовуються, слугують основою сприйняття й розуміння нового. Між невідомим і відомим установлюються зв’язки, що забезпечують логічне закріплення знань.

Номер слайду 22

Як організувати періодичне повторення?Періодичне повторення — органічна частина педагогічного процесу, метою якого є міцне і якісне навчання. Завдання його — запобігти забуванню знань, умінь, поглибити «сліди» навчання у свідомості, зміцнити поки неміцні зв’язки із загальною системою.

Номер слайду 23

Підсумкове повторення використовується для того, щоб:зібрати знання учнів у систему;забезпечити розуміння основних закономірностей досліджуваних явищ і фактів у їхніх зв’язках;поглибити знання й уміння;систематизувати знання й уміння;установити зв’язки між матеріалом інших предметів.

Номер слайду 24

Пам'ятайте! Найважливішим питанням під час організації періодичних повторень є: добір і планування матеріалу, мотивація мети повторення, уміння зацікавити учнів, організація їхньої класної та домашньої роботи.

Номер слайду 25

Повторення матеріалу теми чи розділу зазвичай займає один урок. За цей час треба розглянути великий обсяг знань. Звичайно, усе пройдене повторити неможливо та й потреби в цьому немає. Треба виділити й відібрати головне, істотне, те, що утворює струнку єдність компонентів цілісної системи, де чітко проглядаються зв’язки, що утворюють ціле.

Номер слайду 26

Уміння цікаво організувати повторення :постановка запитань, формулюючи їх по-іншому;застосування на пройдені правила нових вправ, задач, приклад; організація виконання інших дослідів, розгляд нових відеосюжетів; використання незнайомих наочних посібників.

Номер слайду 27

Використані джерела: http://teacher.at.ua/publ/jak_gotuvati_domashni_zavdannja/24-1-0-4536

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
3581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку