Елементарні способи очищення води.

Про матеріал

Предмет – елементарні способи очищення води.

Мета роботи є перевірити води Дергачівського та Харківського районів Харківської області, визначити найефективніші елементарні способи очищення води.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕЛЕМЕНТАРНІ СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Номер слайду 2

Об’єкт дослідження – одинадцять різновидів води:бутильована «Березівська»;джерельна;водопровідна;поверхнева (колодязьна, 2 м);глибинна(зі свердловини глибиною 78 м);річкова проточна;ставкова (стояча);болотяна;дощова;дистильована; фільтрована вода через побутовий фільтр.

Номер слайду 3

Предмет – елементарні способи очищення води. Мета роботи є перевірити води Дергачівського та Харківського районів Харківської області, визначити найефективніші елементарні способи очищення води.

Номер слайду 4

Для вирішення поставленої мети вирішуються наступні завдання:перевірити якість води за показниками: колір, запах, смак, кислотність та твердість в одинадцяти різновидах води;визначити якість води способом очищення – кип’ятіння; перевірити якість води способом очищення –відстоювання;визначення якості води за допомогою міді;використати кору верби, гілочки горобини, черемшину для визначення очищувальних їх властивостей;визначення зміни якостей води способом дистиляції;перевірити якість води після заморожування;визначити ступінь очищення води після додавання до неї повареної солі;активованого вугілля, срібла та магнітів – кожного в окремому досліді.

Номер слайду 5

Перевірка якості води без попереднього очищення№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запахубез смаку6слабко тверда2 Джерельна прозорабез запахубез смаку6тверда3 Водопровіднапрозора. Слабкий специфічний запахметалічний6тверда4 Поверхнева(колодязна)прозорабез запахубез смаку5тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахуне смачна5слабко тверда6 Річкова (проточна)мутна світло-коричнева. Неприємний-5слабко тверда7 Ставкова (стояча)слабке помутніння мутнувате. Неприємний-5,5тверда8 Болотянамутна коричнева-жовтувата,Неприємний-4,5тверда (дуже)9 Дощовалегке помутніння, сіруватабез запаху-5,0м’яка10 Дистильована прозорабез запахуне смачна(без смаку)6,5слабко тверда11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозорабез запахуне смачна(без смаку)5,5тверда

Номер слайду 6

Кислотність води без попереднього очищення

Номер слайду 7

Визначити якість води способом очищення – кип’ятіння№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запахуне смачна6слабо тверда2 Джерельна прозорабез запахуне смачна6,5слабо тверда3 Водопровіднапрозорабез запахуне смачна6,0тверда однорідна пляма4 Поверхнева(колодязна)жовтувато прозорабез запахуне смачна6,0слабо тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахуне смачна5,5помірно тверда контур6 Річкова (проточна)прозорабез запаху-6,0слабий тверда7 Ставкова (стояча)ледь жовта прозорабез запаху-6,5слабкий осад8 Болотянаслабо жовта прозорабез запаху-6,0слабкий осад9 Дощовалегке помутніння, сіруватабез запаху-5,5майже без осаду10 Дистильована прозорабез запахуне смачна6,5без осаду11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозорабез запахуне смачна6,0помірний осад

Номер слайду 8

Визначення якості води відстоюванням№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована(«Березівська»)прозора, бульбашки газу на стінкахбез запахубез смаку6,5тверда2 Джерельна прозорабез запахубез смаку6,0тверда3 Водопровіднапрозора, бульбашки газу на стінкахбез запахунеприємне присмак6,0твердість слабка4 Поверхнева(колодязна)прозора злегка жовта-зеленабез запахубез смаку5,5твердість слабка5 Глибинна(із скважини)прозора, рідко краплини газубез запахуне смачна5,0твердість слабка6 Річкова (проточна)прозора світло зелена, осаднеприємний-5,5тверда7 Ставкова (стояча)прозора жовтувата,незначний осаднеприємний-5,5слабкий осад8 Болотянамутна непрозора світло-коричнева злегка неприємний-6,0слабкий осад9 Дощовапрозора,є осад сіро жовтуватийбез запаху-5,0без осаду10 Дистильована прозора без барвнийбез запахунеприємний6,5без осаду11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора на стінках краплини газу присмакомбез запахунеприємне з певним присмаком6,0осад

Номер слайду 9

Кислотність води після відстоювання

Номер слайду 10

Очищення води за допомогою міді№Вид води. Колір. Запахр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запаху6,5тверда2 Джерельна прозорабез запаху6,5тверда3 Водопровіднапрозораспецифічний запах6,5тверда4 Поверхнева(колодязна)прозора злегка жовтабез запаху6,5тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запаху6,0тверда6 Річкова (проточна)прозора зеленуватанеприємний6,5тверда7 Ставкова (стояча)прозора жовтуватанеприємний6,0слабкий осад8 Болотянамутна світло-коричнева неприємний5,5слабкий осад9 Дощовапрозора сіруватабез запаху5,5без осаду10 Дистильована прозора без запаху6,5без осаду11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора без запаху6,5помірний осад

Номер слайду 11

Очищення води за допомогою кори верби№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)слабо янтарний відтінок прозораприємнийприємний5,5тверда2 Джерельна янтарний прозорийприємнийприємний6,0м’яка3 Водопровіднаянтарний прозорийприємнийприємний6,0тверда 4 Поверхнева(колодязна)світло- янтарнийприємнийприємний5,5слабка твердість5 Глибинна(із скважини)темно янтарнийприємнийприємний5,5слабка твердість6 Річкова (проточна)темно янтарнийприємний-6,0слабка твердість7 Ставкова (стояча)темно янтарнийприємний-6,0слабкий осад8 Болотянапомірно янтарнийприємний-6,0слабкий осад9 Дощовасвітло-янтарнийприємний-5,0майже без осаду10 Дистильована світло-янтарнийприємнийспецифічний6,5без осаду11 Фільтрована через побутовий фільтрянтарнийприємниймайже без змін6,0помірний осад

Номер слайду 12

№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська») прозорасвітло-коричневалегкий запах настоюспецифічний6,5помірно тверда2 Джерельна прозора, янтарналегкий запах настоюз присмаком горобини6,5тверда3 Водопровіднапрозора, коричневий відтінокмайже без запахуз присмаком горобини6,5твердість легка4 Поверхнева(колодязна)прозора коричневий відтінокмайже без запаху смачна з присмаком горобини6,0тверда5 Глибинна(із скважини)прозора, майже без кольорубез запахуне смачна6,6твердість слабка6 Річкова (проточна)прозора світло зелена, колір не змінивсялегкий, специфічний-6,5тверда7 Ставкова (стояча)прозора жовтувата,не змінила колірнеприємний-5,5слабкий осад8 Болотянамутна , найбільше змінила колір – коричнева запах настою -6,5слабкий осад9 Дощова прозорабез запаху-5,5м’яка 10 Дистильована прозора без барвнийбез запахунеприємний6,5м’яка 11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора, легкий жовтуватий відтінокбез запахуприсмак настою6,0м’яка Очищення води за допомогою гілочок горобини

Номер слайду 13

Очищення води за допомогою черемхи№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована(«Березівська»)прозоракраплі газу на стінкахбез запахубез смаку5,5м’яка 2 Джерельна прозорабез запахусмачна5,5м’яка 3 Водопровіднапрозорабез запахубез смаку6,0твердість легка4 Поверхнева(колодязна)прозора злегка жовто-зеленабез запахусмачна6,5середня твердість 5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахуне смачна6,0твердість слабка6 Річкова (проточна)прозора світло-зелена, осадбез запаху-5,5тверда7 Ставкова (стояча)жовтуватаслабкий, неприємний-5,5тверда8 Болотянамутна, непрозора, світло-коричнева слабкий,неприємний-6,0слабкий осад9 Дощовапрозора, слабкий сіруватий відтінокбез запаху-5,0м’яка 10 Дистильована прозорабез запахунеприємний6,5без осаду11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозорабез запахуслабкий присмак6,5тверда

Номер слайду 14

Очищення води за допомогою дистиляції№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована(«Березівська»)прозорабез запахунеприємний5,5м’яка2 Джерельна прозорабез запахунеприємний5,5м’яка3 Водопровіднапрозорабез запахунеприємний6,0м’яка4 Поверхнева(колодязна)прозорабез запахунеприємний6,5м’яка5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахунеприємний6,0м’яка6 Річкова (проточна)прозорабез запаху-5,5м’яка7 Ставкова (стояча)прозорабез запаху-5,5м’яка8 Болотянапрозорабез запаху-6,0м’яка9 Дощовапрозорабез запаху-5,0м’яка10 Дистильована прозорабез запахунеприємний6,5м’яка11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозорабез запахунеприємний6,5м’яка

Номер слайду 15

Очищення за допомогою заморожування№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована(«Березівська»)прозорабез запахубез смаку 5,5м’яка 2 Джерельна прозорабез запахуприємний5,5м’яка 3 Водопровіднапрозорабез запахунеприємний6,0м’яка 4 Поверхнева(колодязна)прозорабез запахубез смаку6,5м’яка5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахунеприємний6,0м’яка6 Річкова (проточна)прозоранеприємний-5,5м’яка7 Ставкова (стояча)прозоранеприємний-5,5м’яка8 Болотянапрозоранеприємний-6,0м’яка9 Дощовапрозорабез запаху-5,0м’яка10 Дистильована прозорабез запахунеприємний6,5м’яка11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозоранеприємнийнеприємний5,5м’яка

Номер слайду 16

Очищення з допомогою повареної солі№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована(«Березівська»)прозорабез запахусолона 7,0тверда2 Джерельна прозорабез запахусолона 7,0тверда3 Водопровіднапрозорабез запахусолона 7,0тверда4 Поверхнева(колодязна)прозорабез запахусолона 6,5тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахусолона 6,5тверда6 Річкова (проточна)прозоранеприємний-6,0тверда7 Ставкова (стояча)прозоранеприємний-6,0тверда8 Болотянапрозоранеприємний-6,0тверда9 Дощовапрозорабез запаху-6,0тверда10 Дистильована прозорабез запахусолона 6,0тверда11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозоранеприємнийсолона 6,0тверда

Номер слайду 17

Очищення за допомогою активованого вугілля. Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запахунеприємний7, 0м’яка2 Джерельна прозорабез запахунеприємний6,5м’яка3 Водопровіднапрозорабез запахунеприємний6,5м’яка4 Поверхнева(колодязна)злегка жовтабез запахунеприємний6,5тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахунеприємний7,0тверда6 Річкова (проточна)прозора зеленуватанеприємнийнеприємний6,0м’яка7 Ставкова (стояча)прозора жовтуватанеприємнийнеприємний6,5тверда8 Болотянамутна світло-коричнева неприємнийнеприємний6,5тверда9 Дощова прозора без запахунеприємний6,0м’яка10 Дистильована прозора без барвнийбез запахунеприємний6,5м’яка 11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора без запахунеприємний6,0тверда

Номер слайду 18

Очищення за допомогою срібла№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запахубез смаку6,5м’яка2 Джерельна прозорабез запахубез смаку6,5м’яка3 Водопровіднапрозорабез запахубез смаку6,5м’яка4 Поверхнева(колодязна)прозора злегка жовтабез запахубез смаку6,5тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахубез смаку6,5тверда6 Річкова (проточна)прозора зеленуватанеприємний-6,0м’яка7 Ставкова (стояча)прозора жовтуватанеприємний-6,5тверда8 Болотянамутна світло-коричнева неприємний-6,0м’яка9 Дощовапрозора без запаху-6,0м’яка10 Дистильована прозора без запахубез смаку6,5м’яка 11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора без запахубез смаку6,0тверда

Номер слайду 19

Очищення за допомогою магнітів№Вид води. Колір. Запах. Смакр. НТвердість1 Бутильована («Березівська»)прозорабез запахубез смаку6,5тверда2 Джерельна прозорабез запахубез смаку7,0тверда3 Водопровіднапрозорабез запахубез смаку7,0тверда4 Поверхнева(колодязна)прозора злегка жовтабез запахубез смаку7,0тверда5 Глибинна(із скважини)прозорабез запахубез смаку6,5тверда6 Річкова (проточна)прозора зеленуватанеприємнийнеприємний7,0м’яка7 Ставкова (стояча)прозора жовтуватанеприємнийнеприємний7,0тверда8 Болотянамутна світло-коричнева неприємнийнеприємний7,0м’яка9 Дощовапрозора без запахунеприємний6,0м’яка10 Дистильована прозора без барвнийбез запахубез смаку6,5м’яка 11 Фільтрована через побутовий фільтрпрозора без запахубез смаку6,0тверда

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВИСНОВКИПеревірено якість води за кольором, прозорістю, смаком, запахом, твердістю та кислотністю в одинадцяти зразках води Дергачівського та Харківського районів Харківської області. Визначено, що при застосуванні кип’ятіння для очищення води всі води без запаху, несмачні, більш прозорі( порівняно з контролем). Особливо це помітно на болотяній та ставковій воді. Кислотність коливається від 6,5 (джерельна та ставкова вода) до 5,5 (дощова та глибинна). При відстоюванні колір води не змінився у порівнянні з контролем, проте у бутильованій та водопровідній воді з’явилися бульбашки газу на стінках склянок, смак та запах не змінились, так само як і p. Н. Під час очищення води за допомогою міді виявили, що колір, запах не змінились. Кислотність болотяної води в межах 5,5 (кисле середовище). Слабкий осад утворився у ставковій, болотяній і фільтрованій через побутовий фільтр воді. Очищення за допомогою кори верби привело до змін забарвлення на янтарні відтінки, запах скрізь приємний, смак в більшості приємний, p. Н в межах контролю, утворився осад у ставковій, фільтрованій та болотяній воді. Очищення за допомогою гілочок горобини привело до зміни забарвлення на світло-коричневі та жовті відтінки, з’явився легкий запах настою та специфічний смак, випав слабкий осад у ставковій та болотяній воді. При очищенні води листям черемхи всі показники залишились без змін. Спосіб очищення дистиляцією показав: колір відсутній в усіх зразках, вода прозора, без запаху, але з’явився неприємний смак, вода стала м’якою в усіх зразках. При заморожуванні якість води стала істотно кращою, вся вода прозора, м’яка, без смаку, крім поверхневої та дистильованої (без смаку), неприємний смак мали водопровідна, глибинна та фільтрована води. Очищення за допомогою повареної солі: колір скрізь прозорий, неприємний запах у річковій, ставковій, болотяній та фільтрованій воді. На смак вся вода солона, p. Н змінився майже до нейтрального. Активоване вугілля змінило смак на неприємний, p. Н до 6,5, колір практично не змінився, вся вода прозора. Очищення води за допомогою срібла привело до зміни смаку у всіх зразках на приємний, p. Н майже до нейтрального. Тверда вода поверхнева, фільтрована, ставкова, глибинна. Дія магнітів: колір, запах, смак, твердість не змінились, проте суттєво змінилось p. Н води від 6,0 до 7,0. Всі методи очищення води дієві:а) на знищення мікроорганізмів найкраще діє срібло;б) для покращення кольору води допоможе поварена сіль;в) для надання приємного смаку і кольору – кора верби, гілочок горобини, листя черемхи;г) для приведення p. H до нейтрального середовища – поварена сіль, активоване вугілля, магніти;д) для технічних потреб – відстоювання та кип’ятіння ;е) для позбавлення від неорганічних домішок – мідь;є) для надання м’якості – дистиляція та заморожування. Найдосконалішим на нашу думку є метод заморожування. Слід пам’ятати, що всі домішки збираються вгорі, 1/3 води зверху пляшки слід зливати, позбавляючи воду від домішок, а отже, очищаючи її.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку