Презентація.Позакласне читання.Урок 2. " Творчість нашого народу"

Про матеріал
Презентація до уроку з позакласного читання на тему " Творчість нашого народу" для 4 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання Творчість нашого народу

Номер слайду 2

Пригадай! Які жанри усної народної творчості ви знаєте? ЖАНРИ УСНОЇ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

Номер слайду 3

Що таке скоромовки?

Номер слайду 4

Робота над скоромовками

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пригадай! Що таке пісня? Пісня- невеликий віршований твір , покладений на музику.

Номер слайду 8

Невеликі за обсягом твори-розповіді, у яких відбилися народні уявлення про виникнення рослин, звірів, птахів, походження імен людей, назв річок, озер, окремих місцевостей, про події минулого та видатних історичних діячів, — це... Закінчіть речення легенди.

Номер слайду 9

Чому в морі вода солона (Українська легенда) Багато років тому назад жили два брати. Один бідний, а другий багатий. Померли їхні батько й мати. Тоді менший брат став жити іще гірше. Старший брат забрав собі всю батьківську спадщину. А меншому не лишилось нічого. Жив він із дружиною у великих злиднях. Якось у молодшого брата нічого стало й їсти, і вирішив він піти до старшого, щоб той надав йому допомогу. Та старший брат відмовився. Тоді менший пішов ловити рибу, щоб зварити юшку, а риба того дня не ловилась.

Номер слайду 10

Йде він додому з порожніми руками, похнюпивши голову. І раптом бачить — на дорозі лежать жорна. Підняв він ті жорна і поніс додому. А вдома жінка питає: — Чи добрий був улов? Чи багато риби приніс? — Ні, жінко, нема риби. Ось приніс тобі жорна.

Номер слайду 11

Поклав він жорна долу та з серцем і штовхнув їх ногою. А жорна раптом закрутилися і почали молоти. Дивляться, а з-під жорен сіль сиплеться. Мололи вони все швидше і швидше, солі ставало більше і більше. Зраділи чоловік з жінкою. Потім менший брат став думати, куди подіти сіль і як йому зупинити жорна. Нарешті додумався — перекинув їх, і вони зупинилися. Після цього жили вони добре. Мололи сіль і продавали, що давало їм змогу жити в достатку.

Номер слайду 12

Робота над змістом Як жили брати після смерті батька? Що приніс додому молодший брат? Чому зраділи чоловік із жінкою? Що вирішили зробити із сіллю чоловік із жінкою? Як вони зажили після цього? Що попросив старший брат у молодшого? Що трапилося із жорнами? Чому ж тоді вода у морі солона? Чи дійсно це так? Дайте характеристику братам: Яким був старший брат? Яким був молодший брат?

Номер слайду 13

Домашнє завдання Читати та переказувати легенду “ Чому у морі вода солона?”

ppt
Додано
19 жовтня
Переглядів
8
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку