Презентація позакласного заходу з історії України 7 клас "Київська держава за часів великих князів"

Про матеріал
Позакласний захід з історії України для 7 класу створений у формі гри-вікторини для узагальнення та поглиблення знань учнів за княжий період.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація позакласного заходу з історії України 7 клас “Київська держава за часів великих князів”Автор: вчитель історії Запорізького навчально – виховного комплексу №19 Давиденко Тетяна Павлівна

Номер слайду 2

Мета. Поглибити і систематизувати знання учнів з історії України, розвивати вміння аналізувати історичний матеріал, давати оцінку історичним подіям, складати розповідь за даними словами. Виховувати любов і повагу до історії Батьківщини.

Номер слайду 3

I. Знайомство. Команди оголошують назву, девіз і представляють свою емблему.

Номер слайду 4

ІІ. Розминка. Питання першій команді.1. Хто був засновником Києва?2. Перечисліть сусідів східнослов'янських племен.3. Як називалась релігія давніх слов'ян?4. Хто розгромив печенігів?5. Хто розгромив Хозарський каганат?6. Хто був автором «повісті минулих літ»?7. Назвіть кочівників, які проживали на Півдні нашої держави.8. Що таке Дніпровський поріг? Яка доля?

Номер слайду 5

ІІ. Розминка. Питання другій команді.1. За допомогою яких джерел ми дізнаємося про середньовічну історію?2 Що таке полюддя?3. Які групи населення проживали на Русі? Які основні заняття слов'ян?4. Який князь побудував “змієві вали”?5. Перечисліть імена слов'янських богів.6. Як називався водний торговий шлях Дніпром?7. Хто автор «Слова о полку Ігоревім»?8. Перечисліть, які союзи племен проживали на території сучасної України.

Номер слайду 6

III. Князі землі руської

Номер слайду 7

III. Князі землі руськоїНа цьому етапі потрібно визначити, якому князю належать дані слова та про якого князя йдеться мова в літописах.

Номер слайду 8

1 етап “Кому належать ці слова?”«Ідіть додому з даниною, а я повернуся і походжу ще». Князь Ігор «Старих шануй, як отця, а молодих - як братів». Князь Володимир Мономах«Не дайте хазарам, але мені дайте данини» . Князь Олег«Книжкові слова суть річки, напоющіе всесвіт». Князь Ярослав Мудрий«Не любо мені сидіти в Києві, хочу жити в Переяславці на Дунаї - там середина землі моєї ...» Князь Святослав«Люба мені є річ ваша - свого князя мені вже не воскресити! Але я хочу вшанувати вас завтра перед своїми людьми». Княгиня Ольга«Іди назад: батьки наші не приймали вашої віри, і я не хочу». Князь Володимир Великий

Номер слайду 9

2 етап”Слова літопису оживають…”«... Древляни ж, почувши, що йде знову, радилися з князем Малом і сказали:« Якщо унадився вовк до овець, то понесе все стадо, поки мені уб'є його. Так і сей: поки не убём його, то він усіх нас погубить ... »»«... Поставив церкву в ім'я святого Василя на пагорбі, де стояв ідол Перуна та інші і де творив їм треби князь ілюдей»«... Набравши з собою багато воїнів: варягів, чуді, словен, мерю, кривичів, і прийшов до Смоленська з кривичами, і взяв місто, і посадив у ньому мужа свого. Звідти вирушив вниз, і взяв Любеч, і посадив там чоловіка свого. І прийшли до гір київських, і довідався ... що княжат тут Аскольд і Дір. І сховав він одних воїнів у човнах, а інших позаду себе, а сам підійшов до гір, несучи малолітнього Ігоря ... »«... І коли стало смеркати ... своїм воїнам пустити голубів і горобців. Голуби ж і горобці полетіли до своїх гнізд ... Отже загорілися де голубники, де клітини, де сараї і стодоли. І не було двора, де б не горіло »

Номер слайду 10

2 етап”Слова літопису оживають…”«Це був князь розумний, хоробрий, справедливий, богобоязливий, який думав не стільки про завоювання і перемоги скільки про щастя свого народу ... Звелів переводити священні книги з грецької на слов'янську мову; заводив училища в містах, викликав у іноземних держав художників для прикраси церков і палаців київських ... »«... Пішов ... на хазар. Почувши ж, хазари вийшли на зустріч на чолі зі своїм князям Каганом і зійшлися бится, і в битві здолали хазар, і столицю їх Білу Вежу взяв. І переміг сов і косогов ... »«У цей час пішли половці на Руську землю. На цей раз Святополк послав до ... за допомогою, і той негайно зібрав військо. Коли він прийшов до Києва і з'єднався з Святомолком, то між князями почалися чвари. І сказали князям мужі розумні: «Навіщо ви чвари маєте між собою, а погані гублять землю Руську, після все залагодити, а тепер ідіть проти поганих або з миром, або з війною» »

Номер слайду 11

IV. Оживи історію. Складіть розповідь зі слів. Перша команда. Дніпровські пороги, князь Святослав, князь Куря, чаша, «Той, хто шукає чуже, своє втратить». Друга команда. Християнство, Володимир Великий, язичеські боги, посли, Візантія, Анна.

Номер слайду 12

V. Мемуари великих князів. Перша команда. Напишіть короткий спогад від імені Ярослава Мудрого. Друга команда. Напишіть короткий спогад від імені Володимира Великого.

Номер слайду 13

VI. Підведення підсумків

pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
1142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку