Презентація "Практична робота. Взаємодія візантійської, слов'янської та європейської культурних традицій. Виникнення слов'янської писемності. Кирило і Мефодій"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Має ілюстративний, текстовий матеріали, завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота. Взаємодія візантійської, слов'янської та європейської культурних традицій. Виникнення слов'янської писемності. Кирило і Мефодій7 ВІ31

Номер слайду 2

Завдання 1 Спираючись на текст і документ , визначте головну передумову виникнення слов'янської писемності в ІХ ст. Виникнення старослов'янської мови та слов'янської писемності тісно пов'язано з історичними умовами життя слов'ян у ІХ ст. У період становлення слов'янським державам необхідна була релігія, яка підтримувала б цей процес, забезпечувала повноправний вихід нових країн на міжнародну арену. Великоморавський князь Ростислав, прагнучи зберегти самостійність від посягань Німеччини, направив посольство до візантійського імператора з проханням відрядити до них учителів, які просвітили б слов'ян у справах віри. ПАННОНСЬКЕ ЖИТІЄ КИРИЛА І МЕФОДІЯ ПРО ЗАПРОШЕННЯ КНЯЗЯ РОСТИСЛАВАУ 862 році до Константинополя приїхали посли від моравського князя Ростислава з таким проханням: «Ми не розуміємо ні грецьку, ні латину... У нас немає писемності, і ми не розуміємо сенсу написаного. Народ наш сповідує християнську віру, але в нас нема вчителів, які могли б навчити нас читати... пояснити нам віру нашою рідною мовою».1 Паннонія — історична область у Центральній Європі, входила до складу Австрії, Угорщини.Імператор Візантії охоче відгукнувся на прохання моравського князя. Він запропонував братам Константину (Кирилу) та Мефодію стати вчителями і проповідниками християнства в Моравії. Попри те, що Константин узяв церковне ім'я Кирило лише перед смертю, в історію він увійшов саме під цим ім'ям.2 Моравія — історична область сучасної Чеської республіки, у ІХ-Х ст. її території були частиною Великоморавської держави.

Номер слайду 3

2. Хто такі Кирило і Мефодій. Завдання 2. Ознайомтеся з документами. Використайте їх для написання життєпису братів Кирила і Мефодія Рідні брати Кирило та Мефодій походили з аристократичної сім'ї, що жила в місті Фессалоніки3 (Греція). Кирило навчався в Константинополі, працював бібліотекарем у найвідомішому соборі Святої Софії, пізніше став професором філософії. За неабиякі здібності та знання його навіть прозвали Філософом.3 Фессалоніки — місто у Греції, слов'янською Солунь; через це Кирила і Мефодія часто називали солунськими братами.ІЗ КНИГИ БОЛГАРСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА СЛАВА КАРАСЛАВОВА «СОЛУНСЬКІ БРАТИ»За наказом імператора вирушив Константин із посольством до сарацинів1, де він мав захистити віру християнську в диспуті з відомими мусульманськими мудрецями, а також з'ясувати наміри нового халіфа щодо Візантії. Юний Константин відповів на всі прискіпливі запитання старців, прочитав арабською напам'ять вірші з Корану та ще й тлумачив старовинні арабські книги. Здивований халіф запропонував Константину залишитися в нього на службі, подарував йому красиву шкатулку з коштовностями. Проте філософ відмовив: «У мене своє небо і свій шлях». Повернувшись додому, Константин віддав шкатулку рабу — слузі в школі, аби він зміг викупитися з рабства і повернутися на батьківщину.1 Сарацини — у Середні віки — синонім до поняття мусульманин. З ЛІТОПИСУ ЖИТІЯ МЕФОДІЯЯк дізнався імператор про його здібності, віддав йому в керування слов'янське князівство, а минуло Мефодію тоді двадцять років. Перебуваючи на цій посаді десять років, він вивчив слов'янську мову. Згодом Мефодій пішов у монастир і незабаром очолив його. Пізніше там оселився і Кирило.

Номер слайду 4

Завдання 3. Ознайомтеся із джерелами. Поясніть, чому Кирилу і Мефодію було важко проповідувати слов'янською. Запишіть свою відповідь у зошит. Розуміли Кирило і Мефодій необхідність викласти християнську віру слов'янською мовою.ІЗ ЖИТІЯ КОНСТАНТИНА-КИРИЛА«Філософе, — звертається до Кирила цар, — личить тобі йти до справи, що ніхто зробити не може, як ти». Відповідав Філософ: «...піду з радістю, якщо у них [у Моравії] є літери для їх мови... Вчити без абетки та без книг — все одно, що писати бесіду на воді»....І тоді склав Кирило письмена і почав писати слова Євангелія: «На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог». Кирило і Мефодій створювали літери довго. Використовуючи грецькі та єврейські літери, вони намагалися підібрати букву до кожного звука слов'янської мови, насамперед під шиплячі, яких немає у грецькій і латині. Літописці зазначають, що брати спочатку писали довгими палицями на піску різні букви. Витирали їх і придумували нові. Коли прибули брати до Моравії, складно було їм проповідувати Слово Боже слов'янською, адже в ті часи поширювати Святе Письмо дозволялося тільки єврейською, латиною та грецькою. У 863 р., за допомогою брата Мефодія й учнів, склав Кирило старослов'янську азбуку та переклав слов'янською мовою з грецької основні богослужебні книги.

Номер слайду 5

3. Кирилиця чи глаголиця?Завдання 4. Закінчіть речення: Кирилиця - це ... , а глаголиця- ... . З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИІснує дві слов'янські азбуки: кирилиця та глаголиця. Яка з них є давнішою і яку винайшов слов'янський просвітник Кирило?Кирилиця — писемність, що відома за книжковими пам'ятками XI-XII ст., її азбука складається із 43 літер, у тому числі з 24 грецьких і 19 оригінальних слов'янських. Азбука глаголиці містить 39 літер. На відміну від кирилиці, глаголиця має дуже складне накреслення літер у вигляді кружечків і петельок, з'єднаних між собою, що дуже утруднює її опанування. Більшість учених гадає, що глаголицю винайшов Кирило для слов'ян Моравії та Паннонії. Незважаючи на графічну складність літер глаголиці, вона тривалий час уживалася в деяких південнослов'янських країнах. Українська поштова марка 2013 року, присвячена виникненню слов'янської писемності

Номер слайду 6

Завдання 5. Ознайомтеся з двома варіантами уривка зі «Сказанія болгарського монаха Черноризця Храбра»: а) текстом, написаним у IX — на початку Х ст.; б) його сучасним варіантом. Спираючись на наведену таблицю, установіть, яким алфавітом (кирилицею чи глаголицею) написано текст. Знайдіть у першому тексті букви, які не використовує сучасна українська мова. З таблиці дізнайтеся, як вони називалися. З СКАЗАНІЯ БОЛГАРСЬКОГО МОНАХА ЧЕРНОРИЗЦЯ ХРАБРА «ПРО ПИСЬМЕНА» (IX — ПОЧАТОК Х СТ.)а) А ще ли въ просиши словѣньскыя боукаря, глаголя: «Къто вы письмена сътворилъ есть, или кънигы прѣложилъ?» — То вьси вѣдятъ и отъвѣщавъше рекутъ: «Святыи Костанътинъ Философъ, нарицаемыи Кѣрилъ, тънамъ письмена сътвори и кънигы прѣложи, и Меѣодие, братъ его». И аще вопросиши: в кое время?, то ведят и рекут: «Яко въврѣмена Михаила, цѣсаря грьчьска... и Растица къняза моравьска... вълѣто же отъсъзъданьявьсего мира 6363»1.1 У 863 р. від Різдва Христового.б) Якщо ж запитати слов'янських книголюбів-грамотіїв, кажучи так: хто вам письмена створив або книги переклав? — то всі знають і, відповідаючи, кажуть: «Святий Костянтин, філософ, наречений Кирилом, — він нам письмена створив і книги переклав, і Мефодій, брат його. І якщо запитати: в який час?, то знають і кажуть: «Під час Михайла, царя грецького, Ростислава, князя моравського. в літо від створення світу 6363».

Номер слайду 7

Завдання 6. У чому полягала заслуга Кирила і Мефодія в розвитку слов'янської культури. Як зберігається пам'ять про Кирила і Мефодія? Свої думки представте у класі. Брати створили цілком оригінальну систему слов'янської писемності. Кирило та Мефодій канонізовані і православною, і католицькою церквами. У 1980 р. папа Іван Павло II оголосив святих Кирила та Мефодія «покровителями» Європи. Щорічно 24 травня православна церква святкує день пам'яті слов'янських учителів, рівноапостольних Кирила і Мефодія. Ці святі відвіку вважалися покровителями науки, «книжкових людей», які вчать і вчаться. В Україні в цей час відзначають День слов'янської писемності. У Чехії та Словаччині День святих Кирила (Циріла) та Мефодія (Методеє), які своїм приходом до Моравії заклали основи майбутньої чеської держави, відзначається 5 липня та є державним святом і вихідним днем.

Номер слайду 8

Завдання 7 Роздивіться фотографії і розкажіть, як у різні часи уславлювали Кирила і Мефодія. Зробіть історичний коментар до пам'ятника княгині Ользі в Києві: поясніть, чому поряд із володаркою Русі-України зображені слов'янські просвітителі — Кирило і Мефодій.3. Кирило і Мефодій (середньовічне зображення)2. Пам'ятник Кирилу і Мефодію (Мукачево Закарпатської області)1. Пам'ятник княгині Ользі (Київ)

Номер слайду 9

Обговоріть:1. Що нового ви дізналися про історію української писемності?2. Поміркуйте над словами літописця Климента Охридського: «І були Константин і Мефодій великим якорем у бурхливих водах життєвого моря».3. Що ви розповісте про цей урок вдома?Україна — це Європа. Українські митці завжди відчували свою єдність і духовну близькість до подій європейського життя. Так, у 1845 р. Тарас Шевченко написав поему «Єретик», у якій розповів про діяння Яна Гуса.* * *Привітай же в своїй славі І мою убогу. Лепту-думу немудрую Про чеха святого,Великого мученика, Про славного Гуса. Прийми, отче. А я тихо Богу помолюся,Щоб усі слав'яне стали Добрими братами,І синами сонця правди, І єретиками. Отакими, як констанцький Єретик великий!Мир мирові подарують І славу вовіки!Єретик (ілюстрація О. Данченка до поеми Т. Г. Шевченка)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. N Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
2497
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку