Презентація " Практичне заняття "Дослідження швидкості випаровування рідини від її температури і площі поверхні".

Про матеріал

Презентація для проведення практичного занятті в 5 класі з природознавства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняттяна тему:“Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від її температури й площі поверхні”Підготувала:вчитель біологіїРагуліна Наталія Григоріївна

Номер слайду 2

Мета навчальна: навчити випаровувати рідину з поверхні, висувати гіпотези показових варіантів експериментів; розвивальна: розвивати уявлення про випаровування як перехід рідини з рідкого в газуватий стан; виховна: виховувати прагнення досліджувати та пояснювати природні явища.

Номер слайду 3

Теоретичні відомості  Пароутворення: випаровування, кипіння   Випаровування - це пароутворення на поверхні рідини.   Випаровування відбувається за будь-якої температури та у будь-яких рідин, що мають вільну поверхню.    Випаровування завжди супроводжується охолодженням рідини.    

Номер слайду 4

Випаровування пов’язане з тим ,що молекули будь-якої рідини перебувають у безперервному хаотичному русі. Швидкість хаотичного руху не однакова у всіх молекул рідини - серед них є більш «швидкі» і більш «повільні». І якщо досить «швидка» молекула виявиться поблизу поверхні рідини, вона може вирватися з рідини, подолавши притягання інших молекул. 

Номер слайду 5

Інтенсивність випаровування суттєво залежить від кількох зовнішніх чинників: Швидкість випаровування пропорційна площі вільної поверхні рідини,  температурі рідини.   Швидкість випаровування залежить від руху повітря поблизу поверхні рідини,  від вологості повітря, від виду речовини.

Номер слайду 6

Процес випаровування рідини

Номер слайду 7

Пригадаємо, які методи дослідження ми вивчали. Спостереження Порівняльно-описовіЕксперимент Вимірювання

Номер слайду 8

Кожна група класу виконує свій дослід№1 Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від площі поверхні.№2 Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від її температури.№3 Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від виду рідини.

Номер слайду 9

Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від площі поверхні. Наповнюємо стакан водою і виливаємо його на піднос чи плоску тарілку. Наповнюємо цей же стакан водою. Ставимо стакан і тарілку в темне місце, щоб вода випаровувалась. Записуємо дату і час початку і кінця екперименту. Записуємо результати експерименту і робимо висновки.

Номер слайду 10

Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від її температури. Беремо два однакових пластикових стакана чи дві однакові чашки. Наповнюємо однаковою кількістю води. Перший стакан ставимо під батарею, а другий в прохолодне місце. Записуємо дату і час початку і кінця екперименту. Записуємо результати експерименту і робимо висновки.

Номер слайду 11

Дослідження залежності швидкості випаровування рідини від виду рідини. Беремо два однакових пластикових стакана чи дві однакові чашки. Наповнюємо однаковою кількістю води і спиртом. Обидва стакана ставимо в одне місце, маркером ззовні помічаємо рівень рідини в кожному. Записуємо дату і час початку і кінця екперименту. Записуємо результати експерименту і робимо висновки.

Номер слайду 12

Щоб краще написати висновки до роботи, поміркуйте- Коли швидше висохне білизна, в холодну або жарку погоду? - Де швидше висохне вода, в калюжі чи у відрі? - Що швидше випаровується: соняшникова олія або спирт? - Коли швидше висохне скошена трава: у вітряну чи безвітряну погоду?

Номер слайду 13

Не забувайте писати висновки до вашого експерименту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нагорна Людмила Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
17254
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку