Презентація практичного заняття з Громадянської освіти

Про матеріал
Практичне заняття № 1 з Громадянської освіти на тему: " “Чи може людина бути творцем свого життя, або як стати успішною людиною”, для здобувачів освіти 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Чи може людина бути творцем свого життя, або як стати успішною людиною”Практичне заняття на тему:

Номер слайду 2

Навчайтесь, поки інші сплять,працюйте, поки інші відпочивають, будьте готові,поки інші розслабляються, і мрійте, поки інші плачуться. Вільям Артур Ворд. План заняття. Що таке людина?Які соціальні ролі може виконувати людина?Що таке самореалізація?

Номер слайду 3

Відмінними рисами людини, які визначають її унікальність у Всесвіті, є її свідомість, здатність мислити і здатність до здійснення вільного вибору, приймати відповідальність за власні дії; наявність моральних суджень. Описуючи людину, відмічають її біологічну непристосованість, відсутність спеціалізації його органів для якого-небудь конкретного простого тваринного існування, здатність створювати знаряддя праці і користуватися ними та вогнем, дар мови, пластичність поведінки. Невідомо жодної іншої істоти, яка має вищі емоції, традиції, здатність мислити, стверджувати, заперечувати, рахувати, планувати, фантазувати, знає про свою смертність, має почуття гумору, здійснює свої задуми, відтворює наявне і створює щось нове. Людина вивчає і змінює як навколишній світ, так і самого себе, розбудовує культуру і створює власну історію. Сутність людини, її походження і призначення, місце людини у природі є основними питаннями філософії, релігії, науки і мистецтва. Розрізняють не менш чотирьох підходів до розгляду терміна «людина»:людина розумна як біологічний вид;людина як щось, що виходить за рамки живого світу і в значній мірі протистоїть йому;людина як людство в цілому;людина як індивід, особистість.

Номер слайду 4

Соціальна роль – норми поведінки людини, що має певний статус. Будь-яка соціальна роль має свою структурну будову. Якщо структурні компоненти соціальної ролі неузгоджені між собою, виникає рольовий конфлікт. Виділяють міжрольовий і внутрішньорольовий конфлікти. Міжрольовий конфлікт виникає тоді, коли людина виконує різні соціальні ролі, вимоги яких суперечать одна одній. Уважається, що основу цього конфлікту складає ілюзія того, що людина зможе виконати усі ці ролі вчасно і якісно. Причиною виникнення внутрішньорольового конфлікту є різні вимоги до виконання людиною тієї самої соціальної ролі, які висувають представники різних соціальних груп. Кожна людина в соціумі постає у трьох вимірах: "Я-образ" – уявлення людини про саму себе, "Реальне Я" – істинна, об'єктивна сутність людини, що виражається через певну сукупність притаманних їй рис, "Імідж-Я" – образ людини за враженнями оточення.

Номер слайду 5

Кожній людині вдається самореалізувати себе, тобто розвинути свої задатки і здібності і втілити їх в якісь досягнення, здійснити свої життєві плани і мрії, різними шляхами і різною мірою. Це залежить, як уже відзначалося, від багатьох причин. Але однією з найважливіших з них є розуміння людиною самої себе, своєї належності до якоїсь людської спільноти, свого місця в суспільстві і свого призначення.

Номер слайду 6

В одному зі своїх віршів, розповідаючи про долю двох стареньких сестер, Іван Драч писав: Вмерло їхнє «бути чи не бути». І повз них проходять в світ дороги. Встань, подумай: скільки доль забутих Так і не зуміло встать на ноги. Справді, чому стільки людей не можуть реалізувати свої можливості? Японці стверджують, що у 10 років — кожна людина геній, у 15—талант, а в 20 вона стає звичайною людиною. Це свідчення того, що хоч би якою обдарованою була людина від природи, потрібні певні умови, аби могли розвинутися її таланти і здібності.

Номер слайду 7

Кожна людина несе відповідальність за повноту своєї самореалізації. Хоч би в яких важких або несприятливих умовах їй доводилося жити, вона все одно може зробити щось таке, що виправдало б її існування, залишити свій слід на землі. І цю відповідальність людина має не тільки перед собою, перед своєю совістю, щоб у старості не було соромно за даремно розтрачені роки, а й перед іншими людьми. Перед тими, хто подарував їй життя, піклувався про неї, щедро ділився з нею своєю ласкою і знаннями. Бо реалізувати себе — означає не просто здійснити свої наміри й задуми, а хоча б якоюсь мірою виправдати ті надії, які покладалися на нас іншими.

Номер слайду 8

ВИДИ І ПАРАМЕТРИ УСПІХУГРОШІ – КАР’ЄРА – УСПІХ Ви задоволені роботою, відчуваєте свою потрібність? Впевнені, що займаєтеся саме своєю справою? Ви реалізуєте як професіонал, із задоволенням виконуєте свої робочі обов’язки, відчуваєте задоволення, спостерігаючи результати своєї праці? Вас можна привітати, ви домоглися успіху на професійній ниві! Якщо при цьому гідно заробляєте, то успішні подвійно, і по зовнішньому, і за внутрішнім критерієм. Але чи означає це, що ви в цілому успішна людина? Ні, життя багатогранне, давайте розглянемо інші зрізи. УСПІХ У ВІДНОСИНАХ Самотність – страшне випробування. Людям потрібен соціум. У вас є кохана людина, у вашій парі чудові відносини, немає місця ревнощів і нерозуміння. Це ще один плюсик в скарбничку успішності. Якщо ваш партнер при цьому гарний собою, має дві руки і ноги, заможний, то громадськість голосує за. Сюди ж віднесемо дитячо-батьківські відносини та дружбу. Механізм зрозумілий. Виховані діти – захват бабусь, «погана компанія» – мінус. Так, кумам біля під’їзду видніше, які у вас друзі.

Номер слайду 9

ЗДОРОВ’Я – УСПІХ Якщо ви відрізняєтеся міцним здоров’ям, відразу відносите це собі в плюс. Причому беззастережно за обома критеріями. Мабуть, це єдиний пункт, по якому не може бути різночитань. ОСОБИСТІСНИЙ РІСТ – УСПІх Важливим показником успішності є саморозвиток людини. Якщо ви релігійні або високодуховні без посередників, займаєтеся самовдосконаленням і духовним просвітництвом, ви, без сумніву, на шляху до успіху. До речі, саморозвиток і духовність можуть залишитися зовсім непоміченими з боку сторонніх спостерігачів, але для внутрішнього критерію це важливий показник. Наскільки ви в ладу з собою, задоволені своїм становищем і рухаєтеся далі, настільки ви успішні.

Номер слайду 10

Назвіть відразу хоч одну історичну особистість, видного діяча, вченого або живописця, кого можна без сумніву назвати успішною людиною з точки зору і зовнішнього і внутрішнього критеріїв. Є такі? Скористайтеся пошукачем, прогляньте біографію. Тепер що скажете? Не треба боятися зробити крок вперед. Досконалих людей не буває, завжди є над чим попрацювати. У вас все вийде, головне усвідомити, чого саме ви хочете і що для вас справжній успіх!

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевчик Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
7450
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку