Презентація "Правила поведінки в автономній ситуації"

Про матеріал

Дана методична розробка подана у формі презентації. Може бути використана класними керівниками при проведенні виховної роботи з учнями. Містить в собі важливі аспекти щодо забезпечення безпечного перебування дітей в автономній ситуації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила поведінки в автономнійситуації

Номер слайду 2

1. Правила поведінки під час грози:знайти місце, де безпечно буде перечекати грозу;не можна ховатися під шатами дерев, на відкритій місцевості, в невеликих господарських приміщеннях, під навісами, якщо вони не зведені на узвишші;якщо ви плаваєте чи знаходитесь в човні, якнайшвидше намагайтеся вибратися на берег;у відкритому полі не слід переносити лопати, граблі, вила;небезпечно наближатися до телеграфних стовпів або опор ліній електропередач;неприпустимо їздити на велосипеді, мотоциклі чи коні, працювати на тракторі;не можна залишатися на спортивних майданчиках, пляжах, на подвір'ї;уникайте сусідства з водонапірними баштами, металевими трубами, дротами, залізними огорожами;намагайтесь не користуватися телефоном, за винятком екстрених випадків;не рекомендується приймати душ або ванну;якщо ви в будинку - тримайтесь далі від дверей, вікон, каміна;небезпечно забиратися на горище будинку;якщо ви в поході – тримайтесь якомога далі від вершин гірських хребтів, особливо їхніх піків;якщо ви в автотранспорті – залишайтесь на місці і ні в якому разі не виходьте назовні. Пам'ятайте! Постраждалий від удару блискавки може мати переломи, навіть хребта, тому переміщувати його необхідно дуже обережно.

Номер слайду 3

повідомте, куди ви збираєтеся;перед мандрівкою чи походом до лісу, подивіться карту та запам’ятайте орієнтири;одягніть зручний одяг та взуття;переконайтеся, що все ваше спорядження – у доброму, робочому стані;дітям необхідно одягнутися у яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним у разі їх розшуку;перевірте чи заряджений ваш мобільний телефон;домовтеся про сигнали, щоб не загубити один одного у лісі;запам’ятовуйте орієнтири під час руху у лісі. Щоб не заблукати – залишайте позначки;будьте обережні, у лісі може бути болотиста місцевість – обходьте її;в лісі, особливо навесні, багато кліщів, які можуть причепитися до тіла. Якщо вас укусив кліщ, потрібно не виколупувати його, а якнайшвидше дістатися до лікарні;якщо ви опинилися біля поламаних дерев – не затримуйтесь. Вони спираються один на одного і можуть впасти особливо під час вітру;не ховайтеся під високими деревами та не залишайтеся на галявині під час зливи з блискавкою, бо блискавка може вдарити у найвище місце.2. Правила поведінки перед початком подорожі до лісу: Пам'ятайте! Діти мають знати, що необхідно вибирати велике дерево (або якийсь інший об’єкт) біля прикметного місця і перебувати там. Вони також мають бути повідомлені про необхідність кричати на шуми, що лякають їх. Якщо це звірі, вони злякаються та підуть геть. Це також допоможе швидше знайти їх тим, хто буде шукати.

Номер слайду 4

розташувавшись на відпочинок, не ламайте кущів та гілок дерев для багаття. Для цього в лісі знайдеться чимало сушняку; перш ніж розпалювати багаття, вирийте неглибоку ямку і в ній розкладіть багаття. Бажано це робити біля річки чи якоїсь водойми. Багаття не повинно бути занадто великим: полум’я може пошкодити розташовані поблизу дерева та кущі, а також може виникнути лісова пожежа; не мийте брудний посуд в річці, особливо з використанням миючих засобів. Сполосніть його принесеною на берег водою і вилийте брудну воду під кущ. Остаточно посуд краще помити вдома;3. Правила поведінки в лісі: після відпочинку ретельно загасіть багаття, поливши його водою та загасивши ямку землею. Землю щільно притопчіть ногами; органічні рештки закопайте в лісі, а використані пластикові пакети та пляшки, а також скляний посуд заберіть із собою та викиньте на смітник у місті; зібравши свої речі та відійшовши на декілька метрів від місця вашого відпочинку, зупиніться і огляньтеся: якщо ви залишили ліс таким же чистим і привабливим, як до вашого прибуття сюди, якщо ніде не видно слідів згарища, зламаних дерев, розкиданого сміття, значить, вам знову захочеться повернутися сюди.

Номер слайду 5

зберігайте спокій та уникайте паніки; негайно зупиніться і присядьте; пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтеся простежити до неї дорогу; прислухайтеся. При відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте на «воду» - униз за течією. Струмок виведе до ріки, ріка – до людей. Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися; правильно користуйтеся вогнем – одним з основних засобів виживання в лісі; уникайте переохолодження; використовуйте навички та вміння будування схованок (буда, навіс, намет та ін.) або користуйтеся природними печерами; бережіть та економно використовуйте воду, вона важливіша ніж їжа.4. Правила поведінки, якщо ви заблукали в лісі: Тому: знайте приблизно свій шлях мандрівки; майте при собі засоби визначення напрямків сторін горизонту; майте одяг придатний для будь – яких погодних умов; майте достатньо їжі, води, сірників, речей та засобів для захисту свого життя. Пам’ятайте! Діти повинні знати, що вони не будуть покарані за те, що заблукали. Іноді діти ховаються від шукачів через те, що бояться бути покараними. Пам’ятайте! Куди б ви не пішли і де б не перебували, ви можете опинитися у екстремальних умовах.

Номер слайду 6

5. Правила поведінки під час екскурсій: бути уважним під час екскурсії, не відволікатися самому та не відволікати інших; знати та виконувати правила дорожнього руху, правила поведінки в громадських місцях, транспорті; збір організовується біля школи у зазначений вчителем час; заборонено брати на екскурсію гострі та ріжучі предмети, вибухонебезпечні та пожежо небезпечні предмети; всі переміщення учні здійснюють за вказівкою вчителя; під час пересування в громадському транспорті, знаходячись на зупинці необхідно: триматися тільки групою, не штовхатися, не шуміти; бути уважними та ввічливими відносно один одного та до пасажирів; посадку та висадку виконувати за вказівкою вчителя; поступатися місцем старшим та інвалідам. у випадку погіршення стану здоров’я або інших негараздів потрібно звернутися до вчителя; залишати місце проведення екскурсії учень має право тільки разом з вчителем. Учні організованою групою повертаються до школи; повернувшись до місця початку екскурсії (школи) учні повинні підійти до вчителя та спитати дозволу залишити групу. Забороняється: залишати місце екскурсії, заважати слухати екскурсантам; залишати на місці екскурсії будь- яке сміття; слухати плеєр, вмикати телефон.

Номер слайду 7

збирати гриби тільки з дорослими; збирати гриби потрібно тільки тi, які ви добре знаєте; ніколи не збирайте i не вживайте гриби, у яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора), i не куштуйте їх; намагайтеся брати гриби тільки з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти зустрiчi з блідою поганкою;6. Правила збирання грибів: не збирайте «печериці», у яких на нижній поверхні капелюшка є пластинки білого кольору; пам’ятайте про хибні опеньки: не беріть гриби з яскраво пофарбованим капелюшком; ніколи не вживайте сирі, червиві, ослизлі, в’ялi й зiпсованi гриби; будьте також уважними при збиранні ягід i рослин, не збирайте й не вживайте рослини та ягоди, які вам не вiдомi.

Номер слайду 8

не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом; будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером; обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність; сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність. 7. Профілактика отруєння грибами: збирайте тільки ті гриби, які добрі знаєте; ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби; добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів; не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон; не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів;

Номер слайду 9

8. Правила поведінки при отруєнні грибами:1. Викличте "Швидку медичну допомогу".2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок:випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.3. Після надання первинної допомоги:дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Пам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Номер слайду 10

9. Правила поведінки при отруєнні рослинами та ягодами:негайно викличте лікаря, але до його приходу намагайтесь надати першу медичну допомогу. Якщо у хворого уповільнилось дихання, слід провести штучне, якщо пульс не прослуховується, потрібно його посилити, дати сильного чаю або кави, вина чи дати понюхати нашатирного спирту;терміново промийте потерпілому шлунок;допоможіть викликати блювоту;при отруєнні аконітом і болиголовом промийте шлунок блідо-рожевим розчином марганцевокислого калію;залийте та змішайте з невеликою кількістю води 20—30 пігулок активованого вугілля та дайте випити потерпілому;через 2-3 години (за умови домашнього лікування) повторно мийте шлунок;при наявності судом в рот потерпілого вставити держакобгорнений тканиною, щоб запобігти порушенню дихання;отруєння в кишечнику знешкоджують введенням проносної солі з великою кількістю води (марганцевий розчин). Зі шкіри, волосся, очей, слизової оболонки рота або носа отруйну речовину змивають великою кількістю води. Пам'ятайте! Під час збирання не слід торкатися руками очей, обличчя, не їсти, після завершення роботи треба ретельно вимити руки з милом.

Номер слайду 11

10. Правила безпечного спілкуванняз котами та гризунами: Коти - маленькі, гарненькі, лагідні тварини. Але й вони можуть бути небезпечні, адже вони мають гострі пазурі та зуби. Тому, щоб не тримати подряпини рук та обличчя і більш тяжкі травми, запам'ятайте такі правила: не можна тягати кота за хвіст або спеціально наступати на нього; не можна тягати кота за вуса і вуха; не можна гладити кота проти хутра; не можна лякати кота; не можна брати кота у ліжко. На ньому можуть бути різні комахи, які можуть покусати вас; після спілкування з котами мийте руки з милом. Крім собак та котів, вдома можуть жити і домашні гризуни - хом’ячки, миші. З ними теж треба поводитись дуже обережно. Вони, як і собаки, і коти мають дуже гострі зуби. Тому: не годуйте гризунів з рук; тримайте гризунів подалі від дерев’яних речей.

Номер слайду 12

11. Правила безпечного спілкування з собаками:ніколи не тікайте від нього;не дивіться пильно і невідривно у вічі;не вступайте у близький контакт із собакою, якщо перед цим вживали алкоголь;гладьте собаку обережно і повільно;не годуйте чужих собак і не зачіпайте їх під час їжі або сну;не дражніть собаку;не наближайтеся до великих собак; ніколи не давайте собаці їжу з руки; не махайте на собаку рукою чи палицею; після спілкування з собакою обов’язково помийте руки з милом. Пам’ятайте! По вулицях бігає багато безпритульних собак, які часто бувають хворі. Не треба зачіпати таких тварин, вони можуть вас покусати, після чого ви можете тяжко захворіти. Якщо сталася біда і пес покусав когось – слід негайно звернутися до лікаря; якщо є можливість, з’ясуйте – пес домашній чи бродячий; у першому випадку треба дізнатися прізвища господаря і дані про пса: прищеплений він від сказу чи ні, чим хворів, чому втік із двору і т.п.; у другому випадку – щеплення проти сказу вам не уникнути, бо ризикувати не варто – це може бути і смертельний ризик.

Номер слайду 13

12. Правила безпечного спілкуванняз дикими звірами:не поводьтеся агресивно, не кричіть і не робіть різких рухів. Якщо звір великий, то спробуйте здатися більше, ніж ви є. Випніть груди і розпрямте плечі;ніколи не дивіться тваринам в очі. Це може викликати приплив агресії;ні в якому разі не біжіть і не повертайтеся до тварини спиною. Кращий варіант - це спочатку завмерти на місці, а потім повільно починати задкувати. Як тільки ви відійдете на відстань 10 метрів, то відходити можна вже боком;уникайте диких тварин. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту - вогонь або стукати палицею об дерево;уникайте додаткових неприємностей з тваринами, особливо у нічний час - ніколи не залишайте їжу у вашому наметі або поряд з місцем вашого відпочинку, краще покладіть її на дерево; недоїдки їжі закопайте подалі від місця відпочинку;ніколи не розоряйте звірині кубла і лігва;не намагайтеся погладити дитинчат тварин;будьте уважні і обов'язково обробляйте укуси. Пам'ятайте! Дикі тварини можуть занести у кров різноманітні віруси. Краще за все не запобігти, а передбачити появу дикого звіра. Зупиняючись на нічліг в лісі, зверніть увагу на те, не зламані чи кущі, чи є сліди від зубів на корі, екскременти або інші сліди перебування диких тварин в цих місцях.

Номер слайду 14

13. Правила поведінки при укусахзмій, бджіл, ос:після укусу змії потерпілому організовують повний спокій і лежаче положення;негайно потрібно відсмоктати ротом отруту із рани;відсмоктування проводити протягом 15 хв., при умові, що у особи, що відсмоктує, відсутні рани в роті і на губах, це безпечно; після відсмоктування отрути рану обробити розчином марганцю та накласти стерильну пов'язку;при набряканні місця укусу пов'язку послаблюють;Не дозволяється накладати джгут на кінцівку, розрізати місця укусів, припалювати, присипати різними речовинами. потерпілого направити до лікувального закладу. При укусах бджіл, ос - витягти жало із місця укусу і змазати спиртом або нашатирем, можна прикласти холодну примочку з водою, з ментолу або валідолу. Пам'ятайте! У людей, схильних до алергій, через 5 хв. — 3 години може бути шок у результаті асфіксії від набряку гортані й легень. Для запобігання такому явищу потерпілому негайно дати таблетку димедролу або амідопірину і відразу відправити до лікувальної установи.

Номер слайду 15

14. Правила поведінки при укусах комах: Численні укуси дрібних комах можуть бути небезпечні для людей, особливо для тих, у кого є алергія. При укусі таких комах виникає нетривалий біль, потім свербіння і невелике почервоніння ділянки шкіри. У разі підвищеної чутливості людини до укусів комарів, москітів можуть з'явитися алергічні прояви у вигляді червоного висипу. При укусі: необхідно утриматися, щоб не терти шкіру в місці укусу, навіть якщо дуже хочеться, оскільки це приведе до ще більшого свербіння і тривалого заживання, а при розчісуванні укусу до крові є небезпека занести в рану інфекцію; накладіть на місце укусу холодний компрес: пов'язку, змочену содовим розчином (чайна ложка на 1/2 стакана води) або нашатирним спиртом; якщо укушені місця сильно запалилися, стають нестерпно болісними або свербіння спостерігається тривалий час – зверніться до лікаря.

pptx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
4323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку