Презентація "Правління князя Ярослава Мудрого"

Про матеріал
Презентація до уроку історії України 7 класу "Правління князя ярослава Мудрого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Київська Русь за часів правління князя Ярослава Мудрого

Номер слайду 3

Ярослав Мудрий (християнське ім'я Георгій; бл. 978 – 1054 рр.) – великий київський князь. Син князя Володимира Великого і полоцької княжни Рогнеди. Після смерті батька в 1015 р. вів боротьбу з братами за владу в державі, де утвердився у 1019 р. 1036 р. завдав остаточної поразки печенігам під Києвом. Через своїх дітей породичався з правлячими володарями кількох європейських держав (франції, Швеції, Норвегії, Польщі, Візантії). За його правління укладено збірник законів “Руська правда ”, побудовано багато церков, зокрема Софійський собор у Києві, розбудовано столицю, засновано чимало нових міст. Похований у Софійському соборі в Києві.

Номер слайду 4

Князь Ярослав на княжій печатці.

Номер слайду 5

Срібляник Ярослава Мудрого

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Князь Ярослав Мудрий. Реконструкція М. Герасимова. 1939р. Київ.

Номер слайду 8

Ярослав Мудрий, незважаючи на великі справи, здійсненні ним, не став героєм билин і сказань, на відміну від його батька князя Володимира Великого. Як ви вважаєте чому: його не поважали сучасники, чи були інші причини?

Номер слайду 9

Міжусобна боротьба між синами князя Володимира

Номер слайду 10

Брати Борис та Гліб.Ікона ХІІІ ст.

Номер слайду 11

Могила князя Святослава Володимировича. Сколе, Карпати

Номер слайду 12

Влітку 1019р. на р. Альта під Переяславом військо Ярослава розбило військо Святополка. Ця дата вважається початком правління князя Ярослава.

Номер слайду 13

Втеча Святополка. Картина художника Бориса Чорикова

Номер слайду 14

1026 р. Ярослав уклав угоду зі своїм братом тмутараканським князем Мстиславом про поділ Руської землі по Дніпру: Ярославу відійшло Правобережжя з Києвом, а Мстиславу – Лівобережжя з Черніговом.

Номер слайду 15

Мстислав Хоробрий – князь Тмутараканський, пізніше - Чернігівський

Номер слайду 16

Утвердження Ярослава в Києві

Номер слайду 17

Владнавши миром справу з братом Мстиславом, що отаборився в Чернігові, й приборкавши племінника Брячислава, котрий сидів у Полоцьку, київський князь розширює та зміцнює рубежі Руської землі.

Номер слайду 18

Ярослав розширив межі своєї держави, приєднавши до неї землі литовських племен ятвягів, прибалтійсько-фінських племен ям і чудь на півночі, заснував тут місто Юріїв (нині Тарту). На заході у Польського королівства відвоював землі між річками Сяном і Бугом. Тут заснував міста Ярослав і Белз.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

1036 року, за літописом, Ярослав Мудрий розгромив біля Києва печенігів і, за літописом, на місці перемоги над ними почав будувати у 1037 р. Софійський собор.

Номер слайду 21

1043 р. він підготував під проводом свого сина Володимира і воєводи Вишати похід на Візантію, який закінчився поразкою, багато воїнів потрапило в полон чи загинуло.

Номер слайду 22

Щоб охороняти свою державу від нападів кочовиків, Ярослав укріплював південний кордон, будуючи міста над ріками Россю і Трубежем: Корсунь, Канів, Переяслав; а також другу фортифікаційну лінію над Сулою: Лубни, Лукомль, Воїнь.

Номер слайду 23

Пам'ятник Ярославу Мудрому як засновнику міста Біла Церква.

Номер слайду 24

“ Руська правда ”

Номер слайду 25

У роки правління князя Ярослава було створено перший писаний збірник законів «Руська правда». «Найдавніша правда» містила 18 статей.

Номер слайду 26

Гривня київського типу. З ХІ ст. у Київській Русі в обігу були так звані «київські» гривни, які мали шестикутну форму і важили 150 г срібла — ці гроші існували до татаро-монгольського нашестя.

Номер слайду 27

Читання народу ” Руської правди “ в присутності великого князя Ярослава. Художник О. Ківшенко

Номер слайду 28

Суд часів “ Руської правди ”. Художник І. Білібін

Номер слайду 29

Розбудова Києва

Номер слайду 30

Золоті ворота в Києві. Реконструкція

Номер слайду 31

Софійський собор за часів Ярослава Мудрого

Номер слайду 32

Софійський собор. Сучасний вигляд

Номер слайду 33

Церковне та культурно-освітнє життя.

Номер слайду 34

1039 року документально стверджено існування Київської митрополії, що перебувала в юрисдикції константинопольського патріарха.

Номер слайду 35

1051 р. з ініціативи Ярослава собор місцевих єпископів обрав русича Іларіона митрополитом київським.

Номер слайду 36

1051 року на схилах Дніпра був заснований Києво-Печерський монастир, який вважається першим православним монастирем на території Київської Русі

Номер слайду 37

Києво-Печерська лавра. Сучасний вигляд

Номер слайду 38

При Софійському соборі князем Ярославом створена перша бібліотека, яка налічувала 960 книг. Пам'ятний знак на честь заснування Ярославом Мудрим бібліотеки при Софійському соборі

Номер слайду 39

Відносини з іншими державами.

Номер слайду 40

Дочки Ярослава Мудрого. Фреска в Софійському соборі

Номер слайду 41

Анна Ярославна (Аньєс) (†1077) — вийшла за французького короля Генріха І. Єлизавета Ярославна Єлизавета Ярославна (Еллісіф) (†1076) — вийшла за норвезького короля Гаральда III Суворого; Анастасія Ярославна. Анастасія Ярославна (Аґмунда) (†1097) — вийшла за угорського короля Андраша І; Агата Київська — дружина англійського короля Едварда Вигнанця.

Номер слайду 42

Анна Ярославівна, 6-а королева Франції, дружина короля Генріха І Капетинга, мати короля Філіпа ІАвтограф королеви Анни

Номер слайду 43

Ілля (1034 (?), перший син Ярослава Володимировича, князь новгородський. Володимир (*1020 — †1052) — можливо був одружений з Одою, дочкою графа Леопольда зі Штаде біля Бремену; ІзяславІзяслав (*1024 — †1078) — в 1040 був одружений з Гертрудою, дочкою польського князя Мешка II; Святослав. Святослав (*1027 — †1076) — був одружений з Одою, внучкою цісаря Генріха II; Всеволод. Всеволод (*1030 — †1093) — в 1046 був одружений Марією, дочкою імператора Костянтина Мономаха; Ігор (†1060) — був одружений з германською принцесою Кунігундою, графинею Орламіндською. В'ячеслав (1034 — †1057)

Номер слайду 44

Значення правління Ярослава

Номер слайду 45

За правління Ярослава Мудрого в Києві відбулися такі зміни:посилення держави;зміцнення її кордонів;піднесення міжнародного авторитету;інтенсивне будівництво міст;піднесення господарства і торгівлі;високий розвиток науки.

Номер слайду 46

Вшанування пам'яті князя Ярослава Мудрого

Номер слайду 47

Пам'ятник Ярославу Мудрому біля Золотих воріт у Києві

Номер слайду 48

Указом Президента України від 23 серпня 1995 року для нагородження громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою засновано Орден князя Ярослава Мудрого І, ІІ, ІІІ, IV і V ступеня

Номер слайду 49

Орден Ярослава Мудрого І ступеня

Номер слайду 50

Священний Синод Української православної церкви (Московського патріархату) (у 2004 році) та Помісний Собор 2008 року Української православної церкви (Київського патріархату) приєднали благовірного великого князя Київського Ярослава Мудрого до лику святих. День пам'яті благовірного великого князя Київського Ярослава Мудрого святкують 4 березня (20 лютого), в день його упокоєння.

Номер слайду 51

Ікона Святого благовірного князя Ярослава Мудрого Почитається, як небесний покровитель державних діячів, юристів, прокурорів, будівничих храмів, бібліотекарів, наукових працівників, вчителів та студентів.

Номер слайду 52

Ярослав Мудрий посів перше місце за результатами відкритого телефонного голосування в телепроекті каналу «Інтер» «Великі українці», що проводилося з 16 листопада 2007 до 16 травня 2008 року.

pptx
Додав(-ла)
Мельник Ксенія
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
4307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку