Презентація "Непрямий масаж серця, як спосіб відновлення діяльності серцево судинної системи, методика його виконання".

Про матеріал
Презентація "Непрямий масаж серця, як спосіб відновлення діяльності серцево судинної системи, методика його виконання" є гарним доповненням до проведення уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Непрямий масаж серця, як спосіб відновлення діяльності серцево-судинної системи, методика його виконання. Вчитель Захисту України Романенко О.І.

Номер слайду 2

1. В яких випадках потрібно здійснювати непрямий масаж серця?2. Які ознаки припинення серцевої діяльності?3. Що таке реанімаційні заходи?Актуалізація опорних знань:

Номер слайду 3

Причини зупинки серцяспазм коронарних судин; гостра серцева недостатність; інфаркт міокарда; ураження електричним струмом або блискавкою; важкі травми. Ознаки зупинки серця:різка блідість; втрата свідомості;зникнення пульсу; припинення дихання або поява судомних і рідкісних вдихів; розширення зіниць.

Номер слайду 4

Техніка виконання непрямого масажу серця Покласти постраждалого на тверду поверхню й стати на коліна з лівої від нього сторони. 2. Знайдіть середину грудної клітки постраждалого. На місце проекції серця на грудині покласти долоню однієї руки, а зверху іншу долоню (долоні одна на другій), пальці тримати піднятими, великі пальці повинні дивитися в різні сторони; 3. Давити на грудину необхідно тільки прямими руками, при цьому використовуючи масу тіла (плечового поясу, спини й верхньої половини тулуба). При проведенні непрямого масажу серця у дитини можна використовувати одну руку, а в немовляти – вказівний і середній палець.4. Долоні не повинні відриватися від грудини постраждалого, і кожний наступний рух необхідно робити тільки після того, як грудна клітка повернеться у вихідне положення; 5. Ритмічні натиснення на грудну клітку необхідно робити з такою силою, щоб грудна клітка здавлювалася в дорослої людини на 5-6 см, у дитини 1-8 років - на 4 см, в немовля (до 1 року)- на 3 сантиметри; 6. Ритм натиснень на грудну клітку – 100-120 разів за хвилину (трохи менше ніж 2 натиски за секунду)

Номер слайду 5

Визначення місця натискання на грудній клітціРозташування основи долоні у визначеній точці натискання

Номер слайду 6

Розташування рук на грудній клітці постраждалого. Техніка натискання на грудну клітку

Номер слайду 7

Вік. Дорослий (понад 8 років)Дитина (1-8 років)Немовля (до 1 року)Положення рук. Дві руки на середині грудної клітки. Одна рука на середині грудної клітки (іл. 48.5)Два пальці на середині грудної клітки (іл. 48.6)Глибина натискань5-6 см3 см (приблизно 1/3 товщини грудної клітки)2 см (приблизно 1/3 товщини грудної клітки)Темп30 натискань з частотою 100-120 за 1 хв15 натискань з частотою 100-120 за 1 хв15 натискань з частотою 100-120 за 1 хв. Цикл30 натискань:2 вдування15 натискань:2 вдування15 натискань:2 вдування. Особливості натискань на грудну клітку в людей різного віку

Номер слайду 8

Непрямий масаж серця необхідно проводити до відновлення серцевого ритму, до фізичного виснаження і неможливості далі проводити реанімаційні заходи, або до прибуття кваліфікованого медперсоналу, який продовжить реанімаційні заходи на новому рівні, можливо, із застосуванням медикаментів і дефібрилятора.

Номер слайду 9

Про позитивний ефект від реанімаційних заходів свідчать наступні ознаки у пацієнта:відновлення дихання; звуження зіниць; відновлення пульсу (в першу чергу сонні артерії пульсують в такт з натисками); шкірні та слизові покриви набувають більш здоровий вигляд. Найголовнішим фактором, що визначає подальше життя пацієнта з клінічною смертю, є перші 7 хвилин після зупинки серця. Клітини головного мозку починають гинути після 3 – 5 хвилин припинення надходження в них крові. Після 30 хвилин будь-які реанімаційні заходи будуть марними.

Номер слайду 10

Підведення підсумків заняття1. Що таке непрямий масаж серця?2. З якого глибиною здійснюється натискання на грудну клітку під час непрямого масажу серця в осіб різного виду?3. Яка частота натискань?4. Які ознаки ефективності проведення непрямого масажу серця?

Номер слайду 11

Домашнє завдання1. $ 7-8 опрацювати2. Перегляд відео 3. Виконати тест за посиланням join.naurok.ua. Код доступу 6375932

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
10594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку