Презентація на тему: "Приготування галушок".
Дану презентацію доцільно використовувати під час проведення уроків з розділу "Прісне тісто", на тему: "Приготування страв з прісного тіста".
«Приготування галушок» ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» Автор: Оксана ПТИЦЯ, викладач спеціальних дисциплін сфери ресторанного господарства
Номер слайду 2
Питання для самоконтролю Чому галушки були популярними в українськiй народнiй кухні? Якi є способи приготування галушок? Яка особливiсть приготування галушок з гречаного борошна? Як готують пiсне заварне тiсто для галушок? На якi свята обов’язково готували вареники? З якими поливками найчастiше готують галушки? Які є особливості приготування галушок?
Номер слайду 3
ПОЛТАВСЬКІ ГАЛУШКИ Борошно пересіяти через сито в миску, зробити заглибину. Влити туди кисле молоко, додати сіль, соду, яйце. Замісити круте тісто, накрити його полотнинкою і залишити для дозрівання на 30— 45 хвилин. Курку розділити на порції, обсмажити, додати трохи води і тушкувати до готовності. Тісто розробити на кульки розміром із середній волоський горіх. Зварити галушки над парою. Готувати їх у пароварці, хто ж не має, то треба взяти каструлю, наповнити на третину водою, зав'язати зверху марлею. Воду довести до кипіння і викласти 8 — 9 галушок, не більше, бо під час готування вони збільшуються удвічі. Накрити каструлю перевернутою догори дном емальованою мискою і варити на середньому кипінні. Якщо вода надто сильно кипітиме, то галушки розм'якнуть і будуть несмачними. Готові галушки полити розтопленим маслом і тушкувати разом із куркою 10 —15 хвилин. Наприкінці тушкування додати сметану і розтовчений зубець часнику.
Номер слайду 4
ПОЛТАВСЬКІ ГАЛУШКИ Дуже важливо вгадати час варіння галушок. Не довариш — отримаєш сире тісто, перевариш — галушки стверднуть. Зазвичай галушки варити необхідно 5 хвилин і перевіряти їх на готовність, розрізаючи одну з них навпіл ножем.
Номер слайду 5
Сир прокрутити у блендері, пропустити через м'ясорубку або протерти через сито(вареники вийдуть ніжнішими)
Номер слайду 6
Додати яйця, цукор, маленьку щіпку солі, розтоплене вершкове масло і все добре перемішати
Номер слайду 7
Викласти тісто на посипану борошном робочу поверхню і скачати в товстий джгут. Відділяти від джгута невеликі шматочки тіста У сирну масу всипати борошно, що просіяне, і перемішати. Сирне тісто не повинне вийти крутим
Номер слайду 8
Кожен шматочок тіста розкотити в ковбаску, на псипану борошном поверхню Трохи притиснути ковбаску пальцями або плоскою стороною ножа, щоб надати їй плоскішої форми
Номер слайду 9
Розрізати навскоси на невеликі ромби У каструлі довести до кипіння воду і посолити. По одному опускати вареники в окріп, періодично помішуючи ложкою, щоб не прилипнули до дна. Після того, як вареники спливуть, варити ще 2-3 хвилини
Номер слайду 10
Галушки З борошна, яєць, води замішують тісто. Розкачують качалкою завтовшки 1—1,5 мм. Ріжуть тісто смужками 2—3 см завширшки і нарізають квадратиками або ромбиками. Підсушені галушки варять у киплячій підсоленій воді, відціджують і заправляють маслом. Подають з сиром, твердим сиром, зі смаженою капустою, маком, горіхами, підсмаженою на олії або салі цибулею, сметаною
Номер слайду 11
До просіяного борошна додають збиті яйця, розчин солі, воду і замішують тісто консистенції густої сметани. Тісто набирають у тарілку і з допомогою ложки кладуть у киплячу воду галушки, варять 5—10 хв. до готовності (галушки спливають на поверхню). Готові галушки виймають шумівкою, кладуть у друшляк або сито, щоб стекла вода, викладають у посуд, заправляють розтопленим вершковим маслом, щоб галушки не зліпилися. Використовують як гарнір до м’ясних соусних страв Галушки з рідкого тіста
Номер слайду 12
Вимоги до якості страв з борошна Галушки — правильної форми, поверхня гладенька, без тріщин Консистенція — м’яка Смак і запах відповідають виробу з прісного тіста з певного виду борошна Колір на розрізі — від світло-сірого до світло - кремового