Питання для самоконтролю Чому галушки були популярними в українськiй народнiй кухні? Якi є способи приготування галушок? Яка особливiсть приготування галушок з гречаного борошна? Як готують пiсне заварне тiсто для галушок? На якi свята обов’язково готували вареники? З якими поливками найчастiше готують галушки? Які є особливості приготування галушок?
ПОЛТАВСЬКІ ГАЛУШКИ Борошно пересіяти через сито в миску, зробити заглибину. Влити туди кисле молоко, додати сіль, соду, яйце. Замісити круте тісто, накрити його полотнинкою і залишити для дозрівання на 30— 45 хвилин. Курку розділити на порції, обсмажити, додати трохи води і тушкувати до готовності. Тісто розробити на кульки розміром із середній волоський горіх. Зварити галушки над парою. Готувати їх у пароварці, хто ж не має, то треба взяти каструлю, наповнити на третину водою, зав'язати зверху марлею. Воду довести до кипіння і викласти 8 — 9 галушок, не більше, бо під час готування вони збільшуються удвічі. Накрити каструлю перевернутою догори дном емальованою мискою і варити на середньому кипінні. Якщо вода надто сильно кипітиме, то галушки розм'якнуть і будуть несмачними. Готові галушки полити розтопленим маслом і тушкувати разом із куркою 10 —15 хвилин. Наприкінці тушкування додати сметану і розтовчений зубець часнику.
Галушки З борошна, яєць, води замішують тісто. Розкачують качалкою завтовшки 1—1,5 мм. Ріжуть тісто смужками 2—3 см завширшки і нарізають квадратиками або ромбиками. Підсушені галушки варять у киплячій підсоленій воді, відціджують і заправляють маслом. Подають з сиром, твердим сиром, зі смаженою капустою, маком, горіхами, підсмаженою на олії або салі цибулею, сметаною
До просіяного борошна додають збиті яйця, розчин солі, воду і замішують тісто консистенції густої сметани. Тісто набирають у тарілку і з допомогою ложки кладуть у киплячу воду галушки, варять 5—10 хв. до готовності (галушки спливають на поверхню). Готові галушки виймають шумівкою, кладуть у друшляк або сито, щоб стекла вода, викладають у посуд, заправляють розтопленим вершковим маслом, щоб галушки не зліпилися. Використовують як гарнір до м’ясних соусних страв Галушки з рідкого тіста