Презентація "Принципи формування міжособистісних стосунків".

Про матеріал
Презентація для 7 класу "Принципи формування міжособистісних стосунків. Види підліткових компаній. Ознаки небезпечних компаній".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Принципи формування міжособистісних стосунків. Види підліткових компаній. Ознаки небезпечних компаній.

Номер слайду 2

Міжособистісні відносини – це сукупність взаємодій між людьми. Типи відносин між людьми. Родинні стосунки. Дружні стосунки. Ділові стосунки Міжособистісні стосунки формуються завдяки спілкуванню, яке ґрунтується на відповідних принципах: доброзичливість, відкритість, готовність до діалогу.

Номер слайду 3

Родинні стосунки Родина, друзі, вчителі, однокласники – це ваше найближче оточення. Сім’я є первісним осередком суспільства. Саме сім’я найсильніше впливає на поведінку та вибір підлітка. Одним із важливих напрямків сімейного виховання є формування здорового способу життя. Багато в чому формування здорового способу життя залежить від традиційних складових цього впливу: стилю життя сім’ї, характеру взаємостосунків між батьками та дітьми, спільного проведення родиною вільного часу тощо.

Номер слайду 4

Дружні стосунки Коли дитина підростає, у неї виникають відносини з різними людьми, які не є членами її родини. З’являються друзі і формуються дружні стосунки. Дитина стає членом інших малих груп. Це може бути і група в дитячому садку, і група друзів у дворі, і група шкільних приятелів. Дружні відносини характеризуються доброзичливістю і розумінням одне одного. Уміння встановлювати і зберігати дружні відносини – надзвичайно важлива здатність людини. Дружба завжди добровільна і заснована на взаємній симпатії. Друзі можуть ділитися своїми почуттями і страхами, обговорювати свої проблеми.

Номер слайду 5

Ділові стосунки Якщо ви виконуєте з іншими людьми спільну роботу, то виникають ділові відносини. Ви стаєте членами колективу. Колектив – це група людей, у якій усі відносини визначаються спільною діяльністю. Ділові відносини характеризуються відповідальністю за виконання спільної справи.

Номер слайду 6

Види підліткових компаній Підліткові компанії можуть бути дуже різними за своїми цілями, складом і особливостями відносин. Це можуть бути відносини залежності, підпорядкування, співпраці, взаємодопомоги. За соціальною спрямованістю групи підлітків можуть бути соціально позитивними, які діють у межах закону, і соціально негативними — такими, дії яких можуть бути асоціальними і протизаконними. На жаль, компанія може стати небезпечною, якщо ті, хто в неї входить, чинять протиправні дії. Підлітку треба вміти відрізняти безпечні і небезпечні для нього компанії.

Номер слайду 7

Компанія буде для вас небезпечною, якщо в ній:• вам забороняють розповідати дорослим, що з вами відбувається, оголошують все, що стосується компанії, «таємницею»;• є люди, яких принижують і ображають;• вас самого починають принижувати й ображати;• вас змушують чинити протиправні дії;• часто вдаються до цькування когось;• уживають алкоголь, наркотики, курять;• вам пропонують алкоголь, наркотики і сигарети, кажучи, що це ознака дорослості;• вам заважають учитися.

Номер слайду 8

Компанія буде для вас безпечною, якщо в ній:• про все, що відбувається, можна розповісти дорослим;• і до вас, і до всіх членів групи ставляться шанобливо;• вам допомагають учитися;• піклуються про ваше здоров’я;• займаються корисною для суспільства справою;• ведуть здоровий спосіб життя.

Номер слайду 9

Способи протидії негативному соціальному впливу У суспільстві живуть дуже різні люди. Не всі з-поміж них є моральними, добрими, не всі поважають чуже життя і чуже здоров’я, не всі дотримуються законів. Ви можете зустрітися з такими людьми в різних ситуаціях. Наприклад, є чимало сект, потрапляючи в які підлітки припиняють спілкування зі своїми рідними і фактично залишають родину. Сектанти, знаючи психологію підлітка, переконують його стати членом секти. Насправді ж підліток стає рабом цієї секти, виконує різні доручення її керівника. Потрапити в секту легко, а вийти з неї складно. Отож, зіткнувшись із такою ситуацією, слід бути дуже обережними. Ви неодмінно маєте розповісти про це своїм рідним і не тримати в таємниці нові стосунки.

Номер слайду 10

Є ризик потрапити в зовсім скрутне становище, зустрівшись з тими, хто нелегально торгує людьми. Попри те, що держава бореться із цим явищем, торгівля людьми приносить великі гроші, й подолати її важко. У жодному разі не контактуйте з незнайомцями, якими б люб’язними і щедрими вони вам не здавалися. Не їдьте у незнайоме вам місце, не сідайте в чужу машину, не заходьте до незнайомого будинку з незнайомими людьми. Бажано, щоб батьки завжди знали, де ви знаходитеся, тоді вони зможуть вчасно вам допомогти!

Номер слайду 11

Є ошуканці, які навмисне починають розмову з підлітками для того, щоб потрапити до їхнього помешкання й розжитися там чимось цінним. Як правило, такі люди люб’язні та ввічливі, і здається, що їм можна довіряти. З такими людьми неможна ані розмовляти, ані вести їх до свого помешкання. Ви можете зіткнутися з насильством у компанії, з якаю спілкуєтеся, або на вулиці. Треба обов’язково опиратися насильству, захищати себе всіма можливими способами: тікати, кликати на допомогу, битися. У жодному разі не підкорюватися і не мовчати!

Номер слайду 12

Домашнє завдання: дайте відповіді на запитання (письмово)1. Чим дружня компанія відрізняється від офіційної групи?2. Яких правил спілкування треба дотримуватися в міжособистісних стосунках?3. Чому слід обережно і зважено поводитися із чужими людьми?4. Про що треба думати, обираючи компанію, з якою ви плануєте спілкуватися?

pptx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
3009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку