Презентація "Принципи раціонального харчування"

Про матеріал
Фізіологічні аспекти хімії харчових речовин. Харчування та травлення. Теорії та концепції харчування. Рекомендовані норми споживання харчових речовин та енергії. Харчовий раціон сучасної людини. Основні групи харчових продуктів. Концепція здорового харчування. Функціональні інгредієнти та продукти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принципи раціонального харчування. Дніпровський державнийаграрно-економічний університет

Номер слайду 2

концепція раціонального харчування. Основу раціонального харчування складають базові принципи:баланс енергії, котрий передбачає адекватність енергії, що надходить із їжею, та енергії, що витрачається у процесах життєдіяльності;забезпечення потреб організму у оптимальній кількості та співвідношенні харчових речовин;режим харчування, що передбачає дотримання певного часу та числа прийомів їжі з її раціональним розподілом. Місце позитивного харчування дослідники визначають як середнє між звичайним, коли людина їсть те, що вона хоче чи може з метою насичення організму, та лікувальним харчуванням, що призначене для хворих людей. Окремо розглядають явище інтуїтивного харчування.

Номер слайду 3

раціональне харчуванняяк компонент здорового способу життя

Номер слайду 4

Енергетична цінність харчових продуктівЇжа для людини – це перш за все джерело енергії. Останню прийнято виражати у енергетичних одиницях (ккал або к. Дж):1 ккал = 4,18 к. Дж. Основними постачальниками енергії є макронутрієнти, причому частка енергії, яка може вивільнитися у ході їх біологічного окиснення, характеризує енергетичну цінність продукту.{3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Компонентпродукту. Засвоюваність,%Коефіцієнт енергетичної цінності, ккал/г. Білки84,54 Жири94,09 Вуглеводи95,64 Коефіцієнти енергетичної цінності макронутрієнтів

Номер слайду 5

Калориметрія. Типи харчових продуктів. Високо-енергетичніпродукти(250-400ккал/100 г)Середньо-енергетичніпродукти(100-250ккал/100 г)Низько-енергетичніпродукти(до 100ккал/100 г)Особливі високо-енергетичніпродукти(400-900ккал/100 г)

Номер слайду 6

Харчова цінність продуктів. Харчова цінність продукту – це така сукупність його властивостей, за наявності яких задовольняються фізіологічні потреби людини у необхідних речовинах та енергії. Енергія, якою забезпечується організм при вживанні та засвоюванні поживних речовин, витрачається на здійснення трьох головних функцій:основний обмін – це мінімальна кількість енергії, яка необхідна людині для підтримання життя у стані повного спокою(наприклад, під час сну у комфортних умовах);перетравлювання їжі також потребує енергії. Найбільші її витрати потрібні для засвоєння білкової їжі, найменші –для перетравлювання вуглеводів;м’язова діяльність визначається активністю способу життя людини, яка залежить від фізичної активності та характеру роботи.

Номер слайду 7

Основні групи інтенсивності праці{3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Групи. Фізична активність. Коефіцієнт фізичної активності (КФА)Професійна діяльність. Перша. Дуже легка1,4 Працівники розумової праці, студенти, викладачі (!)Друга. Легка1,6 Водії транспорту, робітники сфери обслуговування, медичні сестри. Третя. Середня1,9 Слюсарі, бурильники, водії автобусів та екскаваторів, лікарі-хірурги, продавці, працівники хімзаводів, металурги-доменщики. Четверта. Висока2,2 Доярки, будівельники, металурги-ливарники. П'ята. Дуже висока2,4 Механізатори, землекопи, каменярі

Номер слайду 8

Дотримання Енергетичного балансу. Для забезпечення нормальної життєдіяльності людини необхідно створити умови відносної рівноваги між енергією, яку людина витрачає, та енергією, яку вона одержує з їжею. Розрахунки показують, що за умов тривалого щоденного перевищення калорійності їжі над енерго-витратами організму на 300 ккал, тобто приблизно на 10% від добової енергетичної потреби, накопичення жиру збільшується на 15-30 г на день, що за рік становитиме близько 5,4-10,8 кг (!){3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Стать. Фізичнапраця. Розумовапраця. Чоловіки2750-30002550-2800 Жінки2350-25502200-2400 Середній енергетичний обмін на добу (ккал)

Номер слайду 9

Добова потреба у макронутрієнтах. У відповідності з другим принципом раціонального харчування, повинні бути забезпечені потреби організму в основних харчових речовинах, які включають джерела енергії, а також незамінні амінокислоти, вищі жирні кислоти, вітаміни та мінерали. Відповідно до основ раціонального харчування, добова потреба організму людини у вуглеводах становить до 500 г, у жирах – 60-80 г, у білках – 85-90 г. Показник якості жирових компонентів, що відображає вміст у них поліненасичених жирних кислот, називається біологічною ефективністю. Відповідний показник якості харчового білка, що відображає ступінь відповідності його амінокислотного складу потребам організму людини в амінокислотах для здійснення біосинтезу білка, має назву біологічної цінності.

Номер слайду 10

Особливості режиму харчування. В основу третього принципу раціонального харчування покладено чотири основних правила:регулярність харчування;дробність харчування протягом доби, яка повинна складати не менше 3-4 разів на день;раціональний підбір продуктів при кожному прийомі;оптимальне розподілення їжі протягом дня, за якого вечеря не повинна перевищувати 1/3 денного раціону.

Номер слайду 11

Добовий розподіл харчового раціону (%){3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Режим харчування1-й сніданок2-йсніданок. Обід. Вечеря. Чотириразове харчування20-3015-2015-2015-20 Триразове харчування30–45-5020-25 Харчуванняу літні місяціза спекотного клімату35–2342 Харчуванняпри роботіу нічну зміну20–40-4525-30

Номер слайду 12

Сучасні тенденції у споживанні їжіОптимальний розподіл їжі протягом дня диференціюється в залежності від віку, характеру фізичної активності, розпорядку дня. Для людей середнього віку найбільш раціональним прийнято вважати чотириразове харчування, для похилих людей – п’ятиразове із проміжками між прийомами у 4-5 год. Менш раціональним вважається триразове харчування, за якого збільшується об’єм спожитої їжі та навантаження на травну систему. Офіційна статистика свідчить про загальну тенденцію до збільшення числа прийомів їжі протягом дня. Наприклад, у французів кількість щоденних прийомів їжі зросла до 6, а у деяких американців до 20 (!). Ці тенденції спричинили суттєві зміни у пакуванні продуктів, оскільки у значній мірі зросла частка дрібного фасування продукції.

Номер слайду 13

Харчування як фактор здоров'я націїХарчування є першою та необхідною передумовою життя. Від адекватного забезпечення організму життєво необхідними нутрієнтами залежать такі важливі біологічні характеристики людей, як інтенсивність росту, побудова тіла, особливості обміну речовин, стан імунної системи, захворюваність та тривалість життя. Однією з найскладніших задач є забезпечення населення якісними продуктами харчування. Інгредієнти харчових речовин потрапляють в організм людини з їжею і перетворюються в процесі метаболізму в результаті складних біохімічних перетворень на структурні елементи клітин, забезпечують організм пластичним матеріалом та енергією, створюють необхідну фізіологічну та розумову працездатність, визначають активність та тривалість життя людини, її здатність до відтворення та зрештою здоров’я всієї нації!

Номер слайду 14

Пищевая химия / А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова и др. // Под ред. А. П. Нечаева; изд. 4-е, испр. и доп. – СПб.: ГИРД, 2007. – С. 564–610. Харчова хімія: [Навч. посібник] / Я. П. Скоробогатий, А. В. Гузій, О. М. Заверуха. – Львів: «Новий світ», 2012. – С. 496–507. Харчова хімія: [Навч.-метод. посібник] / Ю. Б. Нікозять. – Полтавський університет споживчої кооперації України. – Полтава, 2009. – С. 72–79. Рекомендована Літературадо теми:

pptx
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
1055
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку