Презентація "Природні умови і ресурси Азовського моря. Проблеми їх раціонального використання.8 клас."

Про матеріал
Сформувати знання про особливості розташування, розміри, основні гідрогеографічні характеристики, природноресурсний потенціал Азовського моря; з'ясувати особливості та наслідки використання природних умов і ресурсів моря; виховувати відповідальне ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні умови і ресурси Азовського моря. Проблеми їх раціонального використання.8 клас.

Номер слайду 2

. Географічне положення. Азовське море як і Чорне море, є внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Проте воно відрізняється від нього розмірами, глибинами, гідрологічним режимом, органічним світом. Вузькою і мілкою Керченською протокою воно з'єднане з Чорним морем.

Номер слайду 3

Розміри. Берегова лінія. За розмірами це одне з найменших морів світу, його площа становить 39 тис. кв. км, а об'єм води – 290 куб. км. Максимальна глибина моря сягає 15 метрів, пересічна 7,4 метра. Берегова лінія своєрідна. Південні береги погорбовані, урвисті. Так, мис Казантип складений рифовими вапняками давніх морів, і тому урвища досягають тут висоти 100 метрів. В північній частині береги низовинні місцями заболочені. Багато заток, які виокремлюються піщаними косами. Островів мало.

Номер слайду 4

Затока Сиваш. Арабатська стрілка. Затока Сиваш знаходиться на заході моря, відділена від нього бар'єрною піщаною косою – Арабатською стрілкою, найдавнішою і найдовшою(115 км). Унаслідок підняття рівня Азовського моря вона зміщувалась постійно на захід, доки не приєдналася до протилежного берега, відокремивши від нього Сиваську затоку.

Номер слайду 5

Геологічна історія утворення, рельєф котловини Западина моря є залишком мезозойського басейну. Виникла в місці зчленування середземноморського рухливого поясу та Східноєвропейської платформи. Структурна основа западини сформувалася на Скіфській платформі. З мезозойськими породами пов'язують поклади нафти та газу, з пізнішими – залізних руд. Форма улоговини моря блюдцеподібна з рівним плоским дном. У геологічній будові моря виділяють три основних елементи: Північноазовський прогин, Азовський вал і Південноазовський прогин.

Номер слайду 6

Кліматичні умови. Клімат помірний з континентальними рисами. Зима прохолодна(–1°С - -6°С), літо жарке(+22°С - +24°С), пересічна кількість опадів зменшується із заходу на схід(500 – 340мм). Для клімату характерна суха погода з досить великою річною амплітудою коливання температур.

Номер слайду 7

Водні маси. Водні маси формувалися завдяки водообміну з Чорним морем та стоку річкових вод, значна частина випаровується. Пересічна температура - +11,5°С, взимку - 0°С - -3°С, влітку +25°С - +30°С. Повністю замерзає лише в суворі зими. Пересічна солоність – 13,7‰, менші показники біля гирл річок, у Сиваші - 250‰. Солоність зростає внаслідок зменшення річкового стоку. Рухи води в морі: вітрові хвилі круті, з невеликим періодом(до 1 метра, взимку – понад 2 метри), течії(за циклональним типом). Згінно-нагінні процеси змінюють рівень моря в окремих його частинах за сезонами.

Номер слайду 8

Тваринний світ Азовського моря. Біологічна продуктивність – висока, яка становить 100 тис. тон за рік. За незначного видового складу риб(79 видів) їхня численність велика. Промислове значення мають тюлька, хамса, судак, камбала, бички, кефаль, оселедець. Внаслідок збільшення солоності і погіршення умов для нересту продуктивність різних видів риб та їхній вилов із року в рік зменшується. Із цим пов'язане проникнення діамантових водоростей, планктонних тварин, розмноження медуз. Важливим заходом щодо відновлення продуктивності Азовського моря є розведення і випуск у нього мальків.

Номер слайду 9

Рослинний світ Азовського моря. Прогрівання вод сприяє багатству фіто та зоопланктону. В усій товщі морського басейну ростуть зелені, бурі й червоні водорості та морська трава. З-поміж них вирізняється зостера, що росте на піщаних і мулуватих ґрунтах, утворюючи густі зарості.

Номер слайду 10

Використання ресурсів моря: судноплавство, рибальство. Азовське море є важливою транспортною магістраллю України. Судноплавство, нажаль, супроводжено аваріями, інколи катастрофічними внаслідок складного льодового режиму, штормів. На основі біологічних ресурсів моря працює Північноазовське рибопромислове об'єднання.

Номер слайду 11

Використання рекреаційних та мінеральносировинних ресурсів. Південне положення Азовського моря, сприятливі кліматичні умови, наявність піщаних кіс роблять узбережжя одним із важливих курортно-рекреаційних районів. Море є «коморою» мінерально-сировинних ресурсів, які використовуються поки що мало через недостатнє їх вивчення.

Номер слайду 12

Охорона басейну Азовського моря. За останні десятиріччя в Азовському морі значно загострилася екологічна ситуація. Це пов'язано із забрудненням вод промисловими, сільськогосподарськими і побутовими стічними водами. Внаслідок цього інтенсивно скорочується промисловий вилов риби, погіршуються умови ведення рекреаційної діяльності. Для поліпшення ситуації розробляють довгострокову комплексну державну програму щодо збереження Азовського морського басейну та відтворення його ресурсів. Заходи охорони спрямовані на очищення стічних вод, нормалізацію сольового складу вод, збереження та відновлення біоресурсів, уникнення аварійних ситуацій на узбережжі та на суднах, тощо.

Номер слайду 13

Закріплення вивченого матеріалу. Позначте на контурній карті елементи берегової лінії моря. Порівняйте розміри та глибинні характеристики Чорного та Азовського морів(виконайте необхідні розрахунки). Чим можна пояснити різницю солоності та температури вод двох морів?Виявіть схожість та відмінність видового складу рибних ресурсів двох морів. Чому моря втрачають своє репродуктивне значення?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
14704
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку