Презентація ''Природні умови і ресурси Чорного моря, проблема його раціонального використання.''

Про матеріал
Презентація створена до теми: "Природні умови та ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель географії Дугинова В. П. Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання

Номер слайду 2

Які моря омивають територію України?До якого океану належить Чорне та Азовське море?З якими державами межує Україна морем?Чи можна вважати море природним комплексом?Давайте згадаємо

Номер слайду 3

Географічне положення. Чорне море омиває південні береги України і ще п’яти країн: Румунії, Болгарії, Туреччини, Грузії та Росії. У Чорне море впадають великі річки, які сильно опріснюють воду. При впадінні в море річки утворили біля північного і західного узбережжя багато лиманів. Окремі лимани використовують як джерела лікувальних грязей і кухонної солі. Чорне море є внутрішнім і належить до басейну Атлантичного океану. Воно з’єднане з Середземним морем через протоки Босфор і Дарданелли. Площа поверхні – близько 422 тис. км².

Номер слайду 4

За своїм рельєфом дно Чорного моря нагадує велику тарілку: воно глибоке й рівне з мілководними краями на периферії. Середня глибина Чорного моря – 1256 м. Точка з максимальною глибиною розташована у південній частині моря – 2245 м. Наймілкіша його частина – Одеська затока, де глибини становлять 30–60 м.

Номер слайду 5

Кліматичні умови. Чорне море розташоване у межах двох кліматичних поясів. Північно-західна його частина – у континентальній області помірного поясу. Тут переважає суха погода протягом року зі спекотним літом і холодною зимою. Ця ділянка моря в окремі роки може вкриватися кригою на 10–20 км від берега. Більша частина Чорного моря – у середземноморській області субтропічного поясу з сухим і спекотним літом та вологою й теплою зимою. Температура повітря над морем у липні – +21…+24 °С, у січні – 0…–5 °С на півночі, +8 °С на півдні. Кількість опадів – від 200 мм до 1000 мм. Найчастіше море буває спокійним.

Номер слайду 6

Органічний світ та природні ресурси. У Чорному морі налічується понад 660 видів рослин. Світ чорноморських тварин складається з близько 2000 видів. З-поміж них майже 180 видів риб. Більшість кісткових риб мають промислове значення: кефаль, тюлька, тунець, скумбрія, ставрида, оселедець, камбала, хамса. скумбріяставридакамбала

Номер слайду 7

Серед водоростей ховаються незвичайні за формою рибки – морські голки (сарган) і морські коники. На дні живуть бички – дрібні рибки з ряду окунеподібних, які певний час можуть перебувати без води. Із хрящових риб у Чорному морі водяться кілька видів скатів (скат-метелик, морський кіт, морська лисиця) та один вид акул – чорноморський катран. Це найменша з акул завдовжки 25 см.чорноморський катранморська лисицяморські голки (сарган)морські коники

Номер слайду 8

Із безхребетних відомо близько 650 видів ракоподібних (краби, омари, креветки, раки), понад 200 видів молюсків (рапана, мідії, устриці), три види медуз (аурелія, коренерот і мнеміопсис).медузарапанакрабкреветки

Номер слайду 9

Екологічні проблеми Чорного моря. У зв’язку з активним використанням природних ресурсів моря та високою щільністю заселення території України значно загострилися екологічні проблеми Чорного моря. Вода сильно забруднюється стічними водами курортної зони, через річковий стік, морським транспортом, у процесі видобутку природного газу. Хімікати і добрива, що змиваються з навколишніх сільськогосподарських угідь, вражають планктон і рибу, призводять до катастрофічного поширення одноклітинних водоростей, які спричинюють «цвітіння» води. Усе це визначає екологічний стан Чорного моря як несприятливий.

Номер слайду 10

Для запобігання екологічній катастрофі Чорного моря необхідне проведення комплексних заходів щодо виведення прибережних районів із зони екологічної небезпеки.

Номер слайду 11

Заключне слово-Чорне море належить до басейну Атлантичного океану, має значні розміри та глибини, розташоване в помірних та субтропічних широтах.- Характерною особливістю Чорного моря є наявність у ньому з глибин 50-100м сірководневого шару, у якому можуть існувати лише анаеробні бактерії.- Останніми десятиріччями через загострення екологічної ситуації в акваторії та на узбережжі моря спостерігається скорочення біологічних ресурсів, підняття сірководневого шару.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дугинова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
15 березня 2023
Переглядів
741
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку