Презентація: "Природні зони Африки"

Про матеріал
Додатковий матеріал до вивчення теми: "Природні зони Африки". (Велика кількість ілюстрованого матеріалу при вивченні даної теми.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

сформувати поняття про особливості природних зон Африки; поглибити знання про взаємозв’язки природних компонентів у складі природної зони. Мета:

Номер слайду 2

Що називається природним комплексом? Що таке природна зона?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Аналізуємо… У чому особливість розташування природних зон Африки? У межах яких географічних поясів розташована Африка? Чому у Африці переважають зональні природні комплекси?

Номер слайду 5

Розташовані в басейні річки Конго і на узбережжі Гвінейської затоки. Близькість до екватора обумовлює велику кількість сонячного світла й опадів протягом року. Це дике нагромадження кольорів та звуків. Це не чарівна красуня, а зелене пекло. Тут немає пір року: взимку і влітку температура повітря становить - +24С. За рік випадає більше 3000мм опадів. Дощі ллють щодня, зазвичай по обіді.

Номер слайду 6

Під екваторіальними лісами сформувалися червоно-жовті фералітні ґрунти. В умовах спекотного і волого клімату опале листя швидко перегниває. Органічні речовини, що утворюються у великій кількості, у ґрунті майже не нагромаджуються. Густе коріння численних рослин швидко поглинає поживні речовини, а залишки вимиваються в нижчі горизонти. У верхніх горизонтах залишаються нерозчинне залізо й алюміній, які й надають ґрунтам яскравого червоно-жовтого забарвлення.

Номер слайду 7

Найвищий ярус лісу – це верхівки найбільших дерев (фікусів і пальм) Нижчі дерева (деревоподібні папороті, кавове дерево, банани, ліани) утворюють 2 або 3 яруси. На самому ґрунті, де зовсім темно, ростуть деякі трави і мохи

Номер слайду 8

Орхідея Райська квітка Деревовидна папороть Пальма В екваторіальних лісах Африки налічується 25 000 видів рослин Дерево мандрівник

Номер слайду 9

Птах-носоріг Рожевий фламінго Хвилясті папуги Ара-арлекін Африканський орел Заселені всі яруси лісу. На деревах живуть численні птахи.

Номер слайду 10

Горили Гульман Павіан Гібон Мандріл В екваторіальних лісах мешкає велика кількість мавп:

Номер слайду 11

Китицевухі свині Карликовий бегемот Леопард Мамба – найшвидша змія Окапі З наземних тварин поширені:

Номер слайду 12

Савани і рідколісся – це відкриті трав'янисті рівнини, з розкиданими поодинці або невеликими групами дерев і чагарників. Займають 40% території материка.

Номер слайду 13

За допомогою карти визначте розміщення саван на материку. Пригадайте особливості клімату субекваторіального поясу та поміркуйте, як він впливає на рослинність зони. Робота з картою

Номер слайду 14

Сформувалася на родючих червоно-бурих грунтах. Найпоширеніші рослини: Зонтичні акації Тропічний велетень – баобаб. У стовбурі накопичує воду – до 120л! В обхваті 20 – 40м Висота – 25м Деревина баобабу не горить!

Номер слайду 15

Жирафи Африканські слони Носороги Бородавчик Цар звірів - лев Шакал Зоріла – ендемічний вид

Номер слайду 16

Марабу Птах-секретар Африканський страус – найбільший птах світу

Номер слайду 17

Природна зона з тривалим сухим періодом. Розміщується в тропічному і субтропічному поясах. Протягом року переважає сухе тропічне повітря. Річна кількість опадів менша за 100мм Головна особливість – висока сухість повітря, виснажлива денна спека та порівняно низькі нічні температури повітря. У Північній півкулі розташувалась найбільша пустеля світу – Сахара, яка тягнеться із заходу на схід на 5 тис. км, а з півночі на південь – на 2 тис. км. У Південній півкулі простяглася пустеля Наміб і напівпустеля Калахарі.

Номер слайду 18

Пригадавши кліматичні особливості тропічного поясу, за допомогою карти визначте географічне положення африканських пустинь. Робота з картою

Номер слайду 19

Глинясті (серири) Кам’янисті (хамади) Піщані (ерги)

Номер слайду 20

В умовах украй сухого пустельного клімату надзвичайно бідна. Де-не-де ростуть пучки трав і колючі чагарники. По долинах річок зустрічаються: Фінікова пальма Акації

Номер слайду 21

Ділянки з багатою рослинністю в пустелях, зумовлені близькістю річки або ґрунтових вод

Номер слайду 22

Пустеля на атлантичному узбережжі Африки. Росте дивовижна рослина вельвічія, вік якої 2000 років

Номер слайду 23

Напівпустеля, яка розташована на півдні Африки, де дощі йдуть частіше, тому ростуть чагарники і трави. Це батьківщина кавунів

Номер слайду 24

Рогата гадюка Нільський крокодил Тарантул Гекон

Номер слайду 25

Антилопи Газель аддакс – ендемік Африки Верблюд Лисиця фенек Смугаста гієна Гепард

Номер слайду 26

На більшій частині території Африки чітко простежується широтна зональність. Природні зони розташовані майже симетрично щодо екватора. У басейні річки Конго та на узбережжі Гвінейської затоки в умовах вологого і теплого клімату сформувалася зона вологих вічнозелених екваторіальних лісів. Найбільші площі на материку займають савани і рідколісся, пустелі та напівпустелі. Відмінності природних компонентів природних зон пояснюються їх різним географічним положенням, кліматичними умовами, рельєфом.

Номер слайду 27

Опрацюйте відповідний параграф. Позначте природні зони Африки на контурній карті. Підготуйте повідомлення на тему: “ Мадагаскар – острів “ Лемурія ””

ppt
Додано
30 січня 2020
Переглядів
3969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку