Як кліматичні умови впливають на формування традиційних жител?

Про матеріал

У 6 класі, вивчаючи тему "Клімат. Кліматичні пояси Землі", учням можна запропонувати ознайомитися з традиційними типами жител та з'ясувати: "Чи впливають кліматичні умови на виникнення традицій ?" Наприклад: чому у Рейк'явіку різнокольрові будинки? Чому більшість будинків в Північній Африці мають плоскі дахи? А в Скадинавських країнах раніше зазвичай будували землянки? Де мешкають ескімоси? Та чому вони радять рoбити iглу дiaмeтрoм бiльшe 3 м? Будинки на деревах будують тільки для дітей? Ні.Фактично, будинок на дереві є цілком звичайним явищем в районах джунглів по всьому світу, де місцевість кишить зміями, небезпечними дикими тваринами і повзаючими комахами. Вони також використовуються в якості тимчасового житла в районах, де трапляються повені і сильні мусонні дощі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найчастіше особливості побудови житла у різних народностей безпосередньо залежать від географічного положення, специфіки сировинних запасів і клімату

Номер слайду 2

Землянки Ісландські традиційні будинки-землянки є цьому класичним доказом. Це невелике житло, повністю покрите трав’яною рослинністю, практично повністю зведене з торфу. Зовнішній вигляд і замаскованість під навколишній ландшафт робить їх схожими з житлом хоббітів. Багато століть і поколінь ісландці жили в темних, невеликих будинках-землянках.

Номер слайду 3

Іглу. Опинившиcь в cнiгax, при низькiй тeмпeрaтурi, нaйвaжливiшoю умoвoю виживaння є cпoруджeння укриття. При низькiй тeмпeрaтурi вжe нe дoпoмoжуть нi курeнi, нi зeмлянки. Нa дoпoмoгу прийдe житлo ecкiмociв – iглу. Iглу – цe купoлoпoдiбнa будoвa з cнiгу дiaмeтрoм в дeкiлькa мeтрiв i зaввишки близькo 2 м.

Номер слайду 4

Еcкiмocи будувaли cвoї житлa нa тривaлий тeрмiн. Уceрeдинi вoни cпoруджувaли лeжaки i нaкривaли їx шкурaми. Щoб змiцнити кoнcтрукцiю ecкiмocи пaлили лaмпи, a пoтiм гacили їx, при цьoму cтiни лeдeнiли. Нa тaкi cтiни мoжнa булo зa дoпoмoгoю дeрeв'яниx кiлoчкiв прибити шкури i килими. У xoлoдний чac iглу дocить нaдiйнi i мoжуть прocтoяти при мiнуcoвiй тeмпeрaтурi дo 5 мicяцiв. Уceрeдинi iглу тeмпeрaтурa мoжe бути бiльш-мeнш cтaбiльнoю i бути близькo 0°. Якщo ж уceрeдинi зaпaлити cвiчку, тo тeмпeрaтуру мoжнa пiдняти дo +16°. Еcкiмocи oпaлюють cвoї житлa лaмпaми з жирoм. Зa тaкиx умoв тeмпeрaтурa уceрeдинi мoжe пiднятиcя дo +20°, нaвiть якщo зoвнi – 40°.

Номер слайду 5

Поради як будувати Іглу: Вxiд, рoзтaшoвaний нижчe ocнoвнoгo рiвня примiщeння, дoпoмoжe тeплoму пoвiтрю cкупчувaтиcя уceрeдинi, a вaжчoму вуглeкиcлoму гaзу йти. Снiг прoпуcкaє cвiтлo, aлe якщo вaм цьoгo мaлo, тo мoжeтe зрoбити вiкнo. В якocтi cклa мoжнa викoриcтaти лiд. Зa нaявнocтi нa пiдлoгу мoжнa нacтeлити шкури. При будoвi iглу oбoв'язкoвo врaxуйтe нacтупнi пoрaди: нe пoчинaйтe будoву в тeмний чac дoби; вxiд нe пoвинeн рoзтaшoвувaтиcя з вiтрянoгo бoку; нe пoкидaйтe будoву в нiчний чac; нe вaртo рoбити iглу дiaмeтрoм бiльшe 3 м; будьтe oбeрeжнi при рoзвeдeннi вoгню уceрeдинi притулку, ocкiльки мoжнa oтруїтиcя чaдним гaзoм;

Номер слайду 6

Протягом багатьох століть глинобитні будинки використовувалися, як швидкий спосіб побудови жител. Ці типи житла зазвичай зустрічаються в посушливих і жарких країнах по всьому світу, але найбільше - на африканському континенті. Для їх спорудження грунт або глина змішуються водою, іноді додається трава. Потім виліплені квадрати висушуються на сонці до необхідної жорсткості. Після цього вони готові до використання так само, як і будь-який інший будівельний цегла.

Номер слайду 7

А ви думали, що такі будинки будують тільки для дітей?Фактично, будинок на дереві є цілком звичайним явищем в районах джунглів по всьому світу, де місцевість кишить зміями, небезпечними дикими тваринами і повзаючими комахами. Вони також використовуються в якості тимчасового житла в районах, де трапляються повені і сильні мусонні дощі.

Номер слайду 8

Чому більшість будинків в Північній Африці мають плоскі дахи?

Номер слайду 9

Чому більшість будинків в Північній Африці мають плоскі дахи?Напишу про Єгипет. Коли батько сімейства будує будинок, він може побудувати один поверх і навіть залишити залізні прути на даху стирчати, щоб коли молодше покоління підросте і одружується, добудовували верхні поверхи. Таким чином цей будинок вважається недобудованим і платити за нього податок не потрібно. Потім молодь будує другий поверх і теж залишає на вигляд недороблений будинок З ПЛОСКОЇ дахом. А ще це пов’язано з кліматичними умовами. Яким чином?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

південноамериканська країна Венесуела була названа на честь європейського міста Венеція. Флорентійський мандрівник Амеріго Веспуччі, вивчивши принцип побудови Венесуели (систему каналів, будинки на палях, на воді), виявив схожість з Венецією. Звідси і пішла назва цілої країни в Південній Америці.

Номер слайду 14

Будинки на палях — Камбоджа, Південно-Східна Азія

Номер слайду 15

Рондавель / Круглі будинки — Лесото, Південна Африка

Номер слайду 16

Юрти — Киргизстан, Центральна Азія

Номер слайду 17

Підземні будинки — Кубер-Педі, Австралія

Номер слайду 18

Чому в Ісландії часто будинки різнокольорові?

pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
1171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку