Презентація "Пристосування організмів до життя в наземно-повітряному середовищі"

Про матеріал
В даній презентації розкрито особливості наземно-повітряного середовища та особливості існування у ньому живих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригадаємо:- Що таке середовище життя?- Які середовища ви знаєте?- Які чинники середовища ви знаєте?

Номер слайду 2

Середовище життя – усе, що оточує організм і впливає на нього. Чинники середовища – умови навколишнього середовища, що впливають на організми.???

Номер слайду 3

Наземно-повітряне середовище за своїми умовами найрізноманітніше.cтемпературавологістьосвітленістьповітря. Провідну роль серед чинників неживої природи тут відіграєNCO2 O2

Номер слайду 4

НАУКОВА ДОВІДКА. НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ТА ЙОГО МЕШКАНЦІНаземно-повітряне середовище життя — це різні частини суходолу нашої планети (ліси, степи, пустелі, узбережжя водойм, гори). У цьому середовищі достатньо світла й кисню. Особливістю наземно-повітряного середовища є добові й сезонні коливання температури повітря, різна вологість. Це середовище має різноманітний рослинний і тваринний світ.

Номер слайду 5

Рослини з наземно-повітряного середовища отримують сонячне світло й вуглекислий газ, необхідні для утворення органічних речовин, і кисень для дихання.

Номер слайду 6

Світлолюбні рослини ростуть на відкритих, освітлених Сонцем місцях.березашипшинаволошкикалинасосна

Номер слайду 7

Тіньовитривалі рослини пристосувалися до існування в затінених місцях, де світла мало. Вони мають широкі темно-зелені листки, які дають їм змогу вловлювати потрібну кількість світла.копитнякконвалія. Вороняче око

Номер слайду 8

Кількість світла впливає й на поведінку тварин, які живуть у наземно-повітряному середовищі. Горобці, ластівки, жаби, кабани й лосі активні вдень: шукають їжу, будують укриття, утворюють пари для розмноження. А тварини, які можуть бачити за незначного освітлення, як-от сови, їжаки, полюють вночі.

Номер слайду 9

У пустелях і степах світла вдосталь, але мало вологи й значна різниця між денними й нічними температурами. Щоб виживати в таких умовах, рослинам необхідно забезпечити себе водою. Рослини, пристосовані до посушливих умов існування. Тварини пустель також мають пристосування до забезпечення себе водою.

Номер слайду 10

Поблизу Північного і Південного полюсів ділянки суходолу вкриті льодом. Зима там довга й дуже холодна: температура може знижуватися до -40 °С. Короткого літа температура підвищується до +10 °С. До таких суворих умов пристосувалися білі ведмеді, моржі, тюлені, пінгвіни (колаж). Виживати за низьких температур їм допомагають товстий шар підшкірного жиру, густе хутро або пір’я.

Номер слайду 11

Тварини нашої місцевості по-різному пристосовуються до холодної пори року. Деякі птахи відлітають у тепліші краї, а навесні знову повертаються. Борсуки, їжаки, ведмеді в облаштованих укриттях впадають у зимову сплячку. Зимуючих птахів, лисиць, зайців, вовків від втрат тепла захищає природна теплоізоляція хутром і пір’ям.

Номер слайду 12

У повітрі швидко поширюється звук, тож наземні тварини використовують для спілкування різноманітні звукові сигнали. Побачивши наближення хижого птаха чи звіра, ховрахи свистять. Якщо гусенята розбрелися, гуска починає видавати голосні звуки доти, доки гусенята не повернуться. Тварини наземно-повітряного середовища спілкуються також за допомогою запахів. Навколо мурашника багато «пахучих» стежинок. За запахом слідів комахи знаходять дорогу до дому. Хижі звіри дізнаються про наближення здобичі за її запахом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 березня 2023
Переглядів
985
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку