Презентація "Призначення й використання логічних функцій табличного процесора."

Про матеріал
Урок для учнів 9 класу з Інформатики на тему Призначення й використання логічних функцій табличного процесора.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Призначення й використання логічних функцій табличного процесора. Урок для учнів 9 класу. Підготовлено вчителем інформатики Одеського ліцею “Приморський” Дарманською О. Ю.

Номер слайду 2

Техніка безпеки

Номер слайду 3

Техніка безпеки. Під час роботи будьте дуже уважні.

Номер слайду 4

Техніка безпеки. Робоче місце має бути чистим.

Номер слайду 5

Техніка безпеки. Працюйте на клавіатурі чистими сухими руками, не натискаючи на клавіші без потреби чи навмання.

Номер слайду 6

Техніка безпеки. Під час роботи не торкайтеся екрана й тильної сторони монітора.

Номер слайду 7

Не приносьте на робоче місце їжу та напої. Техніка безпеки

Номер слайду 8

Для того щоб зберегти здоров'я при щоденній роботі за комп'ютером треба дотримуватись простих правил: Сидіть прямо, на відстані від екрана щонайменше 40–80 см. Техніка безпеки

Номер слайду 9

Робіть перерву на фізичні вправи. Техніка безпеки

Номер слайду 10

Гімнастика для очей допомагає зберегти зір. Давайте очам відпочинок!Техніка безпеки

Номер слайду 11

Техніка безпеки. Не торкайтеся з’єднувальних проводів та проводів живлення.

Номер слайду 12

Запам’ятайте! Якщо не дотримуватись правил техніки безпеки та поведінки, робота за комп’ютером може завдати шкоди вашому здоров’ю. Техніка безпеки

Номер слайду 13

Повторення.

Номер слайду 14

Табличний процесор містить великий набір вбудованих функцій. Їх використовують як частини формул. Кожна функція має своє ім'я. Всі функції розподілені за категоріями: Математичні;Статистичні;Текстові;Логічні;Фінансовіта ін.

Номер слайду 15

Більшість функцій містить принаймні один необхідний для обчислення значення функції аргумент. Правила запису функцій: після імені функції у круглих дужках указують значення її аргументів. Аргументами функції можуть бути константи, адреси, діапазони, інші функції та вирази, текст (його потрібно брати в подвійні лапки). Якщо функція має кілька аргументів, їх розділяють символом «;».

Номер слайду 16

У табличному процесорі Microsoft Excel знайти та додати до формули функцію можна за допомогою інструментів із групи Бібліотека функцій на вкладці Формули. Викликати Майстер функцій можна за допомогою кнопки Вставка функції вкладки Формули.

Номер слайду 17

Також Майстер функцій можна викликати за допомогою кнопки Вставка функції, що розташована ліворуч від рядка формул.

Номер слайду 18

На екрані з'явиться діалогове вікно Майстер функцій. Діалогове вікно Майстер функцій містить два списки: Категорія — список, що містить дванадцять категорій функцій;Вибір функції — список імен функцій, що входять у вибрану категорію.

Номер слайду 19

Логічні функції табличного процесора

Номер слайду 20

У середовищі табличного процесора окрім вбудованих функцій та формул з числами, знаками математичних дій та посиланнями на відповідні комірки використовуються також формули, що мають аргументом логічний вираз(умову).

Номер слайду 21

Як вирази в умові можуть виступати і числові, і текстові дані (текст у такому випадку береться в лапки). Логічний вираз(умова) в Microsoft Excel — це два вирази, поєднані операцією відношення. Часто такі умови називають ще простими умовами. В Excel визначені такі операції відношення:

Номер слайду 22

Приклади логічних виразів: A2+15 = B4-1; SUM(A2: C10)>100 ;С8=“весна”TRUE (істина)FALSE (хибність)Логічний вираз може набувати одного з двох значень:залежно від конкретних значень, що зберігаються у клітинках, на адреси яких існує посилання у виразі.

Номер слайду 23

Якщо результат обчислення за формулою залежить від виконання деякої умови — істинності логічного виразу, то використовують логічні функції. В табличному процесорі в якості умови можуть використовуватись не лише логічні вирази, а й інші логічні функції. Функцію, результат якої дорівнює TRUE (істина) або FALSE (хибність), називають логічною.

Номер слайду 24

Перевірка істинності або хибності умов та здійснення логічного порівняння виразів є типовими для багатьох завдань. Для створення формул, в яких є умови, можна використовувати наступні логічні функції: IF (якщо)AND (і)OR (або)NOT (не)Ви з ними вже зустрічались, коли вивчали розгалуження в програмуванні.

Номер слайду 25

За допомогою функції IF можна організувати розгалуження в середовищі табличного процесора. Функція IF дає змогу порівнювати існуюче значення і очікуваний результат. Таким чином ми отримаємо один з двох випадків результату: Перший, якщо умова істина. Другий, якщо вона буде хибна

Номер слайду 26

Функція IF має три аргументи: По-перше, перевіряється істинність вказаного логічного виразу1, і до тієї клітинки, де міститься формула, заноситься:значення_якщо_істина: значення, яке повертається, якщо умова істинназначення_якщо_хибність: значення, яке повертається, якщо умова хибна23

Номер слайду 27

Тобто, спочатку перевіряється умова1; якщо вона виконується, то результатом функції буде значення2, якщо не виконується — значення3. Аргументами значення_якщо_істина та значення_ якщо_хибність можуть бути:число,текстове значення , яке повинно бути записано у лапках,вираз для обчислення. Вираз для обчислення може містити інші функції, зокрема і вкладену функцію IF, якщо слід сформувати більш складну умову.

Номер слайду 28

Наприклад, необхідно переоцінити товарні залишки. Якщо продукт зберігається на складі довше 8 місяців, зменшити його ціну в 2 рази. Формула = IF (C2> = 8; B2/2; B2)Спочатку табличний процесор визначить значення логічного виразу C2> = 8. Якщо це значення TRUE (істина), то результатом в комірці D2 буде значення виразу B2/2 Якщо це значення FALSE (хибність), то результатом в комірці D2 буде значення виразу B2

Номер слайду 29

Одне із значень у функції IF може бути відсутнім, тоді взамін відсутнього значення1 буде використано значення ІСТИНА, взамін відсутнього значення2 — значення ХИБНІСТЬ. Якщо ви бажаєте, щоб у клітинці в разі виконання (або невиконання) деякої умови не виводилося нічого, то замість значення1 (або значення2 відповідно) треба написати подвійні лапки "". Висновок: обчислення логічної функції IF в Microsoft Excel подібне до виконання команди повного розгалуження в програмуванні. Також можна реалізувати і неповне розгалуження, використавши скорочений запис функції ІF(логічний_вираз; значення_якщо_істина).

Номер слайду 30

Приклади формул, що містять логічну функцію IF{8 FD4443 E-F989-4 FC4-A0 C8-D5 A2 AF1 F390 B}Формула. Значення в клітинках. Результат обчислення за формулою=IF(A1*B2>0; SQRT(A1*B2); POWER(A1,B2))A1 – 2, B2 – 186 A1 – 5, B2 – (-1)0,2 A1 – (-1), B2 – 41=IF(B2>C2;”Перевищення бюджету”;”OK”)B2 – 450, C2 – 500 OKB2 – 300, C2 –250 Перевищення бюджету=IF(A10=100;SUM(B5: B7);””)A10 – 100, B5 – 32,B6 – 45, B7 – 1895 A10 – 50, B5 – 100,B6 – 210, B7 – 180 Порожня клітинка=IF(A1>A2;100;0)A1 – 20, A2 – 250 A1 – 20, A2 – 15100

Номер слайду 31

Під час використання майстра функцій кожний з аргументів функції IF записують в окремому полі.

Номер слайду 32

В окремих випадках користувач стикається з необхідністю організації одночасної перевірки двох (або більше) простих умов при виконанні обчислень. Наприклад, при перевірці, чи є значення Х в клітинці двозначним, необхідно перевірити дві умови: 9

Номер слайду 33

Для створення складеного логічного виразу використовують функції: AND OR NOT

Номер слайду 34

Функції мають такий синтаксис: AND(умова1; умова2; ...)де умова1, умова2, ... — це прості або складені умови. Сукупність цих умоввиконується, якщо кожна з них виконується. OR(умова1; умова2; ...) де умова1, умова2, ... — це прості або складені умови. Сукупність цих умов виконується, якщо хоч одна з них виконується. NOT(умова)де умова — це проста або складена умова. NOT(умова) виконується, якщо умова не виконується.

Номер слайду 35

Таблиця істиності значень функцій AND, OR, NOT: Ви з нею вже зустрічались, коли вивчали розгалуження в програмуванні. Функції AND, OR, NOT дуже рідко використовуються самостійно. Найчастіше вони є вкладеними функціями функції IF.

Номер слайду 36

Наприклад, необхідно переоцінити товарні залишки. Якщо товар зберігається довше 8 місяців, то його вартість зменшується в 2 рази. Якщо довше 5 місяців, але менше 8 - в 1,5 рази. Формула = IF (AND(C2>=5;C2<8); B2/1,5; IF (C2> = 8; B2/2; B2))

Номер слайду 37

Наприклад, необхідно після переоцінки товарних залишків списати нерентабельні або порчені товари. Якщо вартість товару на складі після уцінки стала менше 300 грн. або продукт зберігається довше 10 місяців, його списують. Формула =IF(OR(D2<300;C2>=10);"списано";"" )

Номер слайду 38

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
3.7
Відповідність темі
3.7
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рыбченко Анна Ігорівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
6243
Оцінка розробки
3.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку