Презентація "Про годинні пояси.Цікаві факти."

Про матеріал

Матеріал - презентація до уроку про рухи Землі.та про час як цікавий феномен. Ми пропонуємо десять цікавих фактів про парадокси,повязані з часом,з годинними поясами. А також пропонуємо дізнатись про те, як час вливає на життя народів світу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про годинні пояси 10 цікавих фактів

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цікавий факт 1. Крок довжиною в 3,5 години Де: Афгано-китайський кордон Перетинаючи цей кордон, годинник потрібно переводити відразу на 3,5 години вперед. В світі нема більше місця, де один крок займав би стільки часу.

Номер слайду 4

Цікавий факт 2. Захід сонця тут відбувається опівночі Де: Китай Китай – одна з найбільших країн в світі: простягається на 5700 км с заходу на схід. До революції 1949 года країна ділилась на п`ять годинних поясів. Але Великий Кормчий вирішив, що це небезпечне сепаратизмом, і увів на всій величезній території єдиний час – пекінський. Ось чому, наприклад, в Тибеті заходи та світанки «спізнюються» годин на п`ять… Сонце сідає опівночі,а сходить в обід.

Номер слайду 5

Цікавий факт 3. Країна Сонця, що сходить Где: Далекий Схід, Японія Вважається, що першими на Землі світанок нового дня зустрічають японці – саме тому Японію називають Країною Сонця,що сходить. Але це не зовсім так. У Владивостоку (російське Примор`я) ранок по Грінвічу наступає на годину раніше, ніж в Токіо.

Номер слайду 6

Цікавий факт 4. Звивистий час Где: Гімалаї Гімалайську гірську систему недарма вважають містичним місцем. Цієї точки зору притримуються не лише просветлені мудреці та філософи, але й звичайні географи. Гімалаї перетинають декілька країн з різним часом. В результаті мандрівнику,що вирішив пройти всі 1000 км по цьому хребту, потрібно буде шість разів переводити годинники: на індо-непальському кордоні – на 15 хвилин вперед, на непало-індійскому – на 15 хвилин назад, на індо-китайському – на 2,5 години вперед, на китайсько-бутанській– на 2 години назад, на бутано-індійській – ще на півгодини назад, а на індо-мьянмській – на годину вперед.

Номер слайду 7

Цікавий факт 5. Життя без сьогодення Де: Лінія зміни дат (ЛЗД) Ця умовна лінія проходить в Тихому океані по 180-му меридіану. Перетинаючи ЛЗД з заходу на схід, можна повернутися на 24 години назад – у «вчора», а при русі зі сходу на захід потрапити на добу вперед – у «завтра». «Сьогодні» тут ефемерне, як ніде на планеті.

Номер слайду 8

Цікавий факт 6. З четверга в середу Де: Острови Ратманова (Росія) та Крузенштерна (США) Ці два острівці розділені всього чотирма кілометрами моря. На звичайному моторному човні подолати цю відстань можна за 15-20 хвилин. Але не все так просто. По Грінвічу, острови разділяє рівно 21 година: якщо на острові Ратманова, для прикладу, полудень четверга, то на острові Крузенштерна – третя година дня середи.

Номер слайду 9

Цікавий факт 7. Догори ногами від Англії Де: Індія Індія вибрала себе 5 з половиною годин різниці з Грінвічем. Британці знають: «Якщо ти в Англії, поверни годинник догори ногами – побачиш,котора зараз година в Індії».

Номер слайду 10

Цікавий факт 8. Зустріч трьох поясів Де: Кордон Фінляндії, Норвегії та Росії. В маленькому селищі Раякоскі, яке розташоване на кордоні цих трьох держав, зустрічаються зразу три годинних пояси: коли в Росії полудень, у Фінляднії – 11 година ранку, а в Норвегії – лише 10.

Номер слайду 11

Цікавий факт 9. 15-хвилинна незалежність Де: Непал Маленька,але горда держава довгі віки намагалась відокремитись від Індії, яка оточує Непал з трьох сторін. Щоб підкреслити свою незалежність, Непал спершу «відокремився» від грізної сусідки часом: стрілки годинників перевели на 10 хвилин вперед. Але й цього здалось мало, і у 1986 році непальська монархія віддалилась від Індії ще на 5 хвилин.

Номер слайду 12

Цікавий факт 10. Всесвітній час Де: На Північному та Південному полюсах. На Північному та Південному полюсах всі меридіани сходяться в єдиній точці, і їх,полюси, неможливо віднести до жодного годинного поясу. Тому прийнято вважати, що там діє Всесвітній час (по Грінвічу). Одначе на американській антарктичній станції Амундсен — Скотт, розташованій точно на Південному полюсі, діє час Нової Зеландії,так як саме звідси здійснюються авіарейси на станцію.

Номер слайду 13

Джерела: http://billionnews.ru/travel/1879-10-interesnyh-faktov-o-chasovyh-poyasah.html http://turprikol.mirtesen.ru/blog/43606777177/10-interesnyih-faktov-o-chasovyih-poyasah

Номер слайду 14

Вам відомі цікаві факти про час – додавайте!

ppt
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
1667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку