Презентація про Миколу Хвильвого.

Про матеріал
В матеріалі подані відомості, цитати та фотографії відомого українського письменника для легшого засвоєння матеріалу.
Перегляд файлу

image
Микола Хвильовий

1893-1933

image
image

image”IcmuHHo: Хвильоеий. Сам хеилю€ться насусж хеилю€, п'янить непокоћТь, Дратјк, знесилю€ полонить. Аскет imageфанатик, жорстокий до себе до жших, хворобливо вразлиеий гордий, недоторканий суворий, а часом — южний сором'язлиеий, химерник характерник, залюблений у слово, у форму, мртник” (В. Коряк)

image

imageПоходив «в дворян».Народницью мряння вели його в реВОЛЮЦIЙН1 гуртки, тож навчання в Харквському унверситеп завершити не вдалося, тому був змушений влаштовуватися на посаду вчителя в ТРОСТЯНЦ\. Тут зн 1 одружився з Елизаветою Тарасенко, симпатичною донькою бухгалтера, який служив у Леопольда Кежга (заможний нлаець який торгував цукром в Рос.image

Родием вважали його «м'ятежною душею» й

«революцюнером». Вин не належав до тих, хто обтяжуе себе родинними клопотами та обов'язками. Як згодом збагнув Микола Хвильовий, батько його був «в высшей степени безалаберным человеком»

image

imageам'я розпалася: Елизавета 1ванвна, на читх плечах на той час було п'ятеро ттей (два сини — Микола та Олександр — три доньки — Евгеня, Людмила й Валентина), не витримала «дворянських» вибрикв чоловка, який, до всього, полюбляв випити, imageзалишила Тростянець. Притулок знайшла у сестри, яка жила в маетку свого чоловка, ПОМШ4ИКа Смаковського.

Там, у сет Зубвка, що за якихось 15 кмimage

Краснокутська, Елизавета 1ванвна п'ятеро П ттей прожили два роки. Попм уа, крла Миколи, пережали в село Дем'янвка, де мати отримала посаду вчительки.

imageПИЛИДВГО

Хвильовий рано ПОДОРОСЛIШав, а реалистичн' образи з життя (його сла'Т) ставали фундаментом для створення литературних героТв. Чи не через це у його твор1 ”Арабески” з•явився епвод про те, як чиновник спокусив та покинув П з дитям.... Хоч сам залишив дружину й доньку в пошуках ”мистецького Я”.

На формування майбутнього письменника вплинули погляди батька.

image
imageчас навчання в Микола брав участь у imageгуртку.Його виключили за розповсюдження нелегальноТ соц1ал:стичноТ л:тератури. ПВНШје екстерном таки зг•лг завершити навчання. На цьому його навчання заюнчилось.

image

Напередодн\ перщоТ св:товоТ в'йни батька розбивае паралч I       помирае. Микола перетджае до с. Дем'янвка, де вчителювала його мати, але там перебувае не довго.

imageНадат складаеться враження, що Хвильовий прагне вирватись в ненав'язливот родинноТ опки. Вщтак починаеться його виховання життям. Мандри у пошуках зарозтку на Донбаа Пвден}-нй Укратк-п. Праця вантажником у таганрозькому порту. Вантажить кокс (вид твердого палива, яке одержують нагрванням кам'яного вуплля, торфу) у ГОРЛВЦ1.

image

image

image
image

imageЗа еВОЛЮЦКЮ творчосп М. Хвильового встежити важко неможливо. З калейдоскогмчною швидюстю зминювався свпогляд письменника, манера його письма, жанри, обсяг творв - це те, що лежить на поверхю.

image

image

”Я"(Романтика)

Але письменник не прокорорствуе, не адвокуе - проживае МИТТЕВОСП свого героя.

Ус: оц'нки на сов:сп читача. Експеремент Миколи був наспльки вдалим, що дехто в знайомих врив, що гид час громадськоТ в:йни Хвильовий, будучи спроб:тником ЧК, розстр'ляв свою матр.

image

imageДмитро донцов

“...иж фвичною та моральною смертю Хвильоеий вибере першу, як менш страшну."

imageпрекрасний сонячний день. як я люблю життя — ви й не уявляете. image13-те. Пам'ятаете, як я був закоханий у це число? Страшенно боляче “ - писав в imageукра7нський поет та Микола Хвильовий.

13 травня 1933 року BiH на 40-му       життя застрелився у власному ka6iHeTi.

image image

imageджерела

 

Лпературна крамниця.

М. Хвильовий.

Я(Романтика), Ют у чоботях. 11 класс

 

М.Г, Жулинський. Микола Хвильовий

https://ukrclassic.com.ua

Основы факти бюграф1Т

Миколи Хвильового

 

 

pdf
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку