Презентація про Василя Симоненка “Любити все прекрасне і земне і говорити правду...”

Про матеріал

Народився 8 січня 1935 року в глухому поселенні Біївці Лубенського району на Полтавщині в сім'ї колгоспників.

“У мене була лиш мати, та був ще сивий дід, - нікому не мовив “тату”. І вірив, “що так і слід”, - згадував він з часом про свої дитячі роки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

 “Любити все прекрасне і земне і говорити правду...”

Номер слайду 2

Дитячі роки Народився 8 січня 1935 року в глухому поселенні Біївці Лубенського району на Полтавщині в сім'ї колгоспників. “У мене була лиш мати, та був ще сивий дід, - нікому не мовив “тату”. І вірив, “що так і слід”, - згадував він з часом про свої дитячі роки.

Номер слайду 3

Хата , в якій народився Василь Симоненко. Село Біївці Лубенського району

Номер слайду 4

Пам’ятник Василеві Симоненку біля садиби в Біївцях

Номер слайду 5

Проста сільська хата під стріхою, тільки табличка блакитна праворуч з написом: “У цій хаті народився і виріс відомий український поет Василь Симоненко”. Підлога вкрита сухою травою. Простий сільський дубовий стіл, козацька скриня, піч. Особистих речей поета тут не збереглося. Коли Василь забрав мати до Черкас, хату продали і деякий час вона стояла пустою.

Номер слайду 6

Мама

Номер слайду 7

Шкільні роки Василь Симоненко. Кінець 1940 – початок 1950 років «Василь Симоненко вчився в школі, коли я прийшла працювати учителем математики 5—7 класів. Мені довелося вести уроки креслення в старших класах... Я добре готувалася до уроків, але у своїх силах була не впевнена. І коли я заходила до класу, то найбільшу увагу звертала на парту, за якою сидів Василь. Він же якось спідлоба поглядав на мене й поволі, але красиво, креслив. Як пізніше я дізналася, він одночасно креслив і читав з-під парти художню книжку. А поглядав на мене, аби я не спіймала його на гарячому... Вчителька Василя – Уляна Миколаївна Демченко:

Номер слайду 8

Навчання  1942 – 1946 рр. – школа у Бiпвцях ; 1946 – 1947 рр. – навчався в Єнькiвцях; 1947 – 1952 рр. – продовжив навчатися у Тарандинцях, закінчив школу із золотою медаллю; 1952 р. – ступив на факультет журналістики в Київського університету; 1957 р. – отримав диплом “літописця сучасності”

Номер слайду 9

Працював у редакціях газет «Черкаська правда» (1957 - 1960 рр.), «Молодь Черкащини» (1960 - 1963 pp.), «Робітнича газета» 1962 р. Василь Симоненко став членом СПУ та планував вступати до аспiрантури Iнституту лiтератури АН УРСР.

Номер слайду 10

У своєму робочому кабінеті

Номер слайду 11

В цьому будинку в Черкасах працював журналіст і поет Василь Симоненко

Номер слайду 12

Вшанування пам’яті в Черкасах В Черкасах на площі, навпроти редакції газети «Черкаський край», по вулиці Хрещатик, черкащан зустрічав Василь Симоненко. Свого часу поет працював у цій обласній газеті, а тепер його бачитимуть таким же енергійним і динамічним, яким запам'ятали назавжди «Поруч нього будуть лебеді, які летять на Дніпро», — розповідає автор пам'ятника, скульптор Анатолій Гаян

Номер слайду 13

У день 70-річчя Василя Симоненка, 8 січня, в Черкасах, було відкрито меморіальний музей поета у редакції теперішньої газети «Черкаський край», де працював Василь Андрійович На зібраних фото можна побачити Василя Симоненка у буденній роботі газетяра. Зберігся і стіл поета, його друкарська машинка і навіть листи. А ще у редакційному кабінеті на вішалці висить плащ та капелюх Василя Андрійовича, котрі передали музею рідні Симоненка, і здається, що поет ось-ось повернеться сюди.

Номер слайду 14

Серія “Видатні особистості України” На  аверсі монети угорі розміщено малий Державний Герб України, рік карбування монети – 2008 (унизу) та зображено стилізовану композицію, що ілюструє вірш поета “Лебеді материнства” та логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч). На реверсі монети зображено портрет Василя Симоненка, праворуч на тлі стилізованого вербового листя розміщено напис ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО/ 1935 – 1963, по колу напис – МОЖНА ВСЕ НА СВІТІ ВИБИРАТИ, СИНУ, (угорі), ВИБРАТИ НЕ МОЖНА ТІЛЬКИ БАТЬКІВЩИНУ (унизу). Присвячена поетові, прозаїку, журналісту, який посів гідне місце в плеяді “шістдесятників”, Василю Андрійовичу Симоненку

Номер слайду 15

Таким його пам’ятають…

Номер слайду 16

Твори Симоненка

Номер слайду 17

Література про Василя

Номер слайду 18

Разом з Аллою Горською й Іваном Драчем, Ліною Костенко й Іваном Світличним, Євгеном Сверстюком і Василем Стусом, Миколою Вінграновським і Михайлом Брайчевським були членами Клубу творчої молоді

Номер слайду 19

За життя поета вийшла лише одна збірка “Тиша і грім”. Сталося це у 1962 р.

Номер слайду 20

Казка Василя Симоненка, що вийшла друком у 1963 році.

Номер слайду 21

Тематика творчості  Сатира на радянський лад («Некролог кукурудзяному качанові», «Злодій», «Суд», «Балада про зайшлого чоловіка»). Зображення важкого життя радянських людей, особливо селянства («Дума про щастя», «Одинока матір»). 3. Викриття жорстокостей радянської деспотії («Брама», «Гранітні обеліски, як медузи …»). Затаврування російського великодержавного шовінізму («Курдському братові») . Любов до своєї батьківщини України («Задивляюсь у твої зіниці», «Є тисячі доріг», «Український лев», «Лебеді материнства», «Україні» ).

Номер слайду 22

ОСНОВНІ ТВОРИ:  Казки «Цар Плаксій та Лоскотон», «Казка про Дурила», «Подорож в Країну Навпаки» Збірки поезій «Тиша і грім», «Земне тяжіння», «Лебеді материнства» Збірка оповідань і новел «Вино з троянд»

Номер слайду 23

Олесь Гончар писав: “... з глибин народного життя вийшла поезія Василя Симоненка. З мужності народу, з горя його і його звитяжної боротьби висвітлювалась вона. Звідси той дух непоборний, яким вона дихає, звідси та пристрасть, яка буяє в ній. Вітер часу не остудив Симоненкових поезій, вогнем душі жаріють вони й сьогодні, як тоді, коли вперше так жагучо й неповторно вибурхнулись в нашому красному письменстві”. 

Номер слайду 24

ppt
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
1894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку