Презентація "Проектна технологія як шлях до формування основних компетентностей учнів"

Про матеріал
В презентації висвітлено питання впровадження методу проектів в освітню діяльність учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ПРОЕКТНА ТЕХНОЛОГІЯ ЯК ШЛЯХ ДОформування основних компетентностей учнів» 

Номер слайду 2

Як зацікавити? Що зробити? на ці питання ми всі намагаємося дати відповіді.

Номер слайду 3

Наше завдання дати можливість кожному учневі проявити свої здібності, навчитися вирішувати певні проблеми та формувати їхні життєві компетентності. Одним із шляхів розв’язання цього завдання є впровадження методу проектів в освітню діяльність учнів.

Номер слайду 4

Виконуючи проекти, пов’язані з вирішенням певних проблем, учні набувають знань, які за своїм значенням часто виходять за межі окремого навчального предмету, а за своїм особистісним сенсом – за межі звичного шкільного середовища, пов’язуючи учня з реальними соціальними проблемами.

Номер слайду 5

Три основні напрями застосовування методу проектів:проект як метод навчання на уроці;для формування дослідницьких навичок школярів у позаурочній роботі;як метод організації дослідницької діяльності учнів.

Номер слайду 6

Використання різних варіантівпроектного навчання:за тривалістю роботи над задачею (від одного уроку до півріччя або року);за формами організації (індивідуальна або групова робота);за формами представлення результатів роботи (письмовий або усний звіт, презентація, захист).

Номер слайду 7

Типологія проектів:1) за домінантою в проекті діяльності: дослідницькі, інформаційні, творчі, ігрові, практичні, ознайомчо-орієнтовані;2) за предметно-змістовими напрямами: монопроекти (в рамках однієї предметної галузі), міжпредметні; 3) за кількістю учасників і характером контактів у проекті: індивідуальні, групові, колективні, шкільні, національні (українські), міжнародні.4) за терміном виконання проекту: короткотермінові, довготермінові. 

Номер слайду 8

Основні етапи і зміст проектної роботи:1. Пошуковий: визначення теми проекту, пошук та аналіз проблеми, висування гіпотези, постановка цілі, обговорення методів дослідження.2. Аналітичний: аналіз вхідної інформації, пошук оптимального способу досягнення цілі проекту, побудова алгоритму діяльності, покрокове планування роботи.3. Практичний: виконання запланованих кроків.

Номер слайду 9

4. Презентаційний: оформлення кінцевих результатів, підготовка та проведення презентації, “захист” проекту.5. Контрольний: аналіз результатів, коригування, оцінка якості проекту. Основні етапи і зміст проектної роботи:

Номер слайду 10

Організаційні форми роботи для навчальних проектів :- групове обговорення, “мозкова атака”, “круглий стіл”;- самостійна робота учнів;- консультації з керівником проекту;- консультації з експертами;- екскурсії;- лабораторна робота;- творчий звіт, «захист» проекту.

Номер слайду 11

Для успішної реалізації навчального проекту потрібні такі умови:наявність значущої у творчому, дослідницькому плані проблеми;уміння вчителя ставити ключові та тематичні запитання;практична значущість очікуваних результатів (публікація, постер, альманах тощо);самостійна робота учнів на уроці або поза уроком;

Номер слайду 12

Для успішної реалізації навчального проекту потрібні такі умови:структурування змістовної частини проекту (етапи, завдання, розподіл ролей тощо);використання дослідницьких методів;застосування комп'ютерних технологій (для пошуку інформації, спілкування з іншими учасниками проекту, створення кінцевого продукту проекту).

Номер слайду 13

Тематика проектів. В одних випадках ця тематика може формулюватися науковцями, які працюють у галузі освіти, в рамках затверджених навчальних програм. У других – пропонуються вчителем з врахуванням навчальної ситуації та стану викладання предмету, природних професійних інтересів, а особливо уподобань та здібностей учнів. У третіх – тематика проектів може пропонуватися й учнями, які природно орієнтуються на власні інтереси, не лише пізнавальні, а й творчі.

Номер слайду 14

Результати можливих досягнень учнів в ході виконання проектів:1. Формуються та відпрацьовуються:навики збору, систематизації та аналізу інформації;навики публічного виступу;вміння подати інформацію в естетичному вигляді;вміння висловлювати свої думки та доводити свої ідеї;вміння працювати в групах;вміння працювати самостійно, робити вибір, приймати рішення.

Номер слайду 15

1. Розширюються та поглиблюються знання з різних предметних областей.2. Підвищується рівень інформаційної культури.3. Учні більш досконало вивчають ту комп’ютерну програму, в якій створюється проект.4. Учень має можливість здійснити свої творчі задуми.5. Стосунки з учителем переходять на рівень співпраці.6. Підвищується самооцінка тих учнів, які з тих чи інших причин вважали себе неуспішними. Результати можливих досягнень учнів в ході виконання проектів:

Номер слайду 16

На мій погляд, біологія один з тих предметів, де найбільш вдало можна використовувати метод проектів, а навчання учнів перетворити в захоплюючу діяльність. А після закінчення школи, дасть можливість, стати успішними, самодостатніми особистостями, які постійно будуть використовувати набутий досвід та розвивати свої здібності.

Номер слайду 17

Підготувала вчитель біології ОЗО «Ржищівський ліцей «Лідер»»Бідна Людмила Олександрівна

pptx
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
1705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку