Презентація проектної роботи "МАГАТЕ- одна з найвпливовіших міжнародних організацій"

Про матеріал
Дане дослідження рекомендоване учням під час вивчення теми " Сучасні тенденції розвитку світового господарства", 9-й клас і спрямоване на вироблення умінь користуватися джерелами географічної інформації, аналізувати її, формувати критичне мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАГАТЕ- одна з найвпливовішихміжнародних організацій(дослідження)

Номер слайду 2

ПЛАН ДОСЛІДЖЕННЯ1. Загальні відомості про МАГАТЕ2. Членство в МАГАТЕ3. Структура організації4. Цілі та напрямки діяльності5. Нерозповсюдження ядерної зброї6. Нобелівська премія Миру МАГАТЕ

Номер слайду 3

Про МАГАТЕМіжнародна агенція з атомної енергії або МАГАТЕ (англ. International Atomic Energy Agency, IAEA) є міжнародною міжурядовою організацією науково-технічного спрямування в області мирного використання ядерної технології, створеною у 1957 році відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН. До складу Агентства входить 155 країн. МАГАТЕ включена до загальної системи міжнародних організацій ООН, а його відносини з ООН базуються на окремій угоді від 1959 року. Штаб-квартира МАГАТЕ розташована у Відні. МАГАТЕ має два "регіональні бюро з гарантії", в Торонто, Канада, і в Токіо, Японія. МАГАТЕ також має два відділення зв'язку, які розташовані в Нью-Йорку, США, і в Женеві, Швейцарія. Крім того, МАГАТЕ має три лабораторії, розташовані у Відні, австрійському Зайберсдорфі і в Монако.

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Міжнародна агенція з атомної енергії (IAEA)Абревіатура. МАГАТЕ/IAEAЧлени155 країн. Принцип формування. Глобальнаорганізація. Мета утворення. Контроль за мирним використанняматомної енергіїДата заснування27 липня 1957 Штаб-квартира. Відень. Бюджет315,4 млн €Веб-сайтhttp://www.iaea.org/

Номер слайду 5

Країни-учасниціЧленство схвалено. Членство припинено*Країни, що не є учасниками*КНДР (Північна Корея) приєдналася до МАГАТЕ в 1974, однак вийшла з нього 13 червня 1994. Карта “Країни світу та МАГАТЕ”

Номер слайду 6

Структура організаціїГоловними органами Агентства є щорічна Генеральна Конференція МАГАТЕ, участь у роботі якої беруть усі члени Агентства, та Рада керуючих МАГАТЕ, до складу якої входять, за географічною приналежністю, 35 країн-членів, які змінюються на ротаційній основі. Генеральний директор МАГАТЕ, який обирається на чотири роки, очолює роботу Агентства та його Секретаріат. Наразі Генеральним директором МАГАТЕ є представник Японії – Юкія Амано (2013-2017 роки).

Номер слайду 7

В структурі Секретаріату МАГАТЕ налічується шість департаментів: ядерної енергії ядерної безпекиядерних наук та застосувань технічного співробітництва  управління Станом на квітень 2018 року в Секретаріаті Агентства працює близько 2 500 співробітників.

Номер слайду 8

Цілі та напрямки діяльностіЗгідно зі Статутом організації двома основними цілями діяльності МАГАТЕ є контроль за мирним використанням атомної енергії і нерозповсюдження ядерної зброї. МАГАТЕ встановлює стандарти ядерної безпеки і захисту довкілля, надає країнам-членам технічну допомогу, а також заохочує обмін науковою і технічною інформацією щодо ядерної енергії. Однією з важливих функцій Агентства є забезпечення того, щоб ядерні матеріали і обладнання не були використані для військових цілей. Система гарантій МАГАТЕ базується на суворому контролі за використанням ядерних матеріалів, які здійснюють на місцях інспектори МАГАТЕ. Разом з ЮНЕСКО Агентство керує Міжнародним центром теоретичної фізики в Трієсті, Італія, а також утримує три лабораторії для вивчення можливого практичного застосування принципів ядерної фізики. Агентство співпрацює з ВОЗ щодо проблем використання радіації в медицині і біології.

Номер слайду 9

МАГАТЕ також розробляє нормативну документацію та керівництва, такі як NUSS (скор. Nuclear Safety Standarts) – “Норми з ядерної безпеки”; IRS (система звітів по інцидентам на АЕС); INES (міжнародна шкала ядерних подій); має групу експертів OSART (інспекція з експлуатаційної безпеки), що проводить інспекцію на ядерних об’єктах деякої держави.

Номер слайду 10

На сьогодні основними напрямками діяльності МАГАТЕ є: Ядерна енергетика, паливний цикл та ядерна наука (технології ядерного паливного циклу та матеріалів, створення потенціалу та збереження ядерних знань для стійкого енергетичного розвитку, сприяння розвитку різних галузей ядерної науки);Ядерні застосування у сферах безпеки продовольства та в сільському господарстві, для охорони здоров’я (ракові захворювання, томографія), забезпечення водних ресурсів, для оцінки та раціонального використання морського та наземного середовища, виробництво медичних радіоізотопів та радіаційні технології, управління технічним співробітництвом у цілях розвитку. Ядерна та фізична ядерна безпека (безпека ядерних установок, радіаційна безпека та безпека перевезень, поводження з радіоактивними відходами, фізична ядерна безпека, готовність на реагування у випадку інцидентів та аварійних ситуацій);Ядерна перевірка (застосування системи гарантій МАГАТЕ, імплементація гарантій Агентства в Ірані, Сирії та КНДР).

Номер слайду 11

Нерозповсюдження ядерної зброїНайважливіший напрям діяльності МАГАТЕ — забезпечення нерозповсюдження ядерної зброї. У 1968 році 102 країни підписали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). За Договором про нерозповсюдження ядерної зброї на МАГАТЕ покладена перевірка виконання зобов'язань його учасників. Контрольні функції Агентства (гарантії МАГАТЕ) мають за мету не допустити в країнах, що не володіють ядерною зброєю, переключення ядерних матеріалів з мирного застосування на створення ядерної зброї. Укладання угоди з МАГАТЕ про застосування гарантій є обов'язковим для держав, що не володіють ядерною зброєю та приєднались до ДНЯЗ. Досі діє 225 угод про гарантії з 141 державою.

Номер слайду 12

Нобелівська премія. МАГАТЕ і колишній директор Мухаммед аль-Барадаї отримали Нобелівську премію миру у 2005 р. «За зусилля по запобіганню використання атомної енергії у військових цілях і з забезпечення її застосування в мирній справі в максимально безпечних умовах» .

Номер слайду 13

Джерелаhttp://vienna.mfa.gov.ua/ua/ukraine-io/iaea/abouthttps://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародне_агентство_з_атомної_енергії https://www.iaea.org/https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the_International_Atomic_Energy_Agency https://en.wikipedia.org/wiki/International_Atomic_Energy_Agencyhttps://images.google.com/

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
1084
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку