Презентація "Програма стародавніх Олімпійських ігор"

Про матеріал
У презентації міститься інформація про види спортивних змагань у програмах проведення стародавніх Олімпійських ігор.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Програма стародавніх Олімпійських ігор

Номер слайду 2

Стародавні Олімпійські ігри Змагання проводилися на стадіоні. Тривалість Олімпійських ігор спочатку була 1 день, а пізніше атлети змагалися протягом 5 днів. Олімпійські змагання проводили за віковими групами: хлопчики, юнаки та чоловіки. Юнаки ( 18-20 років ) змагалися між собою з бігу на 1 стадій, боротьби та кулачного бою . У другий день Олімпійських ігор відбувалися змагання з бігу на 1 стадій та боротьби серед хлопчиків ( 12-17 років ). Як ви знаєте, жінкам було заборонено брати участь в олімпійських змаганнях Їм не дозволялось під страхом смерті навіть бути присутніми на олімпіадах в якості глядачів. Виняток був зроблений тільки для однієї жінки – на Олімпійських Іграх мала можливість бути присутньою жриця богині Деметри. Для жінок кожні 4 роки в Олімпії проводилися окремі Ігри.

Номер слайду 3

Біг Біг на стадій ( дромос ) - біг з одного кінця стадіону до іншого на дистанцію в один олімпійський стадій (192,27 м). Вважається, що біг на 1 стадій ввів сам Геракл, який особисто відміряв цю відстань в Олімпії(1 стадій дорівнює довжині 600 ступнів Геракла). Перший і єдиний вид змагань з 1-ї по 13-ту Олімпіаду . Найбільшим бігуном античності вважався Леонід з Родосу, який отримав 12 перемог на 4 Олімпіадах. Подвійний біг ( діяулос ) - біг на два стадія (384 м). Атлети пробігають стадіон, повертають навколо стовпа ( мета ) і повертаються назад до старту.

Номер слайду 4

Біг Довгий біг ( доліхос ) - біг на 7 стадій (1344 м). Атлети, пробігаючи стадій, поверталися навколо стовпа на одному кінці стадіону, потім бігли стадій назад і поверталися навколо іншого стовпа. Довжина дистанції змінювалася в різні роки від 7 до 24 стадій (до 4608 м). Біг у повному озброєнні (гоплітодромос ) - біг в шоломі, поножах і з щитом на два стадія. Пізніше з озброєння залишили тільки щит.

Номер слайду 5

Єдиноборства Бокс ( кулачний бій )- додано до Олімпійських змагань на 23-й Олімпіаді . Правилами в боксі заборонялися захоплення суперника, підніжки і удари ногами. Боксери обмотували кисті рук шкіряними ременями. Загибель атлета в поєдинку не була чимось винятковим. Якщо боксери втомлювалися, дозволялася перерва для відпочинку. Якщо ж і після відпочинку переможець не виявлявся, то боксери обмінювалися обумовленим числом ударів, не захищаючись. Поєдинок завершувався здачею суперника: переможений піднімав руку, коли був не в силах чинити опір.

Номер слайду 6

Єдиноборства Боротьба. Правилами заборонялися удари, але поштовхи дозволялися. Боротьба поділялася на дві основні позиції: в стійці і на землі, вірніше м'якому ґрунті, посипаному піском. Панкратіон - рукопашний бій, в якому поєднувалися удари руками і ногами і бірцівська техніка. Слово є похідним від грецьких слів пан і кратос, тобто означає приблизно «всією силою». Удушення було дозволено. Цей вид змагань ввели в Олімпійські ігри на честь Геракла, який зумів здолати величезного лева, тільки задушивши його, тому як шкура лева була невразлива для зброї.

Номер слайду 7

Пентатлон (п’ятиборство)Програма змагань складалася з:стрибка у довжину з місця ;бігу на 1 стадій;метання диска;метання списа;боротьба. Усі види проводилися в один день в певному порядку, починаючи зі стрибків. Невідомо, як саме визначався переможець у п'ятиборстві. За версією одного з істориків - атлети ділилися на пари і змагалися між собою. Переможцем вважався той, хто виграв у суперника 3 види змагань. Потім переможці змагалися між собою до тих пір, поки не залишалася фінальна пара. Стрибкова техніка відрізнялася своєрідністю: атлет використовував кам'яні гирі в руках ( масою 1,5-2 кг )для збільшення дальності стрибка.

Номер слайду 8

Кінні перегони Проводилися на квадригах - двоколісних колісницях, запряжених четвіркою коней. Аналогічно як проводилися змагання в категоріях між чоловіками та юнаками, так і в перегонах були дві категорії: дорослі коні і жеребці. У гонках квадриги здійснювали 12 кіл на іподромі. На відміну від бігу і єдиноборств у скачках могли брати участь тільки багаті греки і царствені особи, яким під силу було утримувати коней. Саме власники коней, а не візника, вважалися переможцями.

Номер слайду 9

Ігри Гери Гера — дружина Зевса, покровителька жінок, родинного життя, охоронниця шлюбної вірності та породіль. Вона героїня багатьох міфів, яку поважали в усій Греції. На її честь в Олімпії кожні чотири роки проводилися змагання жінок - Ігри Гери (Герії). Ці змагання проводились за місяць до ОІ або через місяць після них. Розпорядницями Ігор були 16 жінок – найдостойніших представниць впливових міст-полісів Греції. Участь у Іграх дозволялося брати незаміжнім жінкам, які виступали у трьох вікових категоріях. Біг на 5/6 стадія був єдиним видом змагань. Жінки бігали з розпущеним волоссям і в коротких туніках з оголеним правим плечем. Переможниці отримували вінок з оливкових гілок і частину туші жертовної корови. Також, переможницям Ігор Гери дозволяли прикріплювати свої портрети до колон храму Гери.

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку