Презентація " Протидія тиску, насильству і цькуванню "

Про матеріал
Презентація " Протидія тиску, насильству і цькуванню " створена для супроводу дистанційного уроку з "Вчимося жити разом" 5 клас НУШ (за підручником Т.В. Воронцової та ін.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Протидія тиску,насильству і цькуванню

Номер слайду 2

На цьому уроці ви:• з’ясуєте, як соціальне оточення впливає на наші рішення;• вчитиметеся розпізнавати негативні впливи та впевненоїм протистояти;• дослідите способи маніпуляцій;• потренуєтесь упевнено відмовлятися від небажанихпропозицій;• дізнаєтеся, як протидіяти агресії та булінгу;• розвиватимете навички протидії тиску і насиллю.

Номер слайду 3

Мозковий штурм. На наші рішення і поведінку суттєво впливає наше оточення. Насамперед люди, яким ми довіряємо. Хто вони?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Поради, які допоможуть вам поводитися впевнено

Номер слайду 7

Маніпуляція — вид впливу на людину, коли її намагаються змусити прийняти рішення обманом, під тиском, вдаючись до лестощів тощо.

Номер слайду 8

Види маніпуляцій1. Лестощі: підлещуватися, домагаючись свого, наприклад,«ти такий/така кльовий/кльова, з тобою завжди так весело».2. Наводити брехливі або псевдонаукові аргументи:приміром, поширювати стереотипні думки щодо зовнішності чи розумових здібностей.3. Посилатися на думку неформальних лідерів, спокушатиобіцянкою популярності: наприклад, казати, що якщо типоступишся, то хлопець, якого боїться багато інших учнів ушколі, почне з тобою товаришувати.4. Погрожувати відлученням: «з такими ніхто не приятелює», «приєднуйся або вимітайся».5. Умовляти, канючити: «ну чого ти, ніхто ж не дізнається».

Номер слайду 9

10 Способів сказати «ні»1. Просто відмовтеся: «Ні!»2. Метод «заїждженої платівки» — відмовляйтеся знову і знову:• «ні!»• «Дякую, ні!»• «я сказав/ла, що не хочу!»3. Відмовтеся і йдіть геть: «Я не хочу. Мені треба додому».4. Вибачтеся і відмовтеся: «Вибач, я цього не робитиму».5. Відмовтеся і поясніть причину: «Ні, я не люблю когось ображати».6. Відмовтеся і запропонуйте альтернативу: «Не думаю, що це добра ідея! Давай краще...»7. Відмовтеся і подякуйте: «Ні, дякую».8. Відмовтеся і переведіть розмову на інше: «Ні! Краще послухай, що я тобі розкажу».9. Переведіть на жарт: «Не знав/ла, що ти супергерой/ка».10. Зверніться по підтримку до інших: «Краще цього не робити. чи не так, хлопці/дівчата?»

Номер слайду 10

Булінг (від англ. to bully — задиратися, знущатися) — свідоме жорстоке ставлення та агресивна поведінка з метою принизити гідність людини, заподіяти їй шкоду, викликати страх, тривогу. Ознаки булінгу: Приниження;Глузування;Залякування;Ігнорування тощо.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Як протидіяти булінгу

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати параграф 13 та вміти відповідати на питання. Письмово: Мозаїка завдань до теми на с. 91.

Номер слайду 17

pptx
Додано
3 травня 2023
Переглядів
209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку