Презентація "Птах року-2017"

Про матеріал

В кожній країні у організацій, що займаються охороною птахів, існує традиція регулярно обирати птаха року. Символом 2017 року Товариство охорони птахів України обрало звичайного канюка. Ознайомити учнів з особливостями Канюка звичайного, залучати учнів до охорони птахів, дбайливого ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В кожній країні у організацій, що займаються охороною птахів, існує традиція регулярно обирати птаха року. Символом цього року Товариство охорони птахів України обрало звичайного канюка. В Катеринівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Мар'їнської районної ради Донецької області учні 2-ого класу під керівництвом учителя біології Кошалковської Л.І. активно прийняли участь в природоохороннії акції «Птах року 2017». УЧАСТЬ В ПРИРОДООХОРОННІЇЙ АКЦІЇ «ПТАХ РОКУ 2017»

Номер слайду 2

У рамках акції проводилась велика інформативно-пропагандистська та дослідницька робота. Юні натуралісти вивчали зовнішній вигляд канюка звичайного, особливості його життєдіяльності, розмноження, охорони. Акція сприяла розвитку творчих здібностей дітей. В класі було проведено вікторину, конкурс малюнків, рефератів, виставка. УЧАСТЬ В ПРИРОДООХОРОННІЇЙ АКЦІЇ «ПТАХ РОКУ 2017»

Номер слайду 3

Підготував учитель біологіїКатеринівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Мар'їнської районної ради Донецької областіКошалковська Лариса Іванівна. КАНЮК ЗВИЧАЙНИЙ –«Птах року» в Україні в 2017 році

Номер слайду 4

У рамках акції «Птах року - 2017» було обрано канюка звичайного (Buteo buteo). Канюк - це пернатий хижак. Так називають не окремо взятий вид птахів, а цілу підродину. Орнітологи відносять Канюка до підродини (рід) хижих птахів, що представляють родину яструбиних. Вчені досі систематизують цих птахів, збираючи їх, що називається, по крупицях. Тому класифікація канюків постійно змінюється.

Номер слайду 5

Канюк звичайний поширений практично у всій Європі, в Азії мешкає в лісистій місцевості, з півночі обмеженою полярним колом, з півдня безлісистими пустелями Середньої і Центральної Азії та Ірану. Гнiздиться майже на всiй території, крім пiвдня степової смуги. Mirpyє скрiзь; взимку трапляється на бiльшiй частинi території країни, на пiвднi рiдше. Гніздові ділянки птахи обирають переважно у високостовбурних лісах, які межують з відкритою місцевістю або мають значні площі галявин і долин. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Номер слайду 6

Оселяються у великих масивах лісу і в маленьких лісах (байрачного, типу) та гаях. Охоче гніздиться поблизу лісових боліт, вологих долин і в заплавних лісах. Знайдений на гніздуванні і в старих штучних лісових насадженнях. У гірських лісах гніздиться до верхньої межі лісу: у Криму до 1400 м над р. м. і в Карпатах на висоті 1200 м над р. м., можливо і вище. Гнізда канюк влаштовує на деревах найрізноманітніших порід — здебільшого на дубах і соснах, але їх знаходили і на березі, буці, ясені, грабі, вільсі, липі тощо. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Номер слайду 7

Канюк звичайний — птах середніх розмірів, довжина тіла якого складає 51-57 см, розмах крил 110—130 см. Самки, як правило, більші за самців. Забарвлення сильно варіює, від палевого до темно-бурого; птаха легко сплутати з близьким їй мохноногим канюком (Buteo lagopus) або набагато дальшим родичем звичайним осоїдом (Pernis apivorus), який копіює забарвлення канюка для захисту від яструба великого (Accipiter gentilis). Як правило, молоді особини забарвлені строкатіше. ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Номер слайду 8

Серед гризунів улюблена здобич канюків — полівки. При полюванні на полях і лугах птахам трапляються сірі полівки, на лісових вирубках — руді. Із ссавців канюки добувають молодих ховрахів, зайців і кроликів, кротів, землерийок, навіть їжаків і дрібних хижаків (горностаїв і ласок). З птахів в лапи хижака потрапляють найчастіше зграї дроздів та інших гороб’ячих, зрідка тетерукові. Рептилії представлені в здобичі канюка ящірками і зміями, включаючи гадюк. СПОСІБ ЖИТТЯВ якому б районі широкого ареалу канюка, що охоплює всю Північну Євразію, не вивчали його харчування, воно обов’язково включає ту чи іншу частку мишоподібних гризунів і найчастіше — досить значну: до 30, 50 і навіть 90%.

Номер слайду 9

Утворенні канючи пари займаються будівництвом нових гнізд або зміцненням старих. Зазвичай їх гніздування розташовується на висоті від 6 до 18 метрів над рівнем землі. Поблизу гнізд обов'язково знаходяться листяні або хвойні дерева. Зазвичай кладка у мишоїдів складається з 4-5 яєчок блідо-зеленого кольору з бурими плямами. РОЗМНОЖЕННЯШлюбний період у мишоїдів починається в кінці квітня. Як і у багатьох інших живих істот, між самцями відбуваються бої за розташування самочки.

Номер слайду 10

Вигодовують їх обоє батьків протягом 1,5 місяців. Вже в кінці серпня пташенята починають самостійне життя. Цікавий і той факт, що якщо з тих чи інших причин перший виводок не відбувся, самки звичайних канюків можуть без особливих зусиль відкласти ще одну кладку за сезон. РОЗМНОЖЕННЯНасиджуванням займаються лише самки. Самці ж у цей час приносять їжу. Інкубаційний період яєць триває трохи більше місяця. Молодняк з'являється на світ вже на початку літа. Тільки що вилупилися пташенята вже покриті сіреньким пушком.

Номер слайду 11

ЧИМ КОРИСНИЙ КОНЮК?Канюк звичайний - птах корисний. За одну добу він з'їдає до 35 дрібних гризунів. Це близько 11 тисяч гризунів на рік. Без всяких сумнівів, пернатий розбійник таким чином надає велику користь навколишньому середовищу і сільському господарству, оскільки знищує шкідливих тварин. До речі, якщо мишей досить багато, то мишоїди взагалі перестають звертати свою увагу на іншу живність. Ось такий він корисний помічник - цей канюк!

Номер слайду 12

ОХОРОНА Як і всі хижі птахи, канюки страждають від переслідувань з боку малограмотних селян та мисливців. Навіть попри те, що цей птах полює здебільшого на гризунів, він люто винищується екологічно-несвідомими людьми. Іншими загрозливими факторами є зменшення кількості мишоподібних гризунів, через застосування хімікатів, що позбавляє канюків поживи та спричиняє загибель птахів, гибель птахів від зіткнення з ЛЕП, автомобілями та антенами.

Номер слайду 13

ОХОРОНА Для збереження виду необхідна заборона використання пестицидів, створення умов придатних для гніздування канюків, заборона полювання на цих птахів, проведення просвітницької роботи серед населення. Канюк звичайний перебуває під захистом Бернської та Бонської конвенцій, а також Конвенції CITES. Живе канюк звичайний в середньому в природних умовах 26 років, в неволі близько 30 років.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Джерело: http://faqukr.ru/novini-ta-suspilstvo/59497-kanjuk-ptah-opis-foto-chim-harchuetsja-ptah-kanjuk.htmlhttps://yandex.ua/imageshttp://pernatidruzi.org.ua/ptakh_roku_2017_v_ukraini_kanyuk.htmlhttp://www.raptor.in.ua/index.php?id=14&Itemid=15&option=com_content&view=articlehttps://uk.wikipedia.org/wiki/Канюк_звичайнийhttp://pernatidruzi.org.ua/kanyuk_zvychaynyi_buteo_buteo.html

pptx
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
1288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку