Презентація " Птахи-символи європейських країн"

Про матеріал
Ця презентація - це продовження вивчати особливості країн Європи. Виявляється, що у кожній з них є свій національний птах, який символізує ту чи іншу націю. Переглядаючи презентацію учні переймають позитив, відчувають любов до різних країн та дивуються, наскільки ми різні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птахи – символи європейських країн

Номер слайду 2

Україна. Лелека – наш оберіг, птах, що приносить щастя. Ще з доби трипільців існує староукраїнське повір'я про святість лелеки. Вбивство птаха прирівнювали до вбивства людини. Нині в Україні є прикмета, якщо біля хати звив гніздо лелека, то в оселі поселилось щастя. Про ластівок складено прислів'я та приповідки, пісні та вірші. Загальнопоширеним було повір'я про те, де ластівка покладе собі кубельце, там буде щастя. Побачивши першу ластівку, вмиваються, щоб не мати на обличчі веснянок..  А ще ластівка – символ матері. Зозуля– добрий вісник, пророчиця. Вона – один з найстародавніших персонажів української міфології. Люди вважали, що навесні душі померлих в образі птахів повертаються на землю. А оскільки це душі померлих – то де їм місце? У раю. І повертаються вони восени в рай.

Номер слайду 3

Латвія Біла плиска. Тут дуже поважають цих птахів, попри їхнє перебування лише півроку в Латвії, а далі вони летять на зимівлю до Середземного моря. Ці птахи є головними символами старанності та працьовитості. Навесні та влітку ці птахи в'ють гніда, збираючи найменші гілочки, тому вони і є досить працьовиті.

Номер слайду 4

Велика Британія. Вільшанка, або малинівка. Спів її такий же важливий атрибут Різдва, як і гірлянди чи подарунки. Любов до пташки йде ще з біблійних писань. У старовинній легенді йдеться про те, як малинівка співала, намагаючись полегшити страждання Ісуса. ЇЇ грудка стала червонішою, коли попала кров Сина Божого. Ця любов у британців – безмежна. Ще з 19 ст. існує традиція. Що коли листоношам припадає зміна на Різдво, то їм видають червону уніформу, вшановуючи таким чином вільшанку.

Номер слайду 5

Польща Білорусь Литва. Лелеки. Більшість поляків вважають лелек символом Польщі. У цій країні живе найбільша популяція цих птахів у світі. Оцінюється, що в Польщі перебувають 50 тис. пар лелек. За нього дбають на державному рівні – передбачена окрема стаття витрат у держбюджеті! Орлан-білохвіст присвячена головна пісня поляків « Ой соколи»"Хто ти? Маленький поляк. Білий орел – це мій знак" – цей вірш знає кожен польський першокласник. ... За відомою легендою, орел на гербі Польщі з’явився завдяки засновникові держави Полян – Леху, який проїжджаючи околицями сьогоднішньої Познані, настільки захопився виглядом орла, що сидів високо на гнізді, що вирішив помістити цього гордого птаха на своєму прапорі і заснував на цьому місці місто під ім'ям Гнєзно.

Номер слайду 6

Румунія Пелікан рожевийвеликий птах масою 10-12 кілограм, довжина крила у самців 70-75 см, у самиць — 64-69 см, розмах крил 1.7-2 метри. Пір'я дорослого птаха біле з рожевим відтінком. Махові пера крил чорні з білими стрижнями. На прольоті та влітку зустрічається в дельті Дунаю та на придунайських водоймах (лиман Сасик, придунайські прісноводні озера, та ін.), на лиманах у межиріччі Дністра і Дніпра, в районі Чорноморського Біосферного заповідника, біля берегів Кримського півострова,

Номер слайду 7

Естонія Ластівка26 листопада 1962р. Національною пташкою Естонії була обрана сільська ластівка. Вона – весела, гніздиться біля людей, а люди її оберігають, бо вона корисна птаха в саду. Ласточка зображена на багатьох естонських логотипах, екологічному знаку « Чисте середовище», державної аерофірми Estonian Air, на аеропорту Таллінна, навіть на естонських банкнотах.

Номер слайду 8

Албанія Німеччина Беркут Одноглавий орел відродився як герб Німеччини в 1871 році, однак на його грудях зображувався пруський малий герб. Гербовий щит увінчувала імператорська корона, а поруч розташовувалися два міфологічних лісових велетні з гербовими штандартами Пруссії і Бранденбургу. Веймарська республіка у 1919 році позбавила німецького орла монархічних і пруських емблем. У 1927 році зображення орла було ще більше стилізоване, він прийняв досить мирний вигляд. Саме в такому вигляді орел був прийнятий у якості герба ФРН у 1950 році, що стало символом наступності демократичних порядків Веймарської республіки.

Номер слайду 9

Австрія Велика біла чапля. Тривалість життя в природі – до 15 років, в неволі – до 22 років. Велика чепура – крупний болотний птах з довгими ногами.

Номер слайду 10

Бельгія Боривітер звичайний. Боривітер звичайна - птах досить скромною забарвлення. Харчується малий сокіл ящірками, мишами і іноді великими комахами. У гонитві за здобиччю може літати майже над землею і довго виглядати видобуток. Помітивши таку, птах починає часто махати крилами, зависає і різко пікірує вниз. Сильні кігті на лапках і гострий зір приходять на допомогу птахові в добуванні їжі. У боривітри зір гостріше, ніж у людини, більш ніж в 2,6 рази. Якби у людей було таке ж, то перевірочна таблиця окуліста з легкістю читалася б з 90 метрів! Фахівці стверджують, що малий сокіл прекрасно бачить ультрафіолетове випромінювання. Це дає йому можливість розпізнати залишки сечі гризунів на землі або траві. 

Номер слайду 11

Греція Сич хатній. У яструба і хатнього сича однакове забарвлення очей, але їх вираз абсолютно різний. Очі сича випромінюють лукавість та пустощі. Погляд таких очей дещо заворожує та дуже-дуже приваблює. Хатній сич - істота мила і симпатична. Невеликий розмір тіла, пухке і м'яке оперення, округла форма голови, «обличчя» майже як у людини - на ньому і навіть дзьоб не виділяється! Він примружує очі наче кіт, і цим навіває затишок і спокій. Ну не сова, а казкова, чарівна істота. У Греції сичів шанують. Живий хатній сич вважається королівським подарунком, а латинська назва цієї сови (Athene noctua) присвячена грецькій богині мудрості Афіні Как символ Афин, домашний сыч считался защитником, который сопровождал греческую армию на войне, а также служил вдохновляющим символом в повседневной жизни. Если греческие солдаты видели домашнего сыча в полете перед началом битвы, это считалось знаком победы. Кроме того, домашний сыч присматривал всевидящим оком за торговлей и коммерцией с реверса греческих монет

Номер слайду 12

Данія. Лебідь-шипун. Лебедь- шипун является национальным символом Дании с 1984 года. В 19 веке датский поэт и писатель Ганс Христиан Андерсен написал и издал сказку "Гадкий утенок", которой прославил своё имя и Данию. С давних времен люди поклонялись, почитали и любили этих грациозных, великолепных созданий. Лебедь олицетворяет красоту, чистоту, благородство, мудрость и романтику отношений. Это символ супружеской верности. Именно датчане придумали кольцевание птиц. Впервые этим занялся директор школы из Виборга Ганс Христиан Мортенсен, который додумался до этого в 1899 году. С тех пор птиц кольцуют по всему миру. В Дании лебедей начали кольцевать в 1928 году, из-за того что их популяция была почти полностью истреблена к этому времени. До 1962 года удалось окольцевать только 455 птиц. Сегодня общее количество окольцованных лебедей-шипунов составляет 43 тыс. Особенно много их -- 5 тыс. -- удалось пометить в 1970 году во время так называемой «большой охоты на лебедей». В Дании обнаружили мертвым самого старого лебедя-шипуна в мире. Теперь рекорд долгожительства для этих птиц -- 40 лет

Номер слайду 13

Іспанія. Могильник іспанськийхижий птах родини яструбових. Світове населення виду було оцінене в 324 гніздових пар в 2011 році, що еквівалентно 648 дорослим особинам.

Номер слайду 14

Угорщина Балабан. Ту́рул — назва містичного птаха, найбільш імовірно балабана або сокола, який мав провести угорський народ до місця сучасної Угорщини. Міфічний птах, який тримає у дзьобі меч, є символом віднайдення батьківщини угорським народом. За угорськими легендами, він показав дорогу через Руські ворота давнім уграм, а під час повстання куруців під керівництвом Ференца Ракоці 1703 року нібито саме Турул приніс шаблю князю.

Номер слайду 15

Франція Галльський півень. Галльський півень став символом Галлії і галлів, оскільки в перекладі з латинської "галлус" має два значення - "півень" і "галл". Стародавні римляни називали кельтських предків - сьогоднішніх французів - галлами. У Стародавньому Римі півень вважався символом зарозумілості, задерикуватості. Називаючи варварські племена, що мешкали на території сучасної Франції, словом "галлус", оскільки вважали галлів забіяками. У XV столітті король Карл VIII обрав зображення півня в якості емблеми Франції. У період монархії емблема з півнем була білого кольору, а після Революції 1789 стала, як і національний прапор, трьох кольорів. Сьогодні зображення галльського півня можна побачити на державній печатці Франції та в резиденції французького президента на огорожі парку Єлисейського палацу. Як сама жвава птаха (варто згадати знамениті "півнячі бої"), півень слугує символом боротьби і бою.

Номер слайду 16

Швеція Дрізд чорний, або кіс. Черный дрозд (Turdus merula) вторично завоевал титул "национальной птицы Швеции", которое он впервые получил после голосования читателей газеты Дагенс Нюхетер в 1960-е годы. На этот раз голосование было организовано Объединением орнитологов Швеции. На втором месте оказалась сорока-белобока, отставшая от черного дрозда всего на 3 700 голосов. Це ще не зовсім символ, адже мають пройти роки. Щоб це сприйняло суспільство

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Ірина В’ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
5896
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку