Презентація "Речення з однорідними членами.Кома між однорідними членами речення.

Про матеріал

Презентація містить теоретичний та практичний матеріал до уроку. Наявні тестові та творче завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання учнів про однорідні члени речення;формувати вміння визначати однорідні члени в реченнях та складати з ними речення; правильно вживати розділові знаки у реченнях з однорідними членами; уміння застосовувати набуті знання на практиці; розвивати логічне мислення

Номер слайду 3

Прочитайте речення та з`ясуйте, на які питання відповідають виділені слова, до якого слова відносяться. Як називаються такі слова?Реве та стогне Дніпр широкий.(Т. Шевченко)Перед нашою хатою росли червоні, рожеві, білі маки.(І. Нечуй-Левицький)Цвіте смородина, тютюн, квасоля.(О. Довженко)Моховинка все бігла далі й далі.(В. Королів-Старий)

Номер слайду 4

Продовжіть висловлювання: Однорідні члени речення – це…Однорідні члени речення з`єднуються між собою в усному мовленні ….. , а на письмі …. . Однорідні члени речення поєднуються за допомогою сполучників … .

Номер слайду 5

Розділові знаки у реченнях з однорідними членами. Ставимо кому, якщо :

Номер слайду 6

у реченні є неповторювальні сполучники: і, й, чи, або, та( і ) Вони мали роги й довгі, як у Водяника, бороди.(В. Королів-Старий)Лось був старий та бувалий самець.(Є. Гуцало)Зверніть увагу: Тягнуться до сонця і квіти, і трави, і віти кучеряві.(В. Сосюра)Розділові знаки у реченнях з однорідними членами. Кому не ставимо, якщо :

Номер слайду 7

Виконайте завдання. Прочитайте виразно речення,дотримуючись інтонації переліку при однорідних членах речення. Поясніть вживання розділових знаків. Поляни жили окремо й володіли своїми родами. Від них пішли кривичі, які сидять і у верхів`ї Волги, і у верхів`ї Двіни, і у верхів`ї Дніпра. Усі ці племена мали свої звичаї та закони своїх батьків, кожен - свій норов і побут.

Номер слайду 8

Виконайте тестові завдання.1. Однорідні члени є в реченніА. Настали весняні дні, сонечко пригріває землю. Б. Голосно співають та перегукуються пташки. В. Гарні весняні квіти розквітають на галявині.2. Правильно розставлені розділові знаки у реченніА. Весняний, теплий дощ падав на землю. Б. Усі вийшли в парк погуляти, та розважитися. В. Білі ромашки і сині волошки, червоні маки ростуть у долині.

Номер слайду 9

Завдання учням: Розгляньте схеми речень. До кожної схеми складіть речення.1. О і О, О і О. 2. О , О , О , О. 3. О , але О.

Номер слайду 10

Доповніть речення. Однорідними називають члени речення… Однорідними можуть бути … члени речення. Однорідні члени речення поєднуються …Однорідні члени речення вимовляються з … інтонацією. Між однорідними членами речення може ставитись такий розділовий знак…

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника. Написати есе на тему « Ліси Харківщини». У творі використати речення з однорідними членами.

Номер слайду 12

Бажаю успіхів і творчого натхнення!

pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку