Презентація "Реформація"

Про матеріал
Мета: з'ясувати причини, хід та наслідки Реформації в Німеччині; розкрити основні напрями Реформації в Німеччині; розвивати вміння аналізувати історичну інформацію крізь призму технологій розвитку критичного мислення; виховувати толерантне ставлення до будь-якої релігії та повагу до думок інших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реформація та її поширення в країнах Європи. Виконала: вчителька історії Запорізької гімназії № 81, Гузенкова Оксана Анатоліївна

Номер слайду 2

План уроку. Католицька церква напередодні Реформації.1 Реформація в Німеччині. Мартін Лютер.2 Селянська війна. Томас Мюнцер.33 Поширення Реформації. Жан Кальвін.44

Номер слайду 3

1. Католицька церква напередодні Реформації. ХV-XVI ст. називають “темним періодом” в історії церкви. Великий землевласник Католицька церква. XVI ст. Продаж церковних посад. З населення збиралисярізноманітні церковні збори десятина із селян плата за вшанування святих, ікон продаж індульгенцій

Номер слайду 4

З праці історика Філіпа Шаффа “Історія християнської церкви”Розгляньте карикатуру “ Папа Римський і богослови ”. Що хотів висміяти автор? Що було спільного між церковною ті світською владою?

Номер слайду 5

Реформація в Німеччині.. В якій країні розпочалася Реформація?Реформація ( з лат. reformation – перебудова)– рух за зміни всередині католицької церкви,переосмислення її ролі в суспільстві.

Номер слайду 6

Наслідки негативних явищ у житті церкви: Падіння авторитету Папи і духовенства. 1 Вимоги обмеження впливу церкви на світське життя.2 Невдоволення суспільства церковними поборами та продажем індульгенцій.33

Номер слайду 7

2. Реформація в Німеччині. Мартін Лютер.

Номер слайду 8

31 жовтня 1517 р. ймовірно вивісив «95 тез» на дверях каплиці Віттенберзького замку.

Номер слайду 9

1517 р. – початок Реформації в Німеччині.

Номер слайду 10

“ На цьому я стою й інакше не можу ”https://www.youtube.com/watch?v=s. RUt. Cu. BPQSU“Я не приймаю влади пап і церковного собору, тому, що вони суперечать один одному, моя совість в полоні лише у слова Божого” із виступу на сеймі у Вормсі, 1521р.

Номер слайду 11

З появою в Лютера послідовників і початком Реформації з'явилася третя гілка християнської віри - протестантизм

Номер слайду 12

3. Селянська війна. Томас Мюнцер.Ідеї Лютера підтримав і продовжив пропагувати Томас Мюнцер. Основні положення вчення Т. Мюнцера: справжнє і живе одкровення — це розум , а не слово Боже: Царство Боже - суспільний лад без багатих і бідних, де панують рівність, справедливість, братерство і свобода. щоб осягнути справжню істину, людина повинна розірвати зі своєю гріховною природою, відчути в собі дух Христа Т. Мюнцер зазначав, що Лютер – поганий реформатор, тому що надзвичайно вірує, і мале значення надає діям.

Номер слайду 13

1524 – 1525рр. – селянська війна в НімеччиніТериторія – Пд.- Зх. й Середня Німеччина. Лідер – Т. Мюнцер Програмний документ – “12 статей”Результат – поразка повстанців Причини поразки – погана озброєність, розрізненість дій, відсутність підтримки Титульний лист – “12 статей”

Номер слайду 14

4. Поширення Реформації. Жан Кальвін. Визначним центром протестантизму було місто Женева. Саме до Женеви в 1536 році прибув звинувачений в єресі француз Жан Кальвін. Він заснував нову течію протестантизму – кальвінізм. Жан Кальвін(портрет невідомого художника, 1550 р.)“Женевський папа”

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Пам'ятник “ Стіна Реформації ” в м. Женева, Швейцарія (робота скульптора Поля Ландовськи, ХХ ст.)

Номер слайду 17

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
2706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку