Презентація "Реформи 60-70 років ХІХ ст. в Наддніпрянській Україні"

Про матеріал
Презентація " Реформи 60-70 років ХІХ ст. в Наддніпрянській Україні" показує становище українських земель напередодні змін у суспільно - політичному житті, характеризує причини реформ та їхню сутність. Також у роботі вказані позитивні та негативні наслідки селянської реформи 1861 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕФОРМИ 60-70 РР. ХІХ СТ. В НАДДНІПРЯНСЬКІЙ УКРАЇНІ ЛІКВІДАЦІЯ КРІПАЦТВАЗМІНИ У ЖИТТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Номер слайду 2

РИСИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ НАДДНІПРЯНЩИНИ У СЕРЕДИНІ ХІХ СТ. Кріпосне право заважало формуванню ринкових відносин у сільському господарстві;Наддніпрянщина – найбільш економічно розвинена територія Російської імперії;Розвиток промисловості стримувався відсутністю ринку вільнонайманої робочої сили і вузьким попитом на промислову продукцію;Земля залишається власністю поміщіків і не є предметом купівлі-продажу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сільськогосподарська спеціалізація українських земель у складі Російської імперії

Номер слайду 5

Причини реформування в Російській імперії

Номер слайду 6

Олександр ІІ Романов російський імператор з 1855 до 1881 року. провів ряд реформ:скасування кріпосного права 1861,земельну, судову, військову, фінансову, міську, середньої і вищої освіти та інші.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Риси селянської реформи 1861 р. в Наддніпрянській Україні: Ліквідація кріпосництва Викуп землі селянами Організація селянського самоуправління Визначення повинностей тимчасовозобов'язаних селян

Номер слайду 9

Позитивні та негативні наслідки реформи 1861 р.:1. Кращі землі у поміщіків і селяни змушені землі у них арендувати 2. Основна частина селян розорялися після реформ. Це змушувало шукати їх роботу в місті, поповнюючи ряди найманих робітників або міських жебраків. З. З селянином як і раніше не вважалися. Селянство ніяк не впливало на політичне життя країни. Скасування кріпосного права призвело до зростання виробництва. Активізувалося підприємництво. У селі зберігалася громада. З'явилися два нових соціальних верстви населення-промислова буржуазія і пролетаріат. Право на землю у селян.

Номер слайду 10

Міська реформа 1870 р. Утворення міських дум та управ з виборчим правом чоловіків, що володіли майном.2. Існування посади міського голови.3. Міські думи займалися благоустроем міст.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Військова реформа 1864 р. 1. Запровадження загальної військової повинності для чоловіків віком від 20 років.2. У суходільних військах служба тривала шість років, а на флоті – сім.3. Наприкінці XIX ст. було встановлено п’ятирічний термін служби в усіх родах військ.4. Особи, які здобули освіту, служили менший термін.5. Реорганізація системи військового управління. Країну було поділено на 15 військових округів, до складу трьох із яких (Київського, Одеського і Харківського) входили українські губернії.

Номер слайду 13

Освітня реформа 1863 р. Прийняття нового університетського статуту з широкою автономію в питаннях внутрішнього життя. Започаткування вищої освіти для жінок, яку вони могли отримати на приватних вищих жіночих курсах. Надання права представникам усіх станів навчатися в гімназіях. Гімназії поділялися на реальні та класичні, з окремим навчанням юнаків і дівчат. Право засновувати початкові школи надавалося приватним особам, земствам та іншим громадським установам, але з дозволу влади.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Цензурна реформа 1865 р. Посилення засобів адміністративного впливу на органи друку. Запровадження попередньої цензури газет і журналів. Редакторам під загрозою закриття видань заборонялося торкатися гострих політичних питань

Номер слайду 16

Земська реформа 1864 р. Запровадження в повітах та губерніях земського (місцевого) самоврядування, що складалося з розпорядчих та виконавчих установ. До повітових зборів обирали гласних (депутатів) від різних станів: землевласників, міських власників і селян. Гласні губернські земські установи обиралися повітовими зборами. У Наддніпрянщині дія земської реформи до 1911 р. не поширювалася на Правобережжя, оскільки царизм побоювався, що діяльність земств спричинить там пожвавлення польського національно-визвольного руху

Номер слайду 17

Висновки: На середину ХІХ ст. Російська імперія потребувада реформ практично в усіх сферах життя. Реформи 60-70-рр. ХІХ ст., хоча і мали значні недоліки, але сприяли покращенню становища населення і призвели до пожвавлення соціально-економічного життя в українських землях.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юлія Чернявська
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. gardijcuk raisa
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
7 січня 2021
Переглядів
42711
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку