Презентація "Риби" 7 клас

Про матеріал
Презентація для уроків в 7 класі, тема "Риби" створена за підручником Л.І. Остапченко .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хребетні. Риби. Урок 16

Номер слайду 2

Тип Хордові

Номер слайду 3

Ознаки хребетних. Хорда – внутрішній осьовий скелет. Хребет – осьовий скелет, що складається з послідовності коротеньких хребців, утворених з хрящової чи кісткової тканини.

Номер слайду 4

Ознаки хребетних. Розвинений скелет голови - череп. Нервова система складається з двох частин: передня частина розширена в головний мозок і захищена черепом, а задня має вигляд видовженої трубки – спинний мозок. У глотці хордових тварин є зяброві щілини. Наскрізний кишечник відкривається назовні анальним отвором або в клоаку.

Номер слайду 5

Риби. Найкраще пристосовані до життя у воді. Плавають за допомогою плавців. Дихають киснем, розчиненим у воді. Поширені в усіх типах прісних і солоних водойм. Мешкають на різній глибині водойм і при різних температурах.

Номер слайду 6

Зовнішня будова рибголовазяброва кришкагрудний плавецьчеревний плавецьанальний плавецьхвостовий плавецьхвістспинні плавцітулуб

Номер слайду 7

Зовнішня будова риб. Плавці забезпечують рух тварини або регулюють її положення в товщі води. Для повільного руху вперед або назад слугують грудні плавці. Парні грудні та черевні плавці слугують своєрідним «стерном глибини» - дають змогу змінювати напрямок руху. Непарні плавці (спинні та анальний) забезпечують стабільне положеннятіла риби у воді.

Номер слайду 8

Зовнішня будова риб. Тіло риби вкрите лускою, що захищає її від механічних пошкодженьі надає більшої обтічності. Шкіра має залози, які виділяють слиз.

Номер слайду 9

Якщо водойма вкрита кригою, риба збирається там, де тепліше (наприклад,у ямах на дні). Найважчий період для риб - зимовий, коли у водоймах не вистачає їжі, льодостав перешкоджає надходженню кисню з повітря до води. Навесні, коли температура води підвищується, зростає й активність риб. У цей час спостерігають сезонне явище - нерест. Це процес відкладання самками риб ікри з подальшим заплідненням її сім’яною рідиною(молочком) самців.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
1063
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку