Презентація "Річ Посполита 17-18 ст"

Про матеріал
Презентація до відео-уроку: 8 клас, Всесвітня Історія, Тема: "Річ Посполита 17-18ст". Зйомки для ТБ-Бердянськ, м.Бердянськ, Запорізька обл., Україна, ТВ-проєкт "Навчаємось вдома", виходить протягом карантину щотижнево.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Економічний занепад та політична криза в Речі Посполитій (друга половина 17 – 18 ст.)(Всесвітня історія, 8 клас)Учитель: Раймер В. В.

Номер слайду 3

Мета: ознайомитися зі становищем Речі Посполитої у другій половині 17 - 18 століттях;Завдання: дослідити ґенезу та визначити сутність поділів Речі Посполитої;

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В другій половині XVIII ст. Річ Посполита переживала перманентну кризу політичної системи і втратила фактичну незалежність. Сусідні держави, Пруссія, Російська та Австрійська імперії, фактично контролювали значну частину її території. Земель Речі Посполитої до сусідів був погоджений між Росією і Пруссією 6 лютого 1772 р. у Петербурзі, а 19 лютого 1772 р. у Відні між Росією і Австрією.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Перший поділ Речі Посполитої5 червня 1772 року повноважні представники Пруссії, Австрії та Росії підписали в Петербурзі договір, за яким відбирали на свою користь так звані санітарні смуги, тобто території по периметру Речі Посполитої.

Номер слайду 8

За цією угодою: Королівство Пруссія забрало Помор'я, Куяви та частину Великопольщі загальною площею 36 тис. км² з населенням 580 тис. чол Габсбурзька монархія — Малопольщу і Галичину з Руським, Белзьким і західними околицями Волинського та Подільського воєводств територією 83 тис. км² з 2 650 тис. мешканців. Російська імперія — східнобілоруські землі з Полоцьком, Вітебськом та Мстиславлем, а, окрім цього — частину Ліфляндії, (Латвії), тобто загалом 92 тис. км² площі з 1 300 тис. населення.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Другий поділ Речі Посполитої8 грудня 1792 р. Катерина ІІ підписала іменний указ «О распоряжениях в польских областях, занятых российскими войсками», за яким на головнокомандувача російськими військами на Правобережжі М. Кречєтнікова було покладено виконання першочергових військових і політичних завдань щодо освоєння нових територій.

Номер слайду 11

За новою конвенцією від 12 січня 1793 р., яка була підписана у Санкт-Петербурзі між Пруссією та Росією було проведено другий розділ Польщі, за яким до пруської відійшли області Торуні, Познані і Ґданська, до російської – території Брацлавського, Ізяславського, Мінського і Подільського намісництва та східні частини Дубенського, Кременецького і Луцького регіонів.

Номер слайду 12

27 березня 1793 р. вийшов царський маніфест про включення території Правобережжя до складу Російської імперії. Маніфест зачитували у церквах, де до присяги приводилися війська.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Третій поділ Речі ПосполитоїПісля придушення повстання Т. Костюшка у 1794 р. російськими та прусськими військами за участі Австрії, землі Речі Посполитої остаточно були поділені між трьома державами.23 грудня 1794 р. між Росією і Австрією було підписано конвенцію про необхідність припинення існування Речі Посполитої і про її остаточний поділ. Конвенція між Росією, Австрією та Пруссією від 13 жовтня 1795 р. підтвердила цей поділ.

Номер слайду 15

Територія, що перейшла під владу Російської імперії, була розділена на губернії (Курляндську, Віленську і Гродненську). Тут були збережені колишня правова система. Землі, що відійшли під владу австрійської корони, отримали назву королівства Галичини і Лодомерії і були розділені на 12 округів. Тут були введені німецька школа і австрійське право.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Висновок: в результаті трьох поділів Польська держава перестала існувати. Таким, чином, під владою Російської імперії опинилися всі українські землі Правобережжя, за винятком Галичини, Буковини й Закарпаття, які перебували у складі Австрійської імперії.

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Прочитати § 19

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
2.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Щерба Борис Миколайович
    Тема - РП в 17-18 століттях . А на слайдах - лише ДРУГА половина 18 століття.
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
22826
Оцінка розробки
2.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку