МЕТА: навчити оперувати поняттям рідкий стан речовини, залежність рідкого стану речовини від різних чинників, сформувати поняття «поверхневий натяг», «в’язкість рідин». ПЛАН: Поверхневий натяг, методи визначення. В’язкість рідин, значення в виробництві харчових продуктів. Розв’язування задач
1. Поверхневий натяг, методи визначення. Рідини текучі й однорідні за властивостями в усіх напрямках, тобто ізотропні, вони характеризуються сталістю об’єма. Набувають форми посудини в якій містяться. За внутрішньою будовою ближчі до твердих речовин- мають об’ємну пружність, як і тверді тіла.
Сталагмометр заповнюють досліджуваною рідиною і лічать кількість краплин – n, що витікають із об’єму – V. Потім його заповнюють дистильованою водою і лічать кількість краплин води – n0 , що витікає із цього самого V. У момент відриву краплин вага її дорівнює силі поверхневого натягу.