Презентація "Рідкий стан речовини"

Про матеріал
МЕТА: навчити оперувати поняттям рідкий стан речовини, залежність рідкого стану речовини від різних чинників, сформувати поняття «поверхневий натяг», «в’язкість рідин».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідкий стан речовини

Номер слайду 2

МЕТА: навчити оперувати поняттям рідкий стан речовини, залежність рідкого стану речовини від різних чинників, сформувати поняття «поверхневий натяг», «в’язкість рідин». ПЛАН: Поверхневий натяг, методи визначення. В’язкість рідин, значення в виробництві харчових продуктів. Розв’язування задач

Номер слайду 3

1. Поверхневий натяг, методи визначення. Рідини текучі й однорідні за властивостями в усіх напрямках, тобто ізотропні, вони характеризуються сталістю об’єма. Набувають форми посудини в якій містяться. За внутрішньою будовою ближчі до твердих речовин- мають об’ємну пружність, як і тверді тіла.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Рідини. ПолярніВища температура кипіння, менша легкість. Етиловий спирт – належить до асоційованих рідин і кипить при вищій температурі. Не полярніДиметиловий естер – належить до неасиційованих рідин.

Номер слайду 6

У молекул поверхневого шару рідин невикористані сили зчеплення є джерелом надлишкової енергії, яку називають вільною поверхневою енергією. Вільну енергію одиниці поверхні називають - поверхневим натягом. Позначають - σ

Номер слайду 7

Поверхневий натяг дорівнює відношенню сили поверхневого натягу F, яка діє на межу поверхневого шару довжиною L, до цієї довжини. [σ] =1𝐻м 

Номер слайду 8

Для чистин рідин залежить від природи рідини і температури;Для розчинів залежить від природи розчинника, а також від природи розчинника і концентрації розчиненої речовини. Поверхневий натяг може різко змінюватись при розчиненні в них різних речовин.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вимірювання поверхневого натягу

Номер слайду 11

Метод «лічби крапель» - прилад сталагмометр.

Номер слайду 12

Сталагмометр заповнюють досліджуваною рідиною і лічать кількість краплин – n, що витікають із об’єму – V. Потім його заповнюють дистильованою водою і лічать кількість краплин води – n0 , що витікає із цього самого V. У момент відриву краплин вага її дорівнює силі поверхневого натягу.

Номер слайду 13

Вагу краплин визначають за рівнянням. Р = Vρg/n, де g – прискорення вільного падіння. Сила поверхневого натягу, що утримує краплину, дорівнює 2ρπσ, де 2ρπσ довжина окружності отвору капіляра, від якого відривається краплина.

Номер слайду 14

Поверхневий натяг визначають за формулоюσ = σ0 ρn0 / ρ0n

Номер слайду 15

2. В’язкість рідин, значення в виробництві харчових продиктів. Одиниця вимірювання динамічного коефіцієнта в'язкості — Пуаз у системі СГС і Па·с в СІ.

Номер слайду 16

В’язкість рідин залежить від температури: з підвищенням вона зменшується, рідина стає рухливішою, її текучість збільшується. Чим вища концентрація, тим більша в’язкість.

Номер слайду 17

3. Розв’язування задач Звичайна швацька голка має довжину 3,5 см і масу 0,1 г. Чи достатньо поверхневого натягу води для того, щоб утримувати голку на поверхні?

Номер слайду 18

 Для визначення коефіцієнта поверхневого натягу води використали піпетку, діаметр вихідного отвору якої 2 мм. Маса 40 крапель, як виявилося, дорівнює 1,9 г. Чому дорівнюватиме за цими даними коефіцієнт поверхневого натягу води?

Номер слайду 19

 З якою силою діє мильна плівка на дротину АВ (мал. 90), якщо довжина дротини становить 3 см? На скільки зміниться поверхнева енергія плівки від переміщення дротини на 2 см?       σ    = 0,04 Н/м

Номер слайду 20

До вашої уваги You. Tube Канал: Chemistry Teacher.https://www.youtube.com/channel/UCSDScy. Fzw. A4x_b. QFJn. Qt. Ot. Q?view_as=subscriber

pptx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
3066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку