Презентація "Різноманітність комах"

Про матеріал
Презентація до уроку "Різноманітність комах. Комахи з повним перетвореням.". Містить інтерактивні підходи до викладення даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність та практичне значення комах. Комахи з повним перетворенням. Самко Г. М.

Номер слайду 2

Самко Г. М. Встанови відповідність типу кінцівок комах та представників: 1. Ходильні а). сарана2. Стрибальні б). вовчок 3. Риючі в). богомол 4. Хапальні г). жук- плавунець5. Плавальні д). паличник Які типи розвитку зображено на малюнк під цифою 1, 2

Номер слайду 3

Самко Г. М. Встановіть відповідність між назвами комах і властивими їм типами ротових апаратів: 1. гризучий; А бджола;2. сисний; Б комар;3. колючо-сисний; В муха;4. лижучий. Г хрущ; Д. метелик.

Номер слайду 4

Самко Г. М. Всюди їх влітку багато: Діти крилатого тата. Дірки прогризли в листочках,Нищать плоди у садочках. (Гусінь)Як називається стадія розвитку? личинка. Які типи розвитку характерні для сарани та травневого хруща

Номер слайду 5

Розглянемо ряди комах з повним перетворенням. Ряд ЛускокриліРід ПеретинчастокриліРяд ДвокриліРяд Твердокрилі або Жуки. Самко Г. М.

Номер слайду 6

Ряд Лускокрилі або Метелики. Лускокрилі, або метелики - один із самих чисельних рядів комах із типу членистоногі тварини. Характерною особливістю всіх представників ряду є наявність лускатого різнобарвного покриву крил. В даний час відомо близько 150 тисяч видів, поширених по всій земній кулі, крім Антарктиди. Дві пари великих крил, ротовий апарат у гусениць гризучий, а в імаго — сисний. Слинні залози можуть виділяти шовкові нитки. Самко Г. М.

Номер слайду 7

Самко Г. М. З незапам’ятних часів нас порівнюють з весною, красою, вічністю. Ми були символом безсмертності, щастя, вірності, любові, а сьогодні деякі молодята випускають нас на весіллі замість голубів. Ми є джерелом поетичного натхнення і стали героями багатьох міфів та легенд

Номер слайду 8

Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію. Метелики народжуються, щоб померти, давши життя новому поколінню. Більшість метеликів живе всього кілька днів. Рекордсменом за тривалістю життя є метелик Монарх, деякі особини доживають до 6 місяців. Сьогодні на земній кулі нараховується близько 165 000 видів метеликів, і щорічно ентомологи здійснюють нові відкриття. Метелики пробують їжу, стоячи на ній. Це тому, що їх датчики смаку знаходяться в ногах. Самко Г. М.

Номер слайду 9

Самко Г. М. Ряд Перетинчастокрилі . Автор книги «Як тварини служать людям» В. Краснопевцов пише: «Отрута цієї комахи цілюще впливає на загальний стан хворого, підвищує його тонус, поліпшує сон і апетит. Вона стимулює серцевий м’яз, знижує підвищений кров’яний тиск, збільшує прилив крові до осередкузахворювання і зменшує біль. Отруту цієї комахи використовують, щоб подолати наслідки радіоактивного випромінювання».— Чи знаєте ви цю комаху? Дві пари перетинчастих крил, ротовий апарат гризучий або гризучо- лижучий. Багато видів — суспільні комахи. Один з найбільших рядів комах, що включає близько 30 000 видів пильщиків, ос, бджіл та мурах. Назва походить від перетинчастих крил цих комах. Самиці цих комах зазвичай мають особливі органи для відкладання яєць у тіло хазяїна або інші доступні місця. Ці органи часто модифіковані та перетворені на жало.

Номер слайду 10

Самко Г. М.

Номер слайду 11

Самко Г. М.

Номер слайду 12

Самко Г. М.

Номер слайду 13

Самко Г. М. На квіточці бджілка спивала росу, На квіточці бджілка зустріла осу.“Сестрице, - звернулась до бджілки оса, - Хіба не однакова наша краса?Ми схожі с тобою, і дивно мені, Що людям ти люба, а чомусь – ні”.“Ой, сестро, - тут бджілка спинила осу, - Хіба ж то нас люблять лише за красу?Багато гарніших комах у гаю, Мене поважають за працю мою”. І. Кульська. Бджола Оса А чим вони відрізняються?

Номер слайду 14

Самко Г. М.

Номер слайду 15

бджола – літає зі швидкістю до 10 км/год.літуном-рекордсменом серед комах є не моторна мушка і не дужий жук, що голосно дзижчить, а товстопузий метелик-бражник. Швидкість його польоту сягає 60км/год. Цей метелик може пролетіти сотні кілометрів без відпочинку.• … у Бразилії живе мурашка-велетень. Її називають гігантська динопонера: довжина тіла цієї мурашки досягає тридцяти сантиметрівє бджоли, які виробляють кислий мед. У цих бджіл немає жала.у Бразилії є мурашки, які, перш ніж переправитись на протилежний берег річки Парагоби, під її руслом проклали тунель завдовжки понад кілометр.один метелик тутового шовкопряда відкладає стільки яєць, з яких одержують таку кількість коконів, що на ткацьких верстатах можна виготовити шовк для пошиття одного плаття. Самко Г. М.

Номер слайду 16

Самко Г. М. Не птах, а літає, з хоботом, а не слон. Не хто не привчає, а на ніс сідає. муха. Ось на лоб мені сідає. Лясь! – і вже його немає,комар

Номер слайду 17

Ряд ДвокриліМуха. Комар. ОводҐедзь. Самко Г. М.

Номер слайду 18

Двокри́лі (Diptera) — один з найбільших рядів комах, який нараховує приблизно 240 000 видів комарів, мошок, мокреців, ґедзів, мух, оводів тощо, проте тільки близько половини з них (приблизно 120 000 видів) є описаними. Одна пара перетинчастих крил, ротовий апарат ли-жучий, колючо-сисний або недорозвинений (в імаго). Друга пара крил перетворена на органи рівноваги — дзижчальця. Ряд видів — шкідники с.-г. культур. Є паразити тварин і переносники небезпечних захворювань (малярія). Деякі — запильники. Самко Г. М.

Номер слайду 19

Цікаві факти…Комарів відомо 3000 видівкомарі гинуть від світла лампи-блискавки. Якщо увімкнути лампу-блискавку, то із 100 комарів ¼ гине, а інші втрачають здатність розмножуватися, і при повторному спалаху гинуть всі інші. Комарі літають зі швидкістю3 км /год. Не зважаючи на великі фасеточні очі, мухи не бачать чіткого зображення на значній відстані. Вони починають полохатись на відстані від 40 до 70 сантиментрів, все, що рухається далі – вони не помічають. Також цікавий факт, зебр мухи цеце не кусають, адже сприймають їх забарвлення як мерехтіння чорних та білих полос. Мухи здатні відчувати запахи на відстані до 500 метрів. Звичайна кімнатна муха здатна переносити бруд на лапках на відстань до 20-25 кілометрів від місця, де вона її підчепила. Самко Г. М.

Номер слайду 20

Дві пари крил, ротовий апарат гризучий. Перша пара крил перетворена на тверді надкрила, друга — перетинчаста. Ряд твердокрилі або Жуки. Самко Г. М. Жуки - це найчисленніша група серед комах. Ряд об'єднує понад 140 родин і понад 350 тисяч видів тварин. Це майже половина від усіх відомих у даний час комах. Представники твердокрилих мешкають у різноманітних умовах суші та в прісних водоймах повсюдно на Землі, крім Арктики та Антарктики. Величезною різноманітністю відрізняються види жуків у тропічному поясі.

Номер слайду 21

Самко Г. М.

Номер слайду 22

Самко Г. М. У всьому світі відомо більше 4000 видів цих жучків. Сонечка живуть майже у всіх частинах світу (за винятком Антарктиди і зон з вічною мерзлотою): Цікаво, що ці милі комахи в більшості своїй – люті хижаки. Їх їжу складають попелиці, червці, листоблошки та інші комахи-шкідники. За день одна сонечко з’їдає від 50 до 200 попелиць Багато хто думає, що точки на спинці цього жучка означають кількість прожитих їм років. Насправді ж ніякого зв’язку між ними і віком сонечка не існує.

Номер слайду 23

Самко Г. М.

Номер слайду 24

Самко Г. М.

Номер слайду 25

Самко Г. М.

Номер слайду 26

Самко Г. М. Домашнє завдання. Прочитати §19, §13виконати міні-проект «Комахи України».

Номер слайду 27

Самко Г. М. Дякую за увагу

pptx
Додано
22 грудня 2021
Переглядів
4645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку