Наукова робота "Картопля"

Про матеріал
У науковій роботі представленні матеріали щодо визначення найкращих сортів картоплі для висаджування в нашій місцевості
Перегляд файлу

1

 

Загальноосвітня школа І - ІІІ ступеня села Воютин

 

 

 

 

Матеріали на конкурс

 

«Юний генетик і селекціонер»

 

 «Перспективні сорти картоплі для висаджування в селі Воютин»

Культурні рослини родини пасльонових — урок. Біологія, 6 клас.              

 

                           Матеріали підготувала:

Учениця 9 класу

Поровчук Богдана Василівна

Керівник: Горбачук Тетяна Вікторівна

Вчитель біології вищої категорії

 

-2020-

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………......................3

РОЗДІЛ 1. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУРИ……………………5

1.1.Обробіток ґрунту………………………………………………………   5

1.2. Добрива………………………………………………………………… 5

1.3. Висаджування та догляд………………………………………………..6

1.4. Збирання врожаю……………………………………………………  …6

РОЗДІЛ 2.  МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КАРТОПЛІ…………………..7

2.1. Особливрсті будови рослин…………………………………………….7

2.1.1.  Будова корення……………………………………………………….8

2.1.2. Будова стебла………………………………………………………….8

2.1.3. Будова листка………………………………………………………….9

2.1.4. Будова квітки………………………………………………………...10

2.1.5. Особливості будови бульби………………………………………...10

РОЗДІЛ 3. ХАРАКТЕРИСТИКА СОРТІВ КАРТОПЛІ ЯКУ ВИРОЩУЮТЬ В СЕЛІ ВОЮТИН………………………………………………………………….12

3.1. Сорт «Скарб»…………………………………………………………..12

3.2. Сорт «Словянка»……………………………………………………...12

3.3. Сорт «Тайфун»…………………………………………………………13

3.4. Сорт «Санте»…………………………………………………………...13

3.5. Сорт «Аріель»………………………………………………………….14

3.6. Сорт «Рів’єра»……………………………………………………….…14

3.7. Сорт «Белларосса»…………………………………………………….15

3.8. Сорт «Рокко»…………………………………………………………..15

3.9. Сорт «Тирас»…………………………………………………………..16

3.10. Сорт «Повінь»………………………………………………………...16

3.11. Сорт «Моцарт»……………………………………………………….17

3.12.  Сорт «Іван–та-Марія»……………………………………………….17

4. ДОСЛІДЖЕННЯ КРАЩИХ СОРТІВ  КАРТОПЛІ……………………… ...18

4.1. Відбір матеріалів для дослідження…………………………………….18

4.2. Визначення смакових якостей………………………………………….19

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...27

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………...29

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..31

 

 

 

ВСТУП

Картопля - поширена сільськогосподарська культура, яку в народі називають «другим хлібом», одна з наважливіших продовольчих, технічних і кормових культур [9].

Рослина походить з Південної Америки; там і нині вона росте у дикому стані. Картопля вперше була одомашненена в регіоні сучасного південного Перу і крайнього північно-західного регіону Болівії. У великих обсягах картоплю почали вирощувати в Андах, біля озера Тітікака не пізніше IV століття до нашої ери. Зібрані бульби кілька разів виморожували, потім розминали ногами і таким чином отримували сушену картоплю, яка мала назву чуньо. Чуньо можна було переносити з собою на далекі відстані, а за потреби перемелювати і пекти коржі. Поступово картопля поширилася багатьма країнами, ставши основою щоденного меню [2].

Актуальність роботи визначається тим, що на сьогоднішній день є досить важливим обрати саме ті сорти картоплі які пристосовані до відповідних ґрунтово-кліматичних умов. Цим сортам потрібно забезпечити найповніше виявлення генетичного потенціалу на основі добре поставленої роботи, освоєння зональних інтенсивних технологій.

Мета роботи – визначити найкращі сорти картоплі для висаджування в селі Воютин.

Завдання роботи:

  1. Описати основні особливості вирощування картоплі.
  2. Розглянути морфологічні особливості картоплі.
  3. Опимати характеристику різних сортів картоплі.
  4. Провести опитування серед місцевих жителів.
  5. Провести дослідження щодо визначення найкращих сортів картоплі.
  6. Сформулювати висновки.

Об’єкт роботи: картопля різних сортів.

Предмет роботи – особливості технології вирощування картоплі.

Методи досліджень:

1. Аналіз наукової літератури та періодичних видань;

2. Дослідження;

3. Аналіз, синтез і узагальнення результатів дослідження.

Новизна роботи: полягає у першій спробі систематизувати матеріал щодо визначення найкращих сортів картоплі, які висаджують жителі села Воютин.

У роботі знаходиться багато інформації про різні сорти картоплі, які висаджують жителі села Воютин.

Під час дослідження встановлено, які саме сорти картоплі є найкращими для висаджування в селі Воютин.

Практичне значення роботи: Результати проведених досліджень можуть бути використані на уроках біології.

Об`єм та структура роботи: Робота викладена на 30 сторінках комп`ютерного набору. Складається з 4 розділів, досліджень та висновків. У роботі містяться додатки.

Бібліографія. Для написання роботи та проведення досліджень було використано 24 літературних джерела.


РОЗДІЛ 1. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУРИ

 

  1.                Обробіток ґрунту

 

Глибока зяблева оранка створює сприятливі умови для розвитку бульб. Тому її проводять на повну глибину орного шару з попереднім лущенням стерні, якщо це поле картоплі розміщують після зернових (на чорноземах глибина оранки становить 27-30 см). При неглибокій оранці ускладнюється підгортання картоплі, що призводить до утворення дрібних бульб, які залягають близько до поверхні ґрунту. У господарствах, де картоплю саджають улітку, навесні ґрунт розпушують на глибину 20-22 см і обробляють, як чорний пар [20]. (Див. Рис. 1.1.)

 

Обработка земли под картофель: осеню и весной, вспашка и удобрения почвы

 

Рис. 1.1. Глибинна оранка для картоплі

  1.                Добрива

 

З урожаєм 10 т/га картопля виносить із ґрунту 50 кг азоту, 20 кг фосфору і 100 кг калію. Слід зазначити, що коренева система картоплі засвоює з ґрунту калію більше за інші культури. Тому при вирощуванні її на піщаних і торф'яних ґрунтах, які містять дуже мало калію, потрібно вносити підвищені дози калійних добрив. Під картоплю використовують різні органічні добрива - гній, торфогній, компости, зелені добрива. Внесення гною (20-30 т/га) під картоплю підвищує вміст крохмалю в бульбах та значно збільшує урожай [20].

 

  1.                Висаджування та догляд

 

Картоплю перед садінням сортують, видаляють всі хворі та пошкоджені бульби. Відбирають для садіння здорових, з високими врожайними якостями бульби. Садити картоплю починають тоді, коли температура ґрунту на глибині 10 см досягне 8-10'С. Садіння бульб у попередньо нарізані гребені найбільш ефективне в ґрунтах з неглибоким вмістом гумусу. Це пов'язано з тим, що гребінь створює сприятливі умови для розвитку і ґрунтового живлення рослин картоплі. Догляд за картоплею полягає в розпушуванні ґрунту в міжряддях, кількість яких залежить від кліматичних умов конкретного року.

Захист насаджень картоплі від хвороб та шкідників залежить від фіто санітарного стану ґрунту та рослин. Кількість обробок від колорадського жука та фітофтори значною мірою залежить від ступеня поширення хвороби та жуків. [7].

 

1.4. Збирання врожаю

 

Залежно від призначення картоплю збирають у різні строки. Столові ранні сорти для літнього споживання збирають до настання повної стиглості. Картоплю, вирощену на зайнятих парах, збирають на 8-10 днів раніше, щоб мати змогу підготувати ґрунт для сівби озимих. Пізньостиглі сорти картоплі потрібно збирати до настання осінніх приморозків (раніше повної стиглості).

РОЗДІЛ 2.  МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КАРТОПЛІ

 

2.1. Особливості будови рослин

 

Картопля – багаторічна трав'яниста рослина, але в сільськогосподарській практиці використовується як однорічна культура. Розмножується бульбами. Для прискореного розмноження використовують частини бульб, паростки, черешки. В селекційній роботі застосовують генеративне розмноження насінням. Види, сорти і гібриди картоплі розрізняють і класифікують за морфологічними ознаками підземних і надземних органів. (Див. Рис. 2.2.).

Рослини, вирощені з насіння, утворюють стрижневу кореневу систему – головний корінь з численними бічними корінцями. При розмноженні бульбами утворюється мичкувата коренева система, яка складається з проросткових, або первинних коренів, що мають вигляд горбиків, пристолонних і столонних коренів.

 

Особливості вирощування картоплі з паростків та поділом клубнів – Станція  Юних Натуралістів м. Шостка

Рис. 2.2. Особливості будови рослин


2.1.1. Будова корення

 

Основна маса коренів розташована на глибині орного шару, деякі заглиблюються до 70-80 см. В ущільнених суглинистих ґрунтах, коренева система зосереджується в поверхневому шарі (0-15 см).

Розвиток кореневої системи залежить від особливостей сорту та умов вирощування. Найбільшого розвитку вона досягає під час цвітіння. В міру дозрівання бульб корені поступово відмирають. (Див. Рис. 2.3.).

 

Будова картоплі: корені, бульби, стебла і листя

Рис. 2.3. Будова корення

 

2.1.2. Будова стебла

 

Стебло картоплі тригранне, рідше – багатогранне з виростами у місцях з'єднання граней на ребрах. Розрізняють кущі мало - і багатостеблі, високі, середні (в більшості сортів) і низькі; компактні й розлогі. Стебла бувають прямої або колінчастої форми. У деяких сортів, особливо ранніх, стебла в кінці вегетації або одразу ж після цвітіння лягають на ґрунт [9].

Забарвлення стебел зелене з бурим або чорнуватим відтінком. Іноді при значному вмісті антоціану стебла набувають червоно - або синьо-фіолетового забарвлення. (Див. Рис. 2.4.).

Біологічні та морфологічні особливості | Agromage.com

Рис. 2.4. Будова стебла

 

2.1.3. Будова листка

 

Листок картоплі переривчасто-непарноперисторозсічений. Складається з кінцевої частки, кількох пар бічних часток і дрібніших часточок між ними. Частки і часточки стерженьками кріпляться до стержня, який поступово переходить в черешок листка. Характерною сортовою ознакою є форма краю часток листка, яка буває дрібно хвилястою, гвинтоподібно-вигнутою, човникоподібно-вигнутою. (Див. Рис. 2.5.)

Болезни картофеля - вирусные, грибные,бактериальные и неинфекционные.  Борьба с болезнями картошки.

Рис. 2.5. Будова листка картоплі

2.1.4. Будова квітки

 

Квітки картоплі зібрані в суцвіття, яке складається з квітконіжки, квітколожа і квіток. Форма суцвіть компактна або розлога, квітконосів – довга або коротка. Оцвітина колесоподібна, пелюстки зрощені. Забарвлення оцвітини буває синє, блакитно - або червоно-фіолетове і біле. Інтенсивність забарвлення визначають по квітках, які щойно розпустилися: з віком рослини вони слабшає. Бутони округлі, овальні або видовжені. (Див. Рис. 2.6.)

 

Цветы картофеля :: Валентина Пирогова – Социальная сеть ФотоКто

Рис. 2.6. Будова квітки картоплі

 

2.1.5. Особливості будови бульби

 

Бульби являють собою потовщені і вкорочені підземні пагони, від довжини яких залежить компактність або розкиданість гнізда. В ранньому віці на бульбах можна помітити дрібні лусковидні листочки, позбавлені хлорофілу. З розвитком бульб листочки атрофуються, а на їх місці утворюються надбрівні дуги різної форми. У пазухах листочків закладаються бруньки спокою, гак звані вічка. У кожному вічку знаходиться не менше трьох бруньок, але проростає тільки основна [9, с. 7].

Форма бульб – округла, овальна або видовжена – є досить сталою сортовою ознакою, але тільки на легких супіщаних ґрунтах. На важких, особливо кам'янистих ґрунтах, формуються бульби з нерівно горбкуватою поверхнею. В окремих сортів вона змінюється залежно від вмісту вологи в ґрунті. При різкій зміні засушливого періоду вологим виникають дітки, тріщини, дуплистість, спостерігається проростання раніше утворених бульб. Під впливом вірусних захворювань утворюються веретено і грушоподібні бульби.

Товщина шкірки бульб залежить від зовнішніх умов. Вологий ґрунт і одностороння дія фосфорних добрив сприяють її потовщенню, сухий ґрунт і азотне та калійне удобрення зумовлюють утворення тонкої шкірки. За характером поверхні шкірка буває гладенькою або сітчастою. По ній розкидані невеликі округлі точки – сочевички, крізь які здійснюється дихання. При удушенні бульб сочевички розростаються.

Забарвлення бульб залежно від наявності і концентрації пігменту антоціану в шкірці може набувати різних відтінків: синього, фіолетового, червоного. При відсутності антоціану бульби мають біле або жовте забарвлення. (Див. Рис. 2.7.)

 

картопляник | БУЛЬБА-ФЕСТ

Рис. 2.7. Бульби картоплі


РОЗДІЛ 3. ХАРАКТЕРИСТИКА СОРТІВ КАРТОПЛІ ЯКУ ВИРОЩУЮТЬ ЖИТЕЛІ СЕЛА ВОЮТИН

 

3.1. Сорт «Скарб»

 

http://dompostroy.com.ua/images/Sort_kartofelya_Skarb_opisanie_i_foto.jpgСередньостиглий столовий сорт, відрізняється рекордною врожайністю, невибагливістю в зберіганні та стійкістю до більшості хвороб. Період дозрівання - 80-95 днів. Вміст крохмалю - 12-17%. Середня маса бульб - 150-200 грам. Кількість бульб у кущі до 20. Урожайність до 650 центнерів з гектара. Споживчі якості: хороші, при варінні не розварюється і не темніє, ідеально підходить для салатів, чіпсів і картопляних оладок, гарно зберігається. Колір шкірки і м’якоті жовтий. Сорт придатний для вирощування на будь-яких типах грунтів, висока стійкість до захворювань.

 

3.2. Сорт «Словянка»

http://taurian.com.ua/images/Kartofel_Slavyanka_opisanie_sorta-_foto-_otzivi.jpg

Сорт Слов’янка на Україні є одним з найбільш популярних і поширених сортів. Кущі картоплі виростають досить великими. Цвіте картопля Славянка невеликими фіолетовим суцвіттям з білими плямами на кінцях. Сорт картоплі Слов’янка відноситься до пізньостиглих. Найвизначнішою особливістю сорту Слов’янка є його врожайність. Максимальна ж врожайність при дотриманні всіх агрономічних прийомів вирощування може скласти 400 центнерів з гектара. Крім того, що важливо, урожай картоплі не сильно визначається погодними умовами. При будь-яких обставин урожай обов’язково буде, але його кількість залежить від догляду.

3.3. Сорт «Тайфун»

Кущ картоплі даного сорту потужний, високий, прямостоячий. Листок - помірно - зеленого забарвлення, віночок квітки - білий, рясність квіток - помірна. Бульби - жовті, овальні з гладенькою шкіркою, вічка - середніі. М’якуш - жовтий. Дозрівання бульб настає через 65-75 днів з моменту посадки. Середня врожайність становить 40-45 т / га.Сорт придатний для прибирання за допомогою механічних засобів. Вміст крохмалю в бульбах знаходиться в межах 16-20%. Смакові якості картоплі дуже високі. Сорт картоплі Тайфун стійкий до спеки і посухи.

 

3.4. Сорт «Санте»

 

Картофель Санте: описание и характеристики сортаГолландський сорт картоплі «Санте» відрізняється хорошими смаковими якостями. Це середньостиглий сорт, для дозрівання потрібно 80-90 днів, не схильний до проростання при зберіганні.

Кущ картоплі середньої висоти, прямостоячий, стебла облиствені, квітки невеликі з білим віночком. Бульби мають велику овальну форму і жовту шкірку, колір м'якоті світло-жовтий.

Сорт картоплі «Санте» стійкий до фітофторозу бульб, бадилля, до вірусут і картопляної нематоди. Лежкість бульб - хороша. Урожайність сорту до 570 ц / га. Наявність крохмалю: 10-14,2%.

В середньому вага однієї картоплини може становити 250-350 грам. У виняткових випадках він, при правильному вирощуванні може досягти ваги в пів кілограма.


3.5. Сорт «Аріель»

 

http://taurian.com.ua/images/Kartofel_Rivera_opisanie_sorta-_foto-_otzivi.jpgАріель - ранній сорт, дуже врожайний, в залежності від умов вирощування з 1 гектара можна зібрати від 220 до 490 ц. добірної картоплі.

Листя темно-зелені, дрібні, зі слабко хвилястими краями. Компактний віночок зібраний з великих червоно-фіолетових квітів, які швидко опадають і не утворюють ягід. Коренева система добре розвинена, під кожним кущем утворюється 10-15 добірних бульб. Рідко уражається вірусами, при правильному догляді практично не страждає від чорної ніжки або кореневої гнилі. Раннє дозрівання береже бульби і листя від фітофторозу. При приготуванні коренеплоди разварюється, м`якоть стає дуже ніжною і розсипчастою.

 

3.6. Сорт «Рів’єра»

http://taurian.com.ua/images/Kartofel_Rivera_opisanie_sorta-_foto-_otzivi_3.jpg

Суперранній голландський сорт. Колір шкірки – світло-жовтий. М’якуш зерниста смачна, з кремовим відтінком. Бульби рівні, овальної форми, набирають вагу до 170 р. Ранній сорт картоплі Рів’єра містить більше 18 % крохмалю, вітаміни, білки, амінокислоти і мінерали. Квіти зібрані віночком з червоно-фіолетовим забарвленням. Листя на стовбурах великі, темно-зелені, з хвилястістю по краю. Коренева система дуже потужна, що дозволяє забезпечувати продуктивність навіть у посушливий період. Такі корені здатні забезпечити рослину вологою в будь-якому грунті. Висока стійкість до хвороб. Звичні захворювання картоплі не встигають вразити сорт Рів’єра, завдяки короткому періоду вегетації. До часу дозрівання врожаю проходить всього 40 днів. Тому рання картопля Рів’єра практично не хворіє.

3.7.  Сорт «Белларосса»

«Белая роза»Сорт Белларосса був отриманий зусиллями німецьких селекціонерів і успішно вирощується сьогодні в помірних кліматичних зонах. Урожай картоплі Белларосса можна збирати через 60 днів з моменту висадки в грунт. Картопля цього сорту нормально реагує на засуху, сорт має досить хороший імунітет до хвороб, як бактеріальна гниль, рак картоплі, парша, віруси, картопляної нематоди, чорної ніжки, фітофторозу. Під час збору врожаю бульби важко пошкодити механічним шляхом, найчастіше їх вдається зібрати цілими. Белларосса є столовим сортом картоплі, який відмінно вариться і дуже приємний на смак.

 

3.8. Сорт «Рокко»

http://taurian.com.ua/images/Kartofel_Rokko_opisanie_sorta-_foto-_otzivi_2.jpg

Сьогодні овоч вирощують у багатьох країнах світу більше двох десятків років. Бульби рожево-червоні, овальні, гладкі м’якоть ніжно-кремовий. Колір після варіння не змінюється. Картоплини вагою до 125 грамів, в кущі більше 10 штук. Загальна вага одного куща близько 1 кг 500 гр. Якщо дивитися у великих масштабах, то з гектара можна взяти до 400 центнерів. Відрізнити сорт «Рокко» від інших сортів можна за прямостоячим кущем рослини, великим соковито-зеленим листям і суцвіттям червоного або фіолетового кольору.

Цей сорт картоплі середньостиглий дозріває через 3 місяці після появи сходів. Також цей сорт має високий рівень крохмалю: 15-30%. Відмінні смакові якості, якщо судити по відгуках овочівників. Здатний витримати коливання температури і вологості грунту.

3.9. Сорт «Тирас»

 

http://dompostroy.com.ua/images/Sort_kartofelya_Tiras_opisanie_i_foto.jpgРанній, посухостійкий сорт, що дозволяє отримувати два 2 врожаю за сезон. Період дозрівання (вегетації): 70-80 днів (перший урожай можна збирати через 38-40 днів). Вміст крохмалю: 10-14,5%. Маса товарних бульб (грам): 116-140 грам. Кількість бульб у кущі: 9-12 штук.Урожайність (ц / га): 210-460. Споживчі якості: хороший смак (оцінка 4 з 5), м’якоть розварюється при варінні, має високу здатність до зберігання.  Колір шкірки - рожевий (світло-червоний). Колір м’якоті- білий.

Особливості вирощування: посухостійкий, може вирощуватися на бідних ґрунтах, рекомендовано пророщування і посадка в грунт температурою не нижче + 5-6 ° C у напрямку з півночі на південь, відстань міжрядь 0,7 м, між кущами – 0,3 м.

 

3.10. Сорт «Повінь»

https://agrarii-razom.com.ua/sites/default/files/styles/imagetext_carousel/public/sortu/povin.jpg?itok=W99IqiKE

Ранньостиглий український сорт картоплі столового призначення. Пристосовується до грунту і клімату, невибагливий в догляді.

Період дозрівання - 70-75 днів, перша копка можлива на 45-й день після появи сходів. Вміст крохмалю: 13,2-16,5%. Маса товарних бульб (грам): 82-151. Кількість бульб у кущі: 6-10 штук. Урожайність (ц / га): 138-249.

Споживчі якості: хороший і відмінний смак, підходить для приготування будь-яких страв. Лежкість (здатність до зберігання): 88%. Колір шкірки: червоний. Колір м’якоті: світло-жовтий. Стійкість до захворювань - сорт стійкий до золотистої картопляної нематоди і збудника раку картоплі.

3.11. Сорт «Моцарт»

 

http://rodagro.com.ua/nasha_produktsiya_files/1b690459b62880b22522057236aac05c.jpg

Сорт картоплі «Моцарт» середньопізній. Вегетаційний період - 120 днів. Форма бульби - овальна. Розмір бульби- середнього розміру. Колір шкірки-червоний. Колір м'якоті- жовтий. Глибина залягання вічок-невелика. Вміст сухої речовини- 20,3%. Особливості при обробітку. Швидкий розвиток бульб на пізніх стадіях дозрівання. Сорт має тривалий період спокою і пізніше дозрівання. Для сорту рекомендується внесення азотних добрив на 30 % менше, ніж в середньому від розрахункових значень для середньопізнього сорту. Рекомендується трохи збільшити норму калійних добрив.

3.12.  Сорт «Іван–та-Марія»

 

картопляКущ цього сорту прямий і високий, з великою кількістю великого листя, пагони можуть нахилятися прямо до землі. Цвітіння рясне, квіти білі і трохи кремові, але суцвіття майже не формуються, квітки дуже швидко опадають. Коренеплоди правильної, округло-овальної форми, шкірка жовта, цятки і вкраплення на ній - рожеві, очі маленькі. М`якоть на зрізі кремового забарвлення. Середня маса бульби - 100-120 грам, може досягати 180 грам, дрібних бульб майже не буває. Вміст крохмалю висока - Від 8 до 14 відсотків. Багатий цей сорт і вітаміном С, особливо в період збору. Сорт став дуже популярний серед садівників завдяки невибагливості і посухостійкості, він добре переносить високі температури грунту і повітря. Посадку слід починати рано, враховуючи місцевий клімат, але головне - в період розпускання листя на березі.

4. ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНИХ СОРТІВ КАРТОПЛІ

 

4.1. Відбір матеріалів для дослідження

 

Для того щоб визначити які саме сотри картоплі є найкращими за смаковими та технічними показниками відправились для проведення опитування – анкетування, щоб з’ясувати, які саме сорти картоплі висаджують жителі села Воютин?

Анкети для опитування містили в собі декілька запитань, на які давали відповідь респонденти котрі займаються вирощуванням картоплі різних сортів.

  1.                   Які сорити картоплі ви висаджуєте?_________________________
  2.                   Які сорти картоплі на вашу думку є найсмачніші?______________
  3.                   Які сорти картоплі дають найбільший урожай?________________
  4.                   Які сорти картоплі ви хотіл б ще придбати?___________________

Опитування проводили протягом одного тижня. В опитуванні взяли участь близько 50 людей.

Проаналізувавши анкетні дані з’ясували, що найчастіше жителі села Воютин висаджують такі сорти картоплі: «Скарб», «Словянка», «Тайфун», «Санте», «Аріель», «Рівєра», «Беларосса», «Рокко», «Тирас», «Повінь», «Моцарт», «Іван – та – Марія». (Див. Табл. 4.1.)

Таблиця 4.1.

Сорти картоплі, які висаджують жителі села Воютин

Сорти картоплі

Кількість людей, які приймали участь в опитуванні

1

«Скарб»

4

2

«Словянка»

3

3

«Тайфун»

3

4

«Санте»

4

5

«Аріель»

3

6

«Рівєра»

5

7

«Беларосса»

8

8

«Рокко»

9

9

«Тирас»

3

10

«Повінь»

2

11

«Моцарт»

4

12

«Іван – та – Марія»

2

Картоплі цих сортів відібрали для подальшого дослідження та з’ясування - які ж сорти картоплі є найкращими, дають найбільший урожай, досить добре зберігаються та є стійкими до хворб?

Відібрані сорти картоплі поміщали в поліетиленові пакети вказуючи назву сотру на етикетці. (Див. Додаток А. Рис. 4.1.) Після чого картоплю розкладали вказуючи назву сорту. (Див. Додаток А. Рис. 4.2., 4.3.)

 

  1.                Визначення смакових якостей

 

З самого початку дослідження зробили опис певного сорту .- вказуючи на забарвлення шкірки. Потім з картоплі різних сортів почали знімати шкірку. (Див. Додаток А. Рис. 4.4.). Також звертали увагу на товщину шкірки та забарвлення м’якоті при розрізанні. (Див. Додаток А. Рис. 4.5., 4.6.,4.7.)

 Для визначення смакових якостей картоплі проводили різні дослідження для цього спостерігали за розварюваностю бульб, консистенцією та забарвлення м’якоті.

Для дослідження відбирали 2 середніх за розміром картоплини, бульби кожного сорту очищували від шкірки, мили, клали в окремий посуд додавши 20 г солі на 1 л. води і варили до готовності. (Див. Додаток А. Рис. 4.8.,4.9, 4.10., 4.11.,4.12.)

Відварену картоплю акуратно діставали з каструльки та викладали в тарілки. (Див. Додаток А. Рис. 4.13.).  Частину звареної картоплі залишали на 3-4 години для спостереження за потемнінням мякоті. Якість сортів картоплі оцінювали за показниками: забарвлення мякоті в теплому і холодному вигляді (біла, жовта, рожева). (Див. Додаток А. Рис. 4.14.,4.15.). Результати дослідження оформляли у вигляді таблиці. (Див. Табл. 4.2.)

Таблиця 4.2.

Забарвлення м’якоті різних сортів картоплі в теплому і холодному вигляді

Сорти картоплі

Тепла картопля

Холодна

1

«Скарб»

Біла

Біла

2

«Словянка»

Жовта

Жовта

3

«Тайфун»

Жовта

Біла

4

«Санте»

Біла

Біла

5

«Аріель»

Біла

Біла

6

«Рівєра»

Жовта

Жовта

7

«Беларосса»

Жовта

Жовта

8

«Рокко»

Жовта

Жовта

9

«Тирас»

Біла

Біла

10

«Повінь»

Жовта

Жовта

11

«Моцарт»

Біла

Біла

12

«Іван – та – Марія»

Біла

Біла

 

Консистенцію мякоті визначали за нступними показниками: груба, ніжна, водяниста, волокниста. (Див. Табл. 4.3.)


Таблиця 4.3.

Визначення консистенції м’якоті

 

Сорти картоплі

Консистенція м’якоті

1

«Скарб»

Ніжна

2

«Словянка»

Ніжна

3

«Тайфун»

Водяниста

4

«Санте»

Ніжна

5

«Аріель»

Ніжна

6

«Рівєра»

Ніжна

7

«Беларосса»

Ніжна

8

«Рокко»

Ніжна

9

«Тирас»

Водяниста

10

«Повінь»

Ніжна

11

«Моцарт»

Ніжна

12

«Іван – та – Марія»

Водяниста

 

Розварюваність визначали за нступними показниками: сильна, помірна, слабка, нерозварюється. (Див. Табл. 4.4.)

Таблиця 4.4.

Показник розварюваності картоплі

 

Сорти картоплі

Показник розварюваності

1

«Скарб»

Не розварюється

2

«Словянка»

Помірна

3

«Тайфун»

Слабка

4

«Санте»

Сильна

5

«Аріель»

Розсипчаста

6

«Рівєра»

Розсипчаста

7

«Беларосса»

Розсипчаста

8

«Рокко»

Розсипчаста

9

«Тирас»

Слабка

10

«Повінь»

Слабка

11

«Моцарт»

Помірна

12

«Іван – та – Марія»

Не розварюється

 

Самакові якості бульб картоплі визначали у балах. (Див. Табл. 4.5., 4.6.)

Таблиця 4.5.

Смакові якості бульб картоплі

 

Смакові якості

Бали

Дуже смачна

9

Смачна

7

Середньо – смачна

5

Не смачна

3

 

Таблиця 4.6.

Смакові якості бульб картоплі відібраних сортів

 

Сорти картоплі

Кількість людей, які приймали участь в опитуванні

1

«Скарб»

5

2

«Словянка»

5

3

«Тайфун»

5

4

«Санте»

7

5

«Аріель»

9

6

«Рівєра»

9

7

«Беларосса»

9

8

«Рокко»

9

9

«Тирас»

7

10

«Повінь»

5

11

«Моцарт»

7

12

«Іван – та – Марія»

3

 

Загальну дегустаційну оцінку бульб виражали в балах з урахуванням усіх показників їхньої якості. (Див. Табл. 4.7.)

Таблиця 4.7.

Дегустаційна характеристика різних сортів картоплі

 

Дегустаційна характеристика

Бали

Висока

9

Добра

7

Середня

5

Погана

3

Для того щоб визначити та порівняти урожайність та відсоток крохмалю певного сорту картоплі використовували літературні джерела, та поспілкувались з місцевими фермерами. Результати наших досліджень наведенні у таблиці. (Див. Табл. 4.8.)

Таблиця 4.8.

Визначення кількості крохмалю та урожайності певних сортів

 

Проба

Кількість крохмалю

Урожайність

1

«Скарб»

17%

40 т-га

2

«Словянка»

16%

30 т- га

3

«Тайфун»

20%

45 т- га

4

«Санте»

14%

42 т- га

5

«Аріель»

12%

39 т- га

6

«Рівєра»

18%

35 т- га

7

«Беларосса»

25%

55 т- га

8

«Рокко»

30%

45 т-га

9

«Тирас»

12%

30 т- га

10

«Повінь»

13%

31 т- га

11

«Моцарт»

15%

28 т- га

12

«Іван – та Марія»

10%

34 т- га

 

1.5. Вивчення лежкості сортів

 

Для того щоб визначити лежкість різних сортів картоплі поспілкувались з людьми, які висаджували та зберігали вже раніше нами дослідженні сорти  картоплі. Зі слів людей вони відбирали бульби картоплі та очищали їх від землі, потім поміщали у сітки, зважуючи. Навесні картоплю виймали та зважували. Бульби поділяли на здорові й уражені хворобами, при цьому визначаючи відсоток природної втрати. (Див. Табл. 4.9., 4.10.)

Таблиця 4.9.

Лежкість картоплі

Лежкість картоплі

Бали

Відсоток

Дуже добра

9

95%

Добра

7

91%

Середня

5

80%

Погана

3

70%

Дуже погана

1

60%

 


Таблиця 4.10.

Лежкість різних сортів картоплі

 

Сорти картоплі

Кількість людей, які приймали участь в опитуванні

1

«Скарб»

6

2

«Словянка»

4

3

«Тайфун»

7

4

«Санте»

7

5

«Аріель»

5

6

«Рівєра»

8

7

«Беларосса»

9

8

«Рокко»

9

9

«Тирас»

6

10

«Повінь»

4

11

«Моцарт»

5

12

«Іван – та – Марія»

4

 

 

1.7. Ступінь ураження хворобами та пошкодження шкідниками

 

 

Обліки ураження та пошкодження рослин здійснюють напередодні проведення необхідних заходів захисту рослин.

Ураження та пошкодження визначають за: поширенням, тобто відсотком уражених чи пошкоджених рослин або їхніх частин; ступенем (інтенсивністю) ураження чи пошкодження, які також визначають у відсотках або в балах.

Оцінювали ступінь пошкодження бульб картоплі різними хворобами. Для обліку, також визначали ступінь ураження поверхні листків та стебел рослин. Ступінь ураження рослин визнчали за дев’ятибальною шкалою. (Див. Табл. 4.11., 4.12.). (Див. Додаток А. Рис. 4.16.,4.17.)

Таблиця 4.11.

Ступінь ураження за дев’ятибальною шкалою

Ступінь ураження

Бал стійкості

відсутні плями

9

поодинокі плями на окремих листках

7

уражено до 25% поверхні листків

5

уражено від 25% до 50%

3

уражено від 50% до 75%

2

уражено понад 75% поверхні листків

1

 

Таблиця 4.12.

Сорти картоплі

Бал стійкості

1

«Скарб»

6

2

«Словянка»

4

3

«Тайфун»

7

4

«Санте»

7

5

«Аріель»

5

6

«Рівєра»

8

7

«Беларосса»

9

8

«Рокко»

9

9

«Тирас»

6

10

«Повінь»

4

11

«Моцарт»

5

12

«Іван – та – Марія»

4


ВИСНОВОК

 

 

Картопля посідає одне з перших місць серед інших сільськогосподарських культур за універсальністю використання в господарстві. Вона є важливою продовольчою, кормовою й технічною культурою.

Продовольча цінність картоплі визначається її високими смаковими якостями та сприятливим для здоров'я людини хімічним складом бульб. У них міститься 14-22 % крохмалю, 1,5-3 % білків, 0,8-1 % клітковини.

Середня врожайність картоплі в Україні у сприятливі роки 125-130 ц/га. Досвід кращих господарств показує, що її урожайність в основних районах вирощування може бути в 2-3 рази вищою.

У багатьох господарствах Волинської області села Воютин теж вирощують картоплю різних сортів. Поспілкувавшись з жителями села Воютин побачили, що люди висаджують досить багато різних сортів картоплі, які щоразу поновлють та шукають кращі та стійкіші до хвороб.

Після проведенного анкетування з'ясували, що найбільш поширеними сортами картоплі які висаджують у Воютині є: «Скарб», «Словянка», «Тайфун», «Санте», «Аріель», «Рівєра», «Беларосса», «Рокко», «Тирас», «Повінь», «Моцарт», «Іван – та – Марія».

При подальшому дослідженні визначали смакові якості картоплі. Враховуючи забарвлення м'якоті в теплому і холодному вигляді. Також звертали увагу на консистенцію м'якоті різних сортів картоплі. Вона була: біла, жовта.

 Дегустаційну оцінку смаковим якостям картоплі визначали в балах від 3 до 9.

Щоб порівняти відсот крохмалю та лежкість картоплі використовували дані з різних джерел. Найменший відсоток крохмалю в картоплі становить– 10% , ( Іван – та – Марія, Аріель, Тирас) найбільший 30% (Беларосса, Рокко)

 

Одже, за результатами провединих досліджень найкращі смакові якості – це забарвлення м'якоті, консистенцію, мають два сорти картоплі «Рокко», «Белларосса». Ці ж сорти мають найбільший вміст крохмалю, найкраще зберігаються – не втрачають вагу протягом довгого періоду зберігання. Дають досить великий урожай та є стійкими до шкідників. І звичайно мають хороші смакові якості: м’якоть  цих сортів картоплі досить добре розварюється, жовта на колір та при охолодженні не стає твердою і не змінює кольору.

За шкалою дослідження та визначення смакових якостей сорти картоплі «Рокко» та «Беларосса» оцінені в 9 балів. І ці сорти картоплі є найкращими  для висаджуваня в селі Воютин.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Аверкиева Е.Г. Картофель и его культура, – М.: Колос, 1988. – 253 с.

2. Баранчук Ю.В. Економічна ефективність вирощування картоплі // Економіка АПК. – 2003. – № 7. – С. 62-69.

3. Бексеев Ш.Г. Картофель. – СП-б. : Диля, 1998. – 160 с.

4. Белик В.Ф. Овощеводство / В.Ф. Белик В.Е. Советкина, В.П. Дерюжкин / Под ред. В.Ф. Белика. – М.: Колос, 1981. – 380 с.

5. Бульба: Популярная энциклопедия. Справочник по биологии, возделыванию, хранению и использованию картофеля в кулинарии. – Мн.: Белорусская энциклопедия, 1994. – 350 с.

6. Вольпер И.М., Магидов Я.И., Картофель: История, применение, употребление. – М .: Колос,1978. – 285 с.

7. Гамаюнов В.Є., Грабовецький С.М. Продуктивність і якість бульб картоплі в залежності від добрив // Проблеми та перспективи розвитку зрошуваного землеробства на півдні України: Матеріали професорсько-викладацької та студентської наукових конференцій агрономічного факультету. – Херсон: ХДАУ, 2003. – С. 54-56.

8. Грищенко І.М. Картоплярство в умовах ринку. – К.: 1991 – 80 с.

9. Довідник картопляра / [Відп. за вип. С. С. Лищук, С.С. Моспан]. – Ужгород: Карпати, 1987. – 202 с.

10. Доспехов В.А. Методика полевого опыта. – М.: Колос, 1985. – 416 с.

11. Захист рослин // Бугаєва І. П. Культура картоплі на півдні України: Наук. вид. / І.П. Бугаєва, В.С. Сніговий. – Х.: ХДПУ, 2002. – С. 145-162.

12. Картофель / Под ред. Н.С. Бацанова. – М.: Колос, 1970. – 376 с.

13. Картофель / Сост.Т.Е. Лущиц. – Мн.: Книжный дом, 2001. – 80 с.

14. Коленда О. Продуктивність картоплі залежно від способів основного обробітку грунту // Актуальні проблеми аграрного виробництва: теорія, дослідження, практика: Матеріали Міжнародної студентської наукової конференції: Наук. видан. – Львів: ЛДАУ, 2002. – С. 52-54.

15. Коцюба Т.М. Особливості формування урожаю картоплі під час вирощування на різних грунтових профілях в умовах передгір’я Криму // Вісник аграрної науки. – 2000. – № 2. – С. 74-75.

16. Мринський М., Шабля В.С. Позитивні та негативні аспекти використання генетично модифікованих (трансгенних) сортів картоплі // Проблеми та перспективи розвитку зрошуваного землеробства на півдні України: Матеріали професорсько-викладацької та студентської наукових конференцій агрономічного факультету. – Херсон: ХДАУ, 2003. – С. 168-172.

17. Паздерська Р.М. Біолого-господарська характеристика сортів картоплі як вихідного селекційного матеріалу: сборник научных трудов // Лідери АПК ХХІ століття / Луганський національний аграрний університет. – Луганськ, 2003. – Ч. 1: Тваринництво і ветеринарна медицина ХХІ століття. Рослинництво ХХІ століття. Екологічні проблеми АПК. – С. 264-268.

18. Посыпанов Г.С. Растениеводство. – М.: Колос, 1997. – 448 с.

19. Производство картофеля: возделывание, уборка, послеуборочная доработка, хранение. Справочник / Б.А.Писарев и др. – М.: Росагропромиздат, 1990. – 221 с.

20. Рослинництво: Підручник. / О.І. Зінченко, В.Н. Салатенко, М.А. Білоножко – К.: Аграрна освіта, 2001. – 591 с.

21. Справочник картофелевода / Под ред. А.И.Замотаева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 351 с.

22. Справочник картофелевода / Под ред. С.И. Карманова. – М.: Россельхозиздат, 1978. – 206 с.

23. Черников В.А., Агроэкология. – М.: Колос, 2001. – 536 с.

24. Ширко Т.С., Войтковская А.А. Картофель: от ростка до горшка. Подарок хозяину. – Мн.: Полымя, 1999. – 173 с.

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 


(Додаток –А )

 

 

 

Рис. 4.1. Відібрані сорти картоплі для дослідження

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.2. Підписували назви сортів картоплі

 

 

 

 

 

Рис. 4.3. Підписували назви сортів картоплі

 

 

 

 

Рис. 4.4. Очищали шкірку з картоплі

 

 

 

Рис. 4.5. Порівнювали товщину шкірки картоплі різних сортів

 

 

 

 

Рис. 4.6. Розрізали картоплю навпіл для опису м’якоті

 

 

 

 

 

Рис. 4.7. Розрізали картоплю навпіл для опису м’якоті

 

 

 

Рис. 4.8. Для дослідження брали по дві картоплини різних сортів

 

 

 

 

Рис. 4.9. Знімали шкірку

 

 

 

 

 

Рис. 4.10. Почищена картопля для подальшого дослідження

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.11. Відварювали картоплю

 

 

 

 

Рис. 4.12. Відварювали близько 40 хвилин

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.13. Відварену картоплю викладали в тарілки

 

 

 

 

 

Рис. 4.14. Картоплю м’яли та лишали для спостереження

 

 

 

 

 

Рис. 4.15. Картоплю м’яли та лишали для спостереження

 

Парша - хвороба картоплі. Як з нею боротися? (Відео)

Рис. 4.16. Розглядали різні хвороби бульб картоплі

 

Картопля: про які хвороби розкажуть бульби

 

 

 

Секрет гарного врожаю картоплі у здоровому насінні

 

Рис. 4.17. Розглядали різні хвороби бульб картоплі

 

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
4366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку