Презентація "Різноманітність птахів. Їх значення та охорона."

Про матеріал
Мета уроку: розширити і поглибити знання про птахів, їх різноманітність, пристосування до певних умов середовища шляхом використання інноваційних методів креативного розвитку учнів; продовжити виховання розуміння того, що природа прекрасна у всіх проявах, формувати геосвідомість, екологічне мислення, культуру поведінки в природі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність птахів Урок – інтелектуальна гра Підготувала: Вчитель біології Лукавецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів Попеску Сільвія Вікторівна

Номер слайду 2

Вчитель. Уявіть собі, що на Землі зникли всі тварини. Якою б стала наша різнобарвна планета? Яким би сірим і нецікавим було життя! Скільки б виникло проблем, пов’язаних із зникненням чудового царства – царства Тварин і, зокрема, одних із найдосконаліших і найчарівніших серед них – птахів. Адже птахи – це пісня і політ! Це голоси наших лісів, полів, гір та пустель. Їхні пісні звучать на Землі цілий рік. Їхні голоси ми чуємо і вдень і вночі. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть піднестися вище гір і хмар, перелетіти море, пустелю, океан. Птахи – діти веселки. Пір”я їх переливається всіма кольорами веселки. Вони несуть радість людям. А ще птахи є не тільки цікавими об’эктами для спостережень, а й незамінними представниками єдиної палітри живої природи, де кожен штрих, кожна часточка грає свою роль. Ми повинні оцінювати наших родичів не лише за зовнішністю та користю, а й за їхнім місцем та значенням як рівноправних жителів планети Земля. І в стосунках з тваринами чи іншими живими організмами ми повинні керуватися розумінням того, що ми, люди, не єдині живі істоти, гідні уваги і визнання. Тому розпочнемо урок з епіграфа: “У долі природи – наша доля!” Тема уроку вам відома, мету давайте спробуємо сформулювати разом. Учні формулюють мету. Так, дуже добре. У вас достатньо знань з цієї теми, тому сьогодні вашу роботу ми побудуємо у вигляді інтелектуальної гри. Для цього створимо дві команди. Учні проводять жеребкування, створюють дві команди, обирають капітанів і журі.

Номер слайду 3

Конкурсна програма Вчитель. Переходимо до нашої конкурсної програми. Як відомо серед птахів поширене таке явище, як токування, під час якого птахи намагаються показують себе з найкращої сторони, який він єдиний і неперевершений. Давайте подивимося, як це буде відбуватися на «Тетерукових токах», на які запрошуються наші команди. Конкурс 1 - «Тетерукові токи» Команди представляють свої візитки: назву, капітана, свої коники, девіз команди.  

Номер слайду 4

Вчитель. А чи вміють учасники наших команд розшифровувати закодовані тексти допоможе дізнатись, конкурс, що придумав Шерлок Холмс.

Номер слайду 5

Конкурс 2 – «Заховані птахи» Умови конкурсу: Команди отримують текст, я якому зашифровані назви 20 видів птахів. За кожну правильну відповідь 0,5 бала.   Якось учні міської школи вирушили на екскурсію. Педагог Ольга Гаврилівна привела дітей на берег річки. Тут було дуже гарно: поряд з річкою розкинувся мішаний ліс, де пишно цвіли астрагал, калина й акація. На траві наче сніг уранці, лежала блискуча роса, а посеред галявини здіймався красень-кедр і здоровенний товстий дуб. Перш ніж іти до річки, вирішили відпочити – розпалили вогнище і зварили чай. Катя сказала, що хоче пошукати гнізда берегових ластівок. -Я дуже люблю ластівок, - сказала вона. – Вони гніздяться під дахом нашого будинку. А на даху ми встановили для лелек колесо. Кілька років лелеки гніздувалися, а зараз їх чомусь немає. А колесо важке, і ніхто не хоче його знімати… - Добре, ти можеш сходити до річки, - погодилася вчителька. – Берегових ластівок можна побачити нечасто. А от Людвігу сказали, що в цих місцях трапляються бобри. А хто знає , чим гризе бобер? – Кутніми зубами, - відповів Йосип. – Вони у бобрів дуже розвинені. - Правильно, - погодилася Ольга Гаврилівна. – А може, ви знаєте, чи живуть у цих місцях вовки? – Звичайно, ні, - відповів Володя. Телята й корови пасуться спокійно неподалік, отже вовків тут немає. – Ти маєш рацію, але все одно треба бути обережними. Ну а тепер - вперед до озера! Біля озера діти розділилися. Хлопці пішли ловити раків, дівчата вирішили посидіти на березі, хоча пляжу поряд не було. Шукачка пригод Катя вирушила на пошуки ластівячих нірок. Викладачка сіла на траву і почала розповідати про річки, які вона бачила. І Орель, і Дніпро, і Волга, й Амур – де тільки вона не побувала! Дітям було цікаво слухати, аж раптом почувся крик: -Олег рака зловив! Усі побігли до хлопця, який тримав у руках величезного рака. Ого , який великий рак! Руками його краще не чіпати! – закричала Ольга Гаврилівна, але було пізно – рак схопив Олега за палець. - Який жах! – злякалась вчителька. _- Я терміново попрошу лікаря оглянути рану від його клешнів. І відвела дітей до школи, а Олега в медпункт. Так і закінчилася їхня перша екскурсія на річку.

Номер слайду 6

Відповідь. Птахи: гоголь, гага, галка, снігур, дрізд, чайка, сокіл, сова, гуска, беркут, сип, чиж, дятел, чапля, качка, орел, іволга, грак, крук, шуліка. Якось учні міської школи вирушили на екскурсію. Педагог Ольга Гаврилівна привела дітей на берег річки. Тут було дуже гарно: поряд з річкою розкинувся мішаний ліс, де пишно цвіли астрагал, калина й акація. На траві наче сніг уранці, лежала блискуча роса, а посеред галявини здіймався красень-кедр і здоровенний товстий дуб. Перш ніж іти до річки, вирішили відпочити – розпалили вогнище і зварили чай. Катя сказала, що хоче пошукати гнізда берегових ластівок. -Я дуже люблю ластівок, - сказала вона. – Вони гніздяться під дахом нашого будинку. А на даху ми встановили для лелек колесо. Кілька років лелеки гніздувалися, а зараз їх чомусь немає. А колесо важке, і ніхто не хоче його знімати… - Добре, ти можеш сходити до річки, - погодилася вчителька. – Берегових ластівок можна побачити нечасто. А от Людвігу сказали, що в цих місцях трапляються бобри. А хто знає , чим гризе бобер? – Кутніми зубами, - відповів Йосип. – Вони у бобрів дуже розвинені. - Правильно, - погодилася Ольга Гаврилівна. – А може, ви знаєте, чи живуть у цих місцях вовки? – Звичайно, ні, - відповів Володя. Телята й корови пасуться спокійно неподалік, отже вовків тут немає. – Ти маєш рацію, але все одно треба бути обережними. Ну а тепер - вперед до озера! Біля озера діти розділилися. Хлопці пішли ловити раків, дівчата вирішили посидіти на березі, хоча пляжу поряд не було. Шукачка пригод Катя вирушила на пошуки ластівячих нірок. Викладачка сіла на траву і почала розповідати про річки, які вона бачила. І Орель, і Дніпро, і Волга, й Амур – де тільки вона не побувала! Дітям було цікаво слухати, аж раптом почувся крик: -Олег рака зловив! Усі побігли до хлопця, який тримав у руках величезного рака. Ого , який великий рак! Руками його краще не чіпати! – закричала Ольга Гаврилівна, але було пізно – рак схопив Олега за палець. - Який жах! – злякалась вчителька. _- Я терміново попрошу лікаря оглянути рану від його клешнів. І відвела дітей до школи, а Олега в медпункт. Так і закінчилася їхня перша екскурсія на річку.

Номер слайду 7

Бачу, що з учасниками наших команд не страшно і в розвідку піти, а от чи знають вони про птахів все, допоможуть дізнатись конкурси 3 і 4.

Номер слайду 8

Конкурс 3 - «Хто зайвий» Умови конкурсу: із чотирьох фотокарток птахів виберіть одну лишню. Обгрунтуйте свій вибір. Завдання команді №1 Завдання команді №2

Номер слайду 9

Конкурс 4 «Все про птахів» Умови конкурсу: відповідає команда, яка швидше знайшла відповідь. За кожну правильну відповідь - 1 бал. 1. Передні кінцівки птахів видозмінені у … 2. Видозмінені верхня й нижня щелепи… 3. Найбільші м’язи птахів розташовані на … 4. Орган, відсутній у видільній системі птахів… 5. Шлунок птахів має… 6. Серце птахів… 7. Температура тіла птахів … 8. Видовжена кістка стопи… 9. Подвійне дихання здійснюється завдяки… 10. Пір’я є похідним… 11. Руль у птаха… 12. Осьова частина пера… 13. Після залозистого шлунка йде… 14. Шкіра… 15. Тулуб у птахів… 16. У птахів подрібнення їжі відбувається у … 17. Куприкова залоза розташована… 18. Травна система птахів починається… 19. Контурні пера поділяються на… 20.Мале коло кровообігу несе кров до… 21. Спосіб дихання у птахів… 22. Розмножуються … 23. Тіло поділяється на… 24. Очі прикриті…

Номер слайду 10

Конкурс 5 «На пташиному базарі» Мабуть усі ви чули про пташині базари, але побувати там не пощастило. Через те ми спробуємо організувати свій пташиний базар. На екрані протягом 1 хвилини вам будуть показані птахи, про яких ви повинні будете розповісти все можливе, щоб один учасник вашої команди, якому зав’яжуть очі відгадав, що це за птахи. Правильна відповідь – 1 бал.

Номер слайду 11

Завдання команді №1

Номер слайду 12

Завдання команді №2

Номер слайду 13

Красиві птахи на фотографіях. Їм би пам’ятники ставити. До речі, багатьом з них уже споруджено пам’ятники в різних країнах світу. Так у США – горобцю, в Італії (Римі) – гусям, у Франції – голубам, у Канаді – казарці, у Японії – лебедю. А ще птахи мають свої свята. Так, 26 березня наша країна щорічно відзначає День птахів. 22 березня в народі відзначають свято Сороки. У цей день із тіста печуть жайворонків та пригощають ними друзів і знайомих. А 12 листопада – на Зіновія – свято синичок. Багато птахів стали символами в народі. Серед них ті, що зимують в нашій місцевості. Ось наприклад: лебідь символ вірності й любові; ворон і сова – мудрості; голуб – миру. А давайте перевіримо, чи такі ж розумні в наших командах капітани.

Номер слайду 14

Конкурс капітанів. «Чи знаєте ви птахів, що у нас зимують?» (За кожну правильну відповідь – 1 бал) Запитання. 1. Яка пташка носить жіноче імя? 2. Яка пташка містить у своїй назві 40 букв “а”? 3. Які птахи найморозовитриваліші? 4. Який птах кричить, як кіт? 5. Який птах може виводити пташенят і взимку? 6. Який птах має прізвище відомого письменника? 7. Який птах має двійкоподібну шию? 8. Який птах годує своїх малят “ пташиним молоком” ? 9. Які птахи ночують у снігу? 10. Який співочий птах – хижак? 11. Який птах має найдовший язик? 12. Які птахи влаштовують по кілька гнізд на одному дереві?  

Номер слайду 15

Які цікаві запитання! Хочеться їх ще продовжити цікавинками. - Найбільш морозостійкіші серед птахів качки і гуси. Вони витримують температуру до -100 С. Найбільший птах у нашій країні – лебідь. Його вага сягає 12 – 16 кг. До речі лебеді уміють ще й високо літати. Пілот одного з літаків повідомив, що спостерігав на висоті 8230м зграю лебедів-кликунів, які злетіли з моря на таку висоту, щоб у польоті їм не заважали ураганні вітри. - А найповільніше літають горобці 30 км/год. - Чорний крячок, постійно літаючи над морем, проводить у повітрі 3 – 4 роки, не сідаючи ні на воду, ні на сушу. Птахи – доступний об’єкт для спостережень. Незвичайне поряд. Треба тільки захотіти зустрітися з ним і тоді станеться диво – див свого власного відкриття. Для цього треба бути тільки уважним, спостережливим, збирати факти і багато читати.

Номер слайду 16

А чи спостережливі наші гравці – покаже наступний конкурс. Конкурс 6. «Ці птахи…» (Кожен учасник команди має відгадати зашифрованого птаха. Правильна відповідь – 1 бал.) Завдання команді №1 Живуть на деревах. Мають міцний дзьоб, довгий язик і міцний хвіст, завдяки якому можна спертися на кору дерева. На голові у них червона шапочка. Їх вважають санітарами лісу тому, що вони знищують багато шкідників у корі дерева.   Середніх розмірів, мають компактне тіло й довгий хвіст. Чотирипалі: ноги середньої довжини, сильні. Пальці міцні з трохи загнутими кігтями. Вони добре ходять і бігають. Їх розводять заради смачного м’яса переважно на півдні України та в Криму.   Належать до хижих. Вони мають велику голову і дуже великі очі з розширеними зіницями. У них гачкоподібний дзьоб, гострі кігті на лапах і дуже розвинений слух. Ведуть нічний спосіб життя. Живляться гризунами, невеликими пташками, комахами.   Ці птахи зазвичай невеликі. Вони поширені по всій земній кулі, крім Антарктиди. У них у забарвленні переважають сірі, коричневі та чорні тони. Переважно зерноїдні. Дуже поширені у нашій місцевості – їх можна побачити на вулиці, у парках, садах.   Живуть на болотах і берегах водойм. Вони мають довгі ноги, шию та дзьоб. Здобич підстерігають, стоячи у воді, деякі з них бродять у пошуках їжі. Живляться різними тваринами. Завдання команді №2 Ці птахи хижі. Вони мають гачкуватий короткий дзьоб і гострі загнуті кігті. Оперення жорстке і щільно прилягає до тіла. Дуже корисні, бо поїдають гризунів, але й можуть завдавати шкоди птахівництву.   Білі, як сніг. Належать до водоплавних. Вони великих розмірів, з довгою шиєю та вкороченими ногами. Передні три пальці з’єднані плавальною перетинкою. Шия довга, гнучка і красива. У цих птахів цінний густий пух, тому вони охороняються законом. Живуть переважно у парках.   Це співочі птахи. Вони уміють імітувати своїм голосом різноманітні звуки, наприклад, нявкати мов кішка,рипіти, як дверцята, а також уміють копіювати різних птахів. Невеликі за розмірами, живуть у лісах.     Прилітають до нас із півночі. У них є чорна шапочка, сизувата спинка і червона грудка. Дзьоб товстий і короткий. Живляться ягодами, насінням, частково комахами. Найулюбленіша страва – насіння кінського щавлю.   Ці птахи за розмірами схожі на горобців, але вони обережніші й водночас “ простодушніші ” від горобців. Здебільшого комахоїдні, але не відмовляються поласувати насінням соняшника, а найулюбленіша страва – несолоне сало. Ми можемо їх упізнати серед інших птахів по жовтенькому “ фартушку ”.  

Номер слайду 17

Конкурс 7 “ Вони Занесені до Червоної книги ” На порозі XXI століття людство зустрілося з масою екологічних проблем. Одна з них – це скорочення видової різноманітності. Ви знаєте про існування Міжнародної Червоної книги, Червоної книги України. Саме цій проблемі присвячений наш конкурс. Кожна команда називає по 5 видів птахів, яким загрожує зникнення.

Номер слайду 18

Вчитель. Ви, певно, втомилися . Тож пропоную вам “ Перерву на обід ” Конкурс 8 – «Пташина їдальня» Складіть якомога ширше меню для зимових птахів із переліку запропонованих страв. За правильно складене меню для кожного птаха команда отримує 1 бал. (Завдання виконується письмово) Перелік страв: Зерно, насіння соняшника, овес, просо, ягоди калини, насіння диких трав, крихти хліба, шматочки несолоного сала, насіння кавуна, насіння гарбуза, насіння реп’яха, комахи, личинки комах, ягоди горобини, дрібні гризуни, хробаки, жаби.  

Номер слайду 19

Доповнення вчителя Команди добре впоралися із завданням, та все ж мені хочеться ще раз нагадати всім, чим найкраще годувати птахів зимою. Насіння соняшника та гарбуза – їжа для синиць, повзиків та горобців. Коноплі їдять всі дрібні птахи. Овес, просо, хлібні крихти смакують горобцям. Насіння кавуна люблять різні птахи Насіння кропиви до смаку снігурам, чечіткам. Насіння реп’яха полюбляють щиглі Насіння кінського щавлю їдять снігурі Ягоди калини та горобини – їжа омелюхів та снігурів. Шматочки сала полюбляють синиці. Під час годівлі птахів дотримуйтесь таких порад: насіння не потрібно смажити, перш, ніж давати птахам, його варто трохи почавити; хлібні крихти мають бути обов’язково з білого хліба; сало не повинно бути солоним. Що стосується пташиного апетиту, то відомо, що: Птахи за допомогою органу смаку можуть розрізняти солоне, солодке, гірке. Кожна пара маленьких синичок здатна обслужити 40 плодових дерев. Сова зїдає за місясць 85-130 мишей, а за літо – до 1000 полівок і мишей, зберігаючи 1 т хліба. Повзик годує своїх пташенят 370-380 разів на день. Кожен грак за день може знищити 400 шкідників. Три дятли за день поїдають 1000 короїдів – шкідників лісу. Синиця за добу зїдає стільки комах, скільки важить сама. Якби людина мала такий апетит, як птахи, то вона б зїдала за день 40 хлібин. Що ж, сподіваюсь, ви вдома будете підгодовувати наших крилатих друзів. Нехай зима для них буде легкою не голодною. Смачного їм.

Номер слайду 20

Конкурс 9. “Колобок” (жартівливий) У тексті певні слова (видові назви птахів) замінені ключовим словом “Колобок”. Здогадайтеся, про кого йде мова Колобок колобку око не виклює. Колобки тобі в голові цвірінькають. Краще колобок в руці, ніж журавель в небі. Колобок свині не товариш. І колобок розказує, та толку мало. Жалів колобок курку, допоки всю не обскуб. Конкурс 10. “Танцювальний” Команда №1 танцює танок “маленьких лебедят” Команда №2. – “Маленьких каченят” Вчитель. А тепер слово надається нашому шановному журі. Журі підбиває підсумки конкурсів інтелектуальної гри.

Номер слайду 21

Вони дивують своєю працелюбністю

Номер слайду 22

Вражають своєю силою

Номер слайду 23

Захоплюють своєю граціозністю

Номер слайду 24

Лякають своєю таємничістю

Номер слайду 25

Інтригують своєю безпосереднісю

Номер слайду 26

Чарують своєю вірністю

Номер слайду 27

Надихають своєю турботою

Номер слайду 28

Інколи веселять

Номер слайду 29

Захоплюють великим розумом,

Номер слайду 30

мужністю,

Номер слайду 31

довірою

Номер слайду 32

Тож давайте збережем: дорослого птаха,

Номер слайду 33

його гніздо, яйце

Номер слайду 34

та його пташеня

Номер слайду 35

Підсумок уроку Учитель. Любі діти! Я впевнена, що ви багато зрозуміли і отримали під час сьогоднішнього уроку, багато над чим замислились. Сподіваюсь, що ви стали трішки уважнішими, терплячішими та милосерднішими. Пам’ятайте слова Антуана де Сент Екзюпері, які він вклав в уста Маленького принца: “Ми відповідальні за тих, кого приручили”. Тому давайте з увагою ставитися до тварин. Адже незважаючи на їхні кігті, дзьоби і лапи, всі тварини потребують нашого захисту і нашої допомоги.

Номер слайду 36

Список літератури О.М.Цвелих. Шкільний визначник хребетних тварин. К.: Радянська школа,1983 Птах. Інформаційний бюлетень Українського товариства охорони птахів. – 2002. - №4 Альфред Брем. Життя тварин. – Х.: Видавничий дім “школа”, 2004 В.Шевчук. Охорона, підгодовування та залучення птахів узимку // Біологія. К.: Шкільний світ. – 2006. - №5 Відкриті та нестандартні уроки біології у 7 класі: Метод. Посіб. / Ю.М.Абдуліна, М.В. Базь та ін. – Х.:Вид. гр. “Основа”, 2004. – 144 с. Науково-методичний журнал «Біологія». – Х.: Видавнича група «Основа» Барна М.М., Похила Л.С., Шевчик Л.О., Яцук Г.Ф. Біологія для допитливих. ІІ частина. Царство Тварини (для позакласного читання). – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005. – 144с.

ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
25 вересня 2021
Переглядів
837
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку