Презентація "Різноманітність ссавців"

Про матеріал
Презентація до уроку біології з узагальнення теми "Різноманітність ссавців" у сьомому класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ссавців. Вчитель Ковтун Н. В.

Номер слайду 2

Першозвірі(яйцекладні,однопрохідні)КачкодзьобЄхидна. Проєхидна

Номер слайду 3

СумчастіКенгуру. Коала. Опосум. Вомбат

Номер слайду 4

ПлацентарніКомахоїдні, Гризуни, Зайцеподібні,Рукокрилі, Непарнокопитні,Парнокопитні,Хижі, Ластоногі, Примати.

Номер слайду 5

Яйцекладні (яйцеродні)Яйцекла́дні твари́ни — тварини, що при розмноженні відкладають яйця, в яких на момент залишення організму матері ступень розвитку ембріону незначний, або відсутній зовсім. При народженні вигодовують немовлят молоком. Живуть в Австралії. Представники: єхидна, качкодзьоб

Номер слайду 6

СумчастіСумчасті або торбуни — тварини, які виношують потомство в утробі лише кілька тижнів через недосконалу плаценту, а надалі доношування відбувається у зовнішній сумці. Більшість сучасних сумчастих поширені в Австралії, два ряди — в Америці. Представники: кенгуру, опосум

Номер слайду 7

КомахоїдніЦей ряд об'єднує близько 550 видів плацентарних ссавців, дрібних і середніх розмірів. Усі зуби у комахоїдних подібні за будовою, передній відділ голови видовжений у вигляді коротенького хоботка, на якому є довгі чутливі волосини. Ці тварини мають добре розвинений нюх. Комахоїдні заселили різні середовища життя: наземне, ґрунтове, водне. Вони переважно сутінкові тварини. До них належать їжаки, землерийки, кроти, хохулі.

Номер слайду 8

РукокриліРукокрилі — ряд ссавців, що об'єднує дві групи — кажанів і криланів, які здатні літати та видають ультразвуки, що відбиваючись від перешкод повертаються до цих тварин і допомагають орієнтуватися (ехолокація) . Їх крила утворені шкірястими перетинками, що знаходяться між пальцями, тулубом, кінцівками, хвостом.

Номер слайду 9

Гризуни. Гризуни, або Мишоподі́бні —найчисленніший ряд ссавців, який налічує понад 2600 сучасних видів тварин дрібних і середніх розмірів. Це найбільший ряд ссавців за числом видів, складаючи 40-42 % всіх сучасних видів класу. Ікл немає, але є різці (два зверху і два знизу)

Номер слайду 10

ЗайцеподібніЗайцеподібні представляють собою загін ссавців плацентарних тварин, тип хордові. Вони близькі до гризунів. Від гризунів їх відрізняє наявність на верхній щелепі пари різців. Найвідоміші представники зайцеподібних – заєць білий, заєць-русак, дикий кролик і заєць сірий.

Номер слайду 11

ХоботніХоботні —представники мають особливу морфологічну відмінність — хобот (видощмінені зрослі ніс і верхня губа). У сучасній фауні хоботні представлені родиною Слонові, до якої відносять сучасних слонів і вимерлих декілька тисяч років тому мамонтів. Товста шкіра та верхні різці – бивні – характеризують цю групу тварин.

Номер слайду 12

Копитні ссавціНепарнокопитні – це тварини з непарною кількістю розвинених пальців на кінцівках (один або три). Інші пальці або недорозвинені, або відсутні. Шлунок має просту будову. Перетравлювати рослинну їжу їм допомагають бактерії, що знаходяться в товстому кишечнику. Відомо 16 сучасних видів непарнокопитних.

Номер слайду 13

Ряд Парнокопитні об’єднує великих і середньої величини травоїдних або всеїдних звірів, які мають парну кількість пальців на кінцівках (2 або 4, перший палець відсутній). Здебільшого ведуть наземний спосіб життя, крім бегемота. Відомо понад 150 видів парнокопитних, яких за способом живлення та особливостями будови шлунка поділяють на жуйних і нежуйних. У жуйних парнокопитних (олені, козли, барани, бики, жирафи) різці є тільки на нижній щелепі, корінні зуби з широкою жувальною поверхнею. Шлунок складається з чотирьох відділів: рубця, сітки, книжки та сичуга. Копитні ссавці

Номер слайду 14

КитоподібніКитоподі́бні, або Дельфіноподі́бні — ряд морських ссавців. Китоподібні є найбільшими з відомих тварин, які коли-небудь жили на Землі. Це великі тварини розміром від 20 до 150 000 кілограмів і від 1,2 до 30 метрів. Обтічна форма тіла. Залоз немає, передні кінцівки перетворені на плавці, є хвостовий плавець та величезні легені.

Номер слайду 15

ХижіХижі, хижі звірі або хижаки — різноманітний ряд плацентарних, як сухопутних, так і морських ссавців, поширених майже по всьому світу. Всі вони пристосовані до живлення тваринною їжею

Номер слайду 16

ЛастоногіЛастоногі - водні хижі ссавці. Практично все своє життя вони проводять у воді: ганяються за здобиччю, сплять, відпочивають. На сушу виходять лише для розмноження і коли линяють. Яскраві представники ссавців – морські леви, моржі, морські котики, тюлені, ларга, морський леопард, нерпа. Кінцівки ластоногих в формі ласт і перетинкою між пальцями. Тіло вкрите жорсткою, короткою шерстю.

Номер слайду 17

Примати. Примати — ряд плацентарних ссавців, що включає, зокрема, мавп і людину. Ряд налічує ≈ 515 сучасних видів у 16 родинах. Приматам характерні п'ятипалі, дуже рухомі верхні кінцівки, зіставлення великого пальця іншим, нігті. Високий рівень розвитку нервової системи

pptx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
26 січня 2023
Переглядів
6682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку