Презентація «Різновиди писанок та символіка кольорів»

Про матеріал

Презентацію можна використати при проведенні свята «Великодня казка». Дітям цікаво дізнатися про різновиди писанок та символіку кольорів. Адже символіка кольору — це неповторне своєрідне поєднання барв, характерних для кожного регіону України

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Писанки » – яйця, розписані спеціальним інструментом (писачком), а потім пофарбовані. «Крапанки» - яйця, на які воском наносять крапочки і занурюють у барвник. Як же з’явилася перша писанка? Можливо, нашим предкам набридло дивитись на одноколірні символи життя. Тому вони взялися вимальовувати на них цятки, вишкрябувати знаки, виписувати візерунки, які промовляли до людей побажаннями добробуту, здоров’я. Так, мабуть, з’явилися:

Номер слайду 3

“Шкрябанки”, “дряпанки” – яйця фарбують у якийсь темний колір, а потім кінчиком голки вишкрябують орнаменти. «Мальованки» - це означає мальовані пензликом. У роботу йдуть гуаш, акварельні й олійні фарби. Масляні фарби використовують на яйцях із пап’є-маше.

Номер слайду 4

«Мотанки» – створені з видутого яйця за допомогою клею та барвистої нитки чи стрічки. «Крупчанки» (витвір фантазії сучасних майстринь) - створені шляхом обклеювання яйця різними, часом фарбованими, крупами. “Бісерки” – це яйця вкриті візерунком із бісеру. Раніше їх робили в монастирях.

Номер слайду 5

«Лінивки» - термальні наліпки. Одягається така наліпка на яйце як сорочечка, і в ложці опускається в окріп. «Вишиванки»- так само, як вишивають рушники чи серветки звичайними нитками для вишивання, за допомогою звичайної голки. «Наклеянки» - на пофарбовані яйця наклеюються різноманітні прикраси: блискітки, мереживо, кольорові скельця, ґудзики.

Номер слайду 6

“Крашанки “ – яйця, пофарбовані в один колір

Номер слайду 7

А тепер уважніше придивимось до кольорів. Яскраві, соковиті фарби якнайкраще передають весняну палітру. Але що означають ці кольори?

Номер слайду 8

Символіка кольору — це неповторне своєрідне поєднання барв, характерних для кожного регіону України Білий – чистота, світло Червоний -радість життя, любов Чорний – земні надра Зелений -колір весни, воскресіння природи Коричневий - мати-земля, щедрість для людини Блакитний -небо, повітря, здоров'я, вода Жовтий – місяць і зорі, достаток, врожай Багатокольорова — щастя, мир, любов, успіх

Номер слайду 9

На високій горі курочка знесла яйце. Воно було гарним, біленьким, раділо від того, що з'явилося на світ, і вирішило трохи помандрувати. Скотилося воно з гори та й покотилося стежкою. І ось зустріло наше яєчко на своєму шляху село, У ньому жили добрі працелюбні люди. Вони вирощували жито, пшеницю і всяку пашницю, а біля будинків цілий рік буяли сади. Колись люди були там щасливі. Але їхньому щастю позаздрив злий чаклун, який жив край села в темному будинку, Він не вмів усміхатися, ніколи не радів, а на його полі ніколи не зрів урожай. Чаклун промовив закляття, і на село впала темрява. У садах почали сохнути дерева, на полях зав'яла пшениця. Селян здолали хвороби, вони забули, що таке радість, усмішка. Довго тривало те лихо. Аж ось до села завітав мандрівник - мудрець. Він ужахнувся від того, що побачив, і вирішив допомогти людям. Мандрівник заходив до кожної оселі й дарував фарби - жовту, червону, блакитну і зелену При цьому він казав: "Згадайте, якого кольору небо, цей колір подарує вам здоров'я, колір ружі подарує радість і любов, колір сонця - стиглий врожай, а колір весняного поля допоможе відродженню природи. А згадати вам усе це допоможе те, з чого народжується життя." Довгий час селяни не могли зрозуміти, що їм зможе допомогти, аж поки не побачили, як з яєчка вилупилося маленьке курча. Тоді зібрали всі яєчка, пофарбували їх у жовтий, червоний, зелений, блакитний кольори, вийшли за село і почали співати. Відразу небо стало ясним, на полях піднялася пшениця, розквітли сади, а люди всміхалися й раділи Чари чаклуна розвіялись, і вони вирішили фарбувати яєчка кожної весни. Яєчко продовжило мандрувати, щоб допомогти всім, хто цього потребує.

ppt
Додано
23 січня 2019
Переглядів
2790
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку