Презентація "Робота газу"

Про матеріал

Формувати поняття про внутрішню енергію з позицій молекулярної теорії; досягти усвідомлення універсальності закону збереження і перетворення енергії; надати термодинамічну трактову поняття роботи;: розвиток навичок аналізу та порівняння; виховувати вміння взаємодії під час вивчення навчального матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота газу Викладач фізики Стадник О.І.

Номер слайду 2

Завдання уроку освітнє: формувати поняття про внутрішню енергію з позицій молекулярної теорії; досягти усвідомлення універсальності закону збереження і перетворення енергії; надати термодинамічну трактову поняття роботи; розвиваюче: розвиток навичок аналізу та порівняння; виховне: виховувати вміння взаємодії під час вивчення навчального матеріалу.

Номер слайду 3

Перевірка д/з 1. Що називають внутрішньою енергією системи? 2. Які існують способи зміни внутрішньої енергії тіла? 3. Як відбувається обмін внутрішньої енергії між тілами при теплопередачі? 4. Питома теплоємність сталі 460Дж/(кг∙К). Що це означає? 5. Як обчислюють кількість теплоти, яка необхідна для плавлення кристалічного тіла? 6. Що називають питомою теплотою пароутворення? 7. За якою формулою визначається внутрішня енергія ідеального газу (одноатомного і багатоатомного)? 8. Наведіть приклади зміни внутрішньої енергії шляхом здійснення роботи чи теплопередачі.

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу Якщо газ нагріти від Т1 до Т2, то тиск газу збільшиться і поршень переміститься з положення 1 в положення 2 на відстань  в результаті виконаної газом роботи проти зовнішніх сил. Сила, яка виконує цю роботу, дорівнює добутку тиску на площу. Оскільки  – це зміна об’єму, то маємо: Газ виконує роботу тільки тоді коли є зміна об’єму.

Номер слайду 5

1 Ізотермічний процес         2 Ізобарний процес 3 Ізохорний процес 4 Адіабатний процес  Закріплення матеріалу

Номер слайду 6

Виконай! Замкнений цикл, який здійснюється над певною масою ідеального газу, складається з чотирьох процесів (див. рисунок 1). Під час яких з цих процесів газ отримує тепло?  

Номер слайду 7

Дай відповідь! Під час ізохорного нагрівання газ отримав кількість теплоти 9 кДж. На скільки збільшилася його внутрішня енергія?  3,6 кДж; 6 кДж; 9кДж ;13,5 кДж.

Номер слайду 8

Установіть відповідність між поведінкою газу під час процесу та описом процесу. 1 Газ виконує додатну роботу та отримує тепло 2 Газ виконує від'ємну роботу та віддає тепло   3 Газ виконує додатну роботу, тепло не отримує й не віддає                   4 Газ роботу не виконує, тепло отримує А Адіабатне розширення Б Ізохорне нагрівання В Ізобарне розширення Г Ізотермічне стискання Д Ізохорне охолодженпя 

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 54. Робота газу
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
5567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку