Презентація "Роль вірусів у природі та житті людини". 10 клас

Про матеріал

Презентація для 10 класу "Роль вірусів у природі та житті людини". Що таке віруси, якої форми вони бувають, яку роль і функції віруси відіграють у природі та житті людини? Відповідь на ці питання може дати презентація...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія 10 клас Тема уроку: Роль вірусів у природі та житті людини.

Номер слайду 2

Що це або хто це?

Номер слайду 3

1.Віруси – це? 2. До якої таксономічної групи живих організмів відносять віруси?

Номер слайду 4

В-дь:1. Віруси – це неклітинні форми життя або живої матерії. Це внутрішньоклітинні паразити. 2.Царство Віра або Віруси. *Віруси дуже малих розмірів,вони менші бактерій, мікробів. Тому що віруси легко проходять через “бактеріальні фільтри” – свічки Пастера- Шамберлена (дрібні глиняні решета, що затримують мікроби). 4.Хто працював із “БФ”? Які розміри мають віруси в порівнянні з мм?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

4. Які вчені працювали над відкриттям і дослідженням вірусів? Коли зародилася вірусологія, що вона вивчає?

Номер слайду 8

Відповідь Поліомієліт та паротит – вірусні хвороби, описав їх та їх симптоматику у сиву давнину давньогрецький лікар Гіппократ. Крім того висловив думку, що кожна з цих хвороб має свою природну причину.

Номер слайду 9

Відповідь Демокрит (460-370р. до н.е.) описав клінічну картину сказу. Ця хвороба і зараз являється невиліковною. Едуард Дженнер (кін.18ст.) запропонував методику попередження смертельно небезпечної хвороби – віспи: чорної віспи, коров’ячої віспи. Запропонував щеплення шляхом – вакцинації.

Номер слайду 10

Відповідь Франц. Мікробіолог Луї Пастер, довів, що в слині хворих тварин( собак, котів, лисиць…) міститься вірус сказу. Він поклав в основу боротьби з вірусними інфекціями за допомогою живих послаблених вакцин.

Номер слайду 11

Німец. Вчений Адольф Майєр, який досліджував вірусну хворобу рослин тютюнову мозаїку був на крок до відкриття вірусів. Д.Й. Івановський відкрив вірусну природу цієї хвороби. 1892 р. 14 лютого – народження вірусології як науки.

Номер слайду 12

зд1Допоможіть розібратися учневі – досліднику, про що або про кого йдеться мова: Це не істота, а складно організована органічна речовина - нуклеопротеїд; вони займають унікальну нішу між живим та неживим; не мають клітинної будови, проте являються облігатними паразитами клітин всіх живих організмів планети Земля.

Номер слайду 13

Відповідь : віріони, віруси. 5.Чи згідні: віріони = вірусам? 6. Віроїди, вірусоїди, віруси-ДНК або РНК, пріони, бактеріофаги, інсерційні елементи, абровіруси, транспозони, плазміди, аденовіруси, ретровіруси- назвіть що це за об’єкти? 7.Як ще можна класифікувати віруси?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

8. Яку будову мають віруси? 9.А яку будову мають бактеріофаги? 10. В яких організмах вони паразитують?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ЗД2. Допоможіть учневі - досліднику, про який процес ідеться мова на випадково знайденій частині сторінки підручника: Життєвий цикл …. Життєві цикли … можуть відрізнятися у різних неклітинних агентів, але вони мають подібність у механізмі відтворення. Таким чином, можна виділити 3 етапи вірусної інфекції у клітині: 1. ……… і проникнення вірусу в клітину; 2. експресія та ……… вірусного геному; 3. ……………. та їх вихід з клітини.

Номер слайду 24

ЗД2. відповідь Життєвий цикл вірусів Життєві цикли вірусів можуть відрізнятися у різних неклітинних агентів, але вони мають подібність у механізмі відтворення. Таким чином, можна виділити 3 етапи вірусної інфекції у клітині: 1. адсорбція вірусу на клітинній мембрані і проникнення вірусу в клітину; 2. експресія та реплікація вірусного геному; 3. збирання вірусів та їх вихід з клітини. (див малюнок 33.1. с. 180 + мал. нижче)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Приклади фото різних вірусів (ДНК-віруси, РНК-віруси, пріони)

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Людина хвора на віспу

Номер слайду 55

Вірус може змінювати генетичну інформацію навіть людини.

Номер слайду 56

ppt
Додано
25 грудня 2018
Переглядів
6743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку