Презентація "Романський стиль у архітектурі"

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку з теми "Поняття «романський стиль», мистецтво романського стилю. Шедеври архітектури".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття «романський стиль», мистецтво романського стилю. Шедеври архітектури. Предметні компетенції: дати поняття романського стилю, визначити його особливості в архітектурі. Загальнокультурні компетенції. Показати вплив історичної епохи на романське мистецтво. Познайомити учнів із шедеврами романської архітектури. Вчити описувати витвори мистецтва, почуття, визвані цими творами Естетичні компетенції: вчити бачити мистецтва в контексті історичної епохи (причинно-наслідкові зв’язки) Середньовіччя як невід’ємної складової суспільного розвитку. Розвивати навички образного, емоційного, осмисленого сприйняття творів архітектури, музики, естетичні зв’язки. Морально-етичні компетенції: формувати стійкий інтерес та поваги до культурного надбання людства. Підводити учнів до розуміння культурної складової як невід’ємної частини розвитку особистості.

Номер слайду 2

Романський стиль (від лат. romanus — римський) — художній стиль, що панував у Європі (переважно західній) в XІ—XII ст. (у деяких місцях — і в XIII ст.), один із найважливіших етапів розвитку середньовічного європейського мистецтва. Найповніше виявив себе в архітектурі. Термін «романський стиль» увів на поч. XIX ст. Арсісс де Комон, який встановив зв’язок архітектури XI—XII ст. із давньоримською. За художніми ознаками мистецтво цього періоду схематичне, умовне. Для романської композиції характерні простір, позбавлений глибини, різномасштабні фігури.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Базиліка Нава (неф) Абсида Схема середньовічного храму Нава бічна Нава бічна Абсида

Номер слайду 5

Портал – вхід до романського храму

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Лізена чи Лопатка — тонкий і плоский вертикальний виступ стіни без прикрас, бази і капітелі, що має конструктивне і композиційне значення Аркатура — (нім., фр. ряд арок) 1. Стрічка опертих на кронштейни маленьких глухих арок у вигляді фризу або поясу під карнизом (звичайно їх прийнято називати аркатурний фриз, аркатурний пояс).

Номер слайду 9

Закріплення знань. Підкресліть слова, що характеризують особливості романського замку епохи Середньовіччя. Стіни: тонкі, масивні, товсті, об’ємні, прозорі, подвійні Вікна: вузькі, з поглибленими порталами, широкі, високі, масивні. Геометричні об’єми в структурі замку: трикутники, куби, паралелепіпеди, кола, призми, квадрати, циліндри, прямокутники, овали. Форми склепінь: циліндричні, квадратні, хрестові, тонкі та прозорі.

Номер слайду 10

Підсумок уроку.   Розкажіть про свої враження від уроку. • Які риси характерні для романського стилю? • Які елементи романських архітектурних спорз'д відрізняють їх від будівель, зведених в інших стилях? • Розкажіть про особливості замків-фортець і храмів-фортець романського стилю. • Які шедеври архітектури романського стилю запам’яталися вам найбільше? Поясніть, чому.  

Номер слайду 11

Домашнє завдання Прочитати параграф 7 підручника, відповідати на запитання після тексту підручника, знати особливості побудови романського храму.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Тетяна Терентіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
17 травня 2019
Переглядів
11110
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку