Презентація "Рослина: знайома і таємнича"

Про матеріал
Презентацію розроблено з метою проведення уроку у 5 класі в дистанційному форматі відповідно розділу 3 "Досліджуємо обмін і перетворення енергії і речовин" модельної програми "Природничі науки. 5-6 класи (інтегрований курс)" за Ж. Білик, Т. Засєкіною, Т. Лавашевською, В. Яценко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Рослина: знайома і таємнича

Номер слайду 2

«Там, де вироджуються квіти, не може жити людина» філософ Гегель. З найдавніших часів квіти займають особливе місце у творчості поетів і письменників з усього світу. Квіти надихали художників, поетів, архітекторів, композиторів на створення великих шедеврів і творів мистецтва. Відомо, що бузок надихнув Чайковського на створення надзвичайно красивого балету-казки «Спляча красуня». Стали популярними прекрасний «Вальс квітів» з балету Чайковського «Лускунчик» і вальс «Орхідея» В. Андрєєва. До квітів у своїй творчості звертаються і багато сучасних композиторів.

Номер слайду 3

Відгадай!Влітку диво це знайду. В полі, в лісі і в саду. Ці рослини кольоровіЗапашні, такі чудові. Квіткові рослини

Номер слайду 4

Тож які рослини називають квітковими?Це рослини, що мають квітки –органи, які слугують для утвореннянасіння і плодів. З насіння згодомвиростають нові рослини. Квіткові – цене лише садові, а й дикорослі квіти. До цієї групи входять трави, злаки,плодові культури, кущі й овочі – усі цірослини теж мають квітки.

Номер слайду 5

Ознайомимось з будовою квіткової рослини. Органи рослини. НаземніПагінбрунькастеблоквітканасінняплідлисток. Корінь. ПідземніОрган – це частина організму, яка виконує певну функцію.

Номер слайду 6

Стебло – це осьова частина пагона, стрижень, на якому тримаються усі інші органи рослини. Брунька – це зародок пагона, із якого розвиваються частини рослини. Листок – це бічна частина пагона. Основними частинами листка є черешок, прилисток і основа. Корінь – це осьовий підземний орган, який росте вглиб землі. Усі корені рослини формують кореневу систему, яка буває стрижневою або мичкуватою. Надземну частину рослини називають пагоном. Будова пагона

Номер слайду 7

Замалюйте схему в зошит і заповніть порожні клітинки

Номер слайду 8

Які органи рослин, зображених на малюнках людина вживає в їжу? Встановіть відповідність. АБВГД12345 АБВГДКвіти. Плоди. Насіння. Листки. Корені

Номер слайду 9

А який орган рослини найважливіший? Давайте почитаємо наукову казку і поміркуємо…

Номер слайду 10

Органи рослини завжди жили дружно. Але одного разу, втомленіспекотним літом, вони почали суперечку – хто з них найголовніший. Корінь: Звичайно, що я – найголовніший. Адже закріплюю рослину вґрунті, напоюю всі органи водою і годую мінеральними солями. А як требавідкласти поживні речовини, щоб потім на наступний рік використати для росту– то також одразу до мене. І тоді я важко працюю – розростаюсь. Про мою важливість свідчить навіть те, що я першим з’являюся з Насінини. Листок: От-от, Кореню, живеш собі, та ще й за мій рахунок. Адже це яутворюю під час фотосинтезу з вуглекислого газу і води ті поживні речовини, професійно використовуючи для цього сонячну енергію. А ще й виділяю кисень, яким всі дихають. І це непросте завдання, адже треба постійно контролювати, щоб не сплутати дихання і фотосинтез: вуглекислий газ спрямовувати для фотосинтезу, а виділяти кисень, кисень скеровувати для дихання, а виділяти вуглекислий газ. А як ти забагато набереш води, то я рятую рослину – випаровую (виділяю) її через свої продихи. А якщо потрібно, я тебе, Кореню, можу виростити і без насіння. Стебло: От слухаю я вас і думаю, куди б ти, Кореню, дівав воду, а як бити, Листку, передавав іншим органам поживні речовини без мене? Це ж моїдовгі клітини як трубочки пересилають поживні речовини від Листків униз, аводу від Кореня по всій рослині. З ранньої весни до пізньої осені працюю, трохиперепочину взимку, а з настанням тепла знов беруся до роботи. А хто ж, як нея, тримає гілки з листками та розташовує їх так, щоб усі сонечко бачили.

Номер слайду 11

Квітка: Які ви наївні, сперечаєтеся, хто з вас найголовніший. Усе просто. Уся ваша праця, все, що ви здобули з ґрунту, повітря, води, сонячної енергії,– для того, щоб я могла утворити плід з насінням. Не буде мене – не буде йплоду з насінинами, а не буде насіння – не буде й рослини. Тому якщо буду я– буде рослина. Брунька: Так-то так, але не було б ні тебе, Стебло, ні тебе, Листку, безмене, ані навіть тебе, Квітко. Бо саме я захищаю вас ще малесеньких узимкувід лютих морозів, ранньої весни – від несподіваних приморозків, від комах-шкідників, які б давно вас згризли. Невдячні ви. Насінина: І все-таки я – найголовніша. Саме з мене розвивається і Корінь,і Стебло, і Листки, і Квітки, і Плоди, і нові Насінини. Тому маю найважливішуроль: захистити і забезпечити ріст та розвиток маленькому зародку рослини,щоб почалось нове життя. Плід: Але ти забула, Насінино, що саме я захищаю тебе і борюсь з усіманегараздами за твоє життя. А хто ж, як не я, вигадує різні способи поширення,щоб перенести тебе на нове краще місце для розвитку майбутньої рослини.І ще б, напевно, довго сперечались органи, якби не Рослина, яка почалазадихатись і в’янути. Схаменулись органи і дружно взялись працювати разом,рятуючи Рослину.

Номер слайду 12

Отже, який висновок ви можете зробити про те, чи є в рослини найважливіший орган? Поясніть свою думку.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 49, ст. 206-209

Номер слайду 14

Цікаві факти: рослини

zip
Додано
8 листопада 2023
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку