Презентація "Рослини символи України"

Про матеріал
Презентація на допомогу класному керівнику про рослини символи України. На слайдах є фоторослини та короткий біологічний опис.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини символи України

Номер слайду 2

Калина. Завжди любили та шанували в Україні й струнку калину, яка згодом стала сприйматися як національне надбання. Калина здавна є уособленням добра, миру, благодаті та кохання. Калина приваблює своєю красою і влітку, коли вона квітне, і восени, коли її листя набуває багряного кольору, і взимку, коли на фоні білого снігу яскраво червоніють її ягоди. Калина була невід'ємним елементом у вишиванках. Також нерідко можна було побачити вінки з калиною. З гілок калини чоловіки робили сопілки та колиски для немовлят. Традиційно калиною прикрашали коровай для молодих, а на весільному рушнику вишиті калина з дубом були символами дівочої тендітності та чоловічої мужності. На святковому столі перед одруженими також красувався букет із гілочок дуба та калини. Стародавні слов'яни вважали калину символом переродження та нескінченності життя. Сама назва "калина" пов'язана з назвою сонця - Коло. Ягоди і кісточки рослини такі ж круглі, як небесне світило. Всім нам знайомі пісні про калину. Існує й чимало легенд. В одній з них розповідається історія молодої дівчини Калини, яка на свій ризик завела ворогів-бусурманів до болота та, на жаль, загинула разом із ними. На полі її загибелі згодом виріс кущ, який на честь дівчини і назвали калиною. З тих пір кущ калини було прийнято садити на могилах козаків та чумаків, які загинули у бою.

Номер слайду 3

Соняшник. Соняшник - це справжній символ України, родючості і процвітання, веселощів і благополуччя, рослина також носить назву "квітка сонця". Батьківщиною соняшнику вважається Північна Америка. Перші згадки про рослину датуються XVI століттям. Спочатку соняшник був декоративною рослиною і тільки через 100 років була відкрита його цінність як сільськогосподарської культури. В Україні квітка з далекого континенту прижилася дуже швидко. Родючі степові ґрунти, достатньо сонця - саме такі умови полюбляє рослина. До речі, сьогодні Україна посідає друге місце в світі по темпам вирощування насіння соняшнику. На сьогоднішній день соняшник є невід'ємною складовою літніх композицій. Навряд чи серед декоративних рослин знайдеться більш життєрадісна квітка

Номер слайду 4

Дуб. Дуб є символом мужності та сили. Ще здавна було прийнято вишивати юнакам на сорочках дуби, щоб молодик виріс здоровим та впевненим у собі. Також високо цінувались дубові меблі. Вважалось, що міцний сон на дубовому ліжку неодмінно зробить тебе непереможним. Цікаво знати, що висота середньостатистичного дуба може складати 50 метрів. Але дуби ростуть досить повільно, прибавляючи з кожним роком лише по декілька сантиметрів у висоту. Дуби - це дерева-довгожителі. Саме тому вони так часто асоціюються з мудрістю та довголіттям. Так, тривалість життя дуба може складати й 500 років, хоча в історії зустрічалися екземпляри, які прожили навіть більше тисячоріччя. Наприклад, у місті Юзефін, що на Рівненщині, росте 1300 річний дуб.

Номер слайду 5

Верба. Та найбільш шанованим деревом в Україні є верба. Напевно, всі чули приказку: "Без верби і калини - нема України". На території України росте понад 30 видів цього дерева. Часто говорять: "Де вода, там і верба". Міцне коріння верби здатне зміцнювати берега та очищати воду. Коли наші прадіди копали криницю, то кидали декілька гілок верби для того, щоб питна вода стала чистою. Також було прийнято класти вербову дощечку у відро з водою в хаті. Лише таку воду дозволялося вживати. Пов'язані з вербою і романтичні історії. Так, під пишним гіллям верб закохані люди призначали побачення та робили освідчення.

Номер слайду 6

ЧорнобривціСаме чорнобривці є традиційними елементами українського віночку. Ці квіти є символом вірності та відданості. Прийнято вважати, що чорнобривці запалюють кохання у серці. Так, дівчина носила на голові вінок з цими квітами, щоб молодик не не забув дороги до милої та ніколи не зраджував її. Яскраві бутони чорнобривців уособлюють образ бравого парубка - чорнобривого, сильного та чарівного. А ще існувала думка, що чорнобривці здатні оберігати хату від злих духів та недоброго ока. Саме тому у садочку біля кожної хати обов'язково росли чернобривцi. Квіти були настільки поширеними, що згодом вони стали справжнім символом рідного дому та нашої Вітчизни - неньки України. У ранньому християнстві була традиція оточувати зображення Діви Марії квітами чорнобривців, немов золотими монетами. За легендою під час втечі Йосипа і Марії в Єгипет, їх почала переслідувати зграя злодіїв. Коли ці злодії наздогнали втікачів та відібрали у них гаманець, то звідти замість грошей посипалися бутони чорнобривців.

Номер слайду 7

Барвінок. Барвінок є символом кохання. Ця рослина отримала свою назву на честь пристрасних почуттів молодого хлопця Бара і дівчини Вінки. Барвінком традиційно прикрашають коровай на весіллях, вплітають у віночок. Кущі даної рослини можна зустріти майже у кожній садибі. Він зеленіє навіть під снігом. Раніше барвінок виконував роль надійного оберега від нечистої сили. Напевно, саме тому з цією квіткою пов'язано стільки легенд та традицій. В наші часи квітку шанують за її привабливий зовнішній вигляд, а також досить широко використовують у народній медицині. Ці кімнатні рослини здатні зняти головний біль та знизити підвищений кров'яний тиск. Але це лише за умови зовнішнього застосування: сік барвінка токсичний та може спровокувати отруєння.

Номер слайду 8

Список використаних джерел:https://zemliax.net/product/barvinok-o-9-sm/https://flowers.ua/ua/articles/rasteniya-simvoly-ukrainyhttps://agroexp.com.ua/uk/podsolnechnik-sayberik-hts-syngenta-gibrid-semena-opisaniehttps://www.sad-gorod.com.ua/category/dub_quercushttps://novadoba.com.ua/209783-verba-cilytelnycya-daruye-zhyttyevi-syly.htmlhttps://semena.in.ua/fayjer-bol/

pptx
Додав(-ла)
Дричак Тетяна
Додано
13 березня 2023
Переглядів
700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку