Презентація з біології на тему " Рослини. Вегетативні і генеративні органи та життєві функції рослин. Розмноження рослин"

Про матеріал

Презентація розроблена до уроків біології 10,11 класах, які допоможуть підготувати учнів до ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини. Вегетативні і генеративні органи та життєві функції рослин. Розмноження рослин

Номер слайду 2

Тканини рослинного організму. Тканини – стійкі комплекси клітин, подібні за походженням, будовою та пристосовані до виконання однієї або декількох однакових функцій. У рослинному організмі розрізняють такі типи тканин.

Номер слайду 3

Органи рослин. Вегетативні ( корінь, стебло, листок і брунька)Генеративні (квітка)Квітка є генеративним органом покритонасінних рослин, у спорових це спорангій, у голонасінних це шишка. Пагін є основним надземним органом вищих рослин. Він складається з осьової частини- стебла і розташованих на ньому листків і бруньок. Забезпечують ріст і розмноження. Забезпечують розмноження

Номер слайду 4

Брунька являє собою зачатковий пагін. Розрізняють вегетативні, генеративні та вегетативно-генеративні

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Стебло. Стебло виконую опорну функцію і здійснює взаємозв'язок різних частин рослини. Основні типи стебел – прямостоячі, виткі, повзучі, чіпкі та розеткові.

Номер слайду 7

Внутрішня будова стебла. Стебло деревних рослин помірних широт має таку будову: центральна частина стебла зайнята деревиною, далі йде тонкий прошарок твірної тканини – камбій, зовні розташовується кора ( має 2 відділи корок і луб). Основна маса деревини – це відмерлі клітини: судини та трахеї, що виконують провідну функцію, і різні види скленхімних(механічних) клітин. Транспорт води і розчиненних в ній речовин від коренів до листків здійснюється провідними елементами деревини ( ксилеми), а транспорт продуктів асиміляції від листків до коренів – провідними елементами лубу (флоеми).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Видозміни пагонів

Номер слайду 10

Корінь. Корінь – це осьовий вегетативний орган рослини, що виконує функцію всмоктування води з грунту і фіксацію рослин, здатний невизначено довго рости в довжину завдяки діяльності апікальної меристеми. Основною відмінністю кореня від пагона є те, що на корені ніколи не утворюється листків.

Номер слайду 11

Види коренів. Головний корінь утворюється із зародкового корінця і є продовженням стебла. Бічні корені виникають на головному(бічному, додатковому) корені вище за всисну зону, забезпечують галуження кореневої системи, збільшують всмоктуючу поверхню і міцність фіксації рослини в грунті.

Номер слайду 12

Листок. Листок – бічний вегетативний орган рослин, що здійснює функцію живлення, дихання та транспірації. У насінних рослин листки мають обмежений ріст і наростають основою, а не верхівкою. Листки закладаються у вигляді зовнішніх горбиків твірної тканини верхівкової меристеми бруньки.

Номер слайду 13

Внутрішня будова листка. Основною тканиною листка є мезофіл. Основу мезовіла складає асиміляційна тканина – хлоренхіма, у клітинах якої містяться велика кількість хлоропластів і відбувається фотосинтез. Решта тканин листка необхідна для забезпечення нормального функціонування мезофілу.

Номер слайду 14

Жилкування

Номер слайду 15

Квітка. Квітка – генеративний орган покритонасінних рослин, який утворився в ході еволюції з пагона в результаті спелізації та метаморфозу його частин.

Номер слайду 16

Суцвіття. Суцвіття – спеціалізована для утворення квіток частина пагона. Більшість верхівкових меристем у суцвітті утворюються квітки, тому такі пагони втрачають здатність до подальшого розвитку.

Номер слайду 17

Плід

Номер слайду 18

Розмноження рослин. Для представників царства Рослин характерні 3 основні способи розмноження: нестатеве, статеве та вегетативне.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Систематика рослин

pptx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
4069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку